Een simpele strategie hoe online netwerken ook kan werken

Een simpele strategie hoe online netwerken ook kan werken

Het coronavirus zorgt ervoor dat fysiek bij elkaar komen uitdagend blijft. Met de mutaties van het virus is dit misschien nog wel een tijdje de praktijk. Nieuwe en bestaande klanten ontmoeten bijvoorbeeld op een congres of netwerkevent is fysiek mondjesmaat mogelijk. Hoe zorg jij ervoor dat je ook optimaal gebruik kunt maken van netwerken op online bijeenkomsten?

Netwerken voor beginners

Ben jij net gestart in een nieuwe functie, wil je je netwerk opbouwen of vind je netwerken gewoon ronduit lastig? Dat hoeft niet moeilijk niet te zijn! Als je praat vanuit je passie én oprechte interesse in de ander, levert het je alleen maar voordelen op. Je leert waar een ander mee bezig is, zowel kansrijke projecten als de uitdagingen. Zelf kan je het mooie van jouw bedrijf meegeven door je enthousiasme te laten zien. Ook al vind je dat spannend, iets waar je passie zit gaat je natuurlijk af. Passie kan je het beste overbrengen door dat fysiek te doen. Ook online kan je iedereen zien en gebruik je je lichaamstaal, wat echt een belangrijk voordeel is op bellen of e-mailen.

Professioneel netwerk uitbouwen

Een congres is een perfecte gelegenheid om heel gericht je netwerk verder uit te bouwen. Daar ontmoet je elkaar, ben je met elkaar in dezelfde ruimte en kom je voor hetzelfde doel. Met thuiswerken achter je laptop bereik je dat niet en bellen voelt soms als een speld in een hooiberg, als je al mobiele nummers hebt. De uitdaging van netwerken is er dus ook als je al een netwerk hebt en wilt uitbouwen. Wat te doen?

6 tips voor online netwerken

Online netwerken kan ook werken, als je weet hoe! De beleving is nooit hetzelfde als fysiek bij elkaar komen, maar je hebt zelf de ingrediënten in handen om het te laten slagen. Hier 6 tips voor netwerken op online congressen en events:

Tip 1: Actief virtuele afspraken maken

Een beetje congresorganisator geeft je de mogelijkheid om een aantal dagen vooraf al rond te kijken op het online platform. Doe dat ook! Bekijk wie er deelnemen. De mensen die je kent, gelijk een persoonlijk berichtje sturen “Hé leuk om elkaar zo “virtueel” weer tegen te komen. Maak alvast een virtuele afspraak voor tijdens het event of start een chat. Zie je mensen die je niet kent en wel graag wil ontmoeten? Stuur ze ook een bericht en vraag ze om hun expertise of om hulp.

Tip 2: Plaats een oproep, creëer interactie met andere deelnemers

In de meeste online platformen kan je vooraf ook een bericht op het prikbord plaatsen of een oproep doen. Vergeet niet daar een call to action te doen. Vraag bijvoorbeeld gericht om af te spreken op een bepaalde tijd in 1 van de virtuele huiskamers. Stuur ze los dan ook nog een berichtje dat je ze hoopt te spreken.

Tip 3: Verplaats je in de mensen die je wilt spreken

Zowel voor live als online netwerken, bedenk vooraf waar een ander interesse in kan hebben. Je wilt geen oproep doen over je eigen uitdaging, waar niemand interesse in heeft of aan kan relateren. Het “wij van wc-eend” gevoel wil je voorkomen, dus doe geen oproep voor je eigen business of bedrijf. Kies een relevant thema bijvoorbeeld of stel de hulpvraag in bredere zin. Bijvoorbeeld: omschrijf X probleem of kans, wie is daar ook mee bezig en kunnen we ervaringen uitwisselen tijdens een netwerkmoment? Zullen we X tijd in X kamer afspreken? Je doel is tenslotte nieuwe mensen ontmoeten!

Tip 4: Doe actief mee, ook in het programma!

Dan komt het event zelf, zorg dat mensen weten dat je er bent. Stel vragen aan sprekers en zet daar ook je naam bij. Laat jezelf zien in de chat, zodat mensen je kunnen vinden. Ok, het moet natuurlijk niet irritant worden dus limiteer jezelf en houdt het relevant.

Tip 5: Denk ook aan je non-verbale communicatie

De boodschap fysiek en online is hetzelfde, ook online kan je iets met passie brengen en vragen stellen. Alleen een camera is natuurlijk 2d, het persoonlijke aan de ontmoeting ontbreekt. Maak het daarom persoonlijk en vergeet het non-verbale niet. Laat je handen en hoofd ook meedoen aan het gesprek. Lach ook eens tussendoor. Zo’n statisch beeld van alleen een pratende mond is niet heel aantrekkelijk. Zorg dat je goed in beeld bent, ook je ogen. En pak er gewoon een drankje bij, alsof je echt in een netwerkbreak zit zoals het live face-to-face ook zou zijn. Ontspan, praat en luister!

Tip 6: Positieve en open houding

Bedenk dat dit voor een deel het nieuwe normaal zou zijn en ga vol positiviteit en goede moed het event in. Als je vantevoren al denkt online netwerken is niets , dan haal je ook niets. Zowel jij als de ander zit de hele dag online te vergaderen, dat verandert niet snel. Maar als de middelen je geboden worden om nieuwe mensen te ontmoeten, ga daar in mee en benut alle kansen die er zijn. Alleen dan haal je het maximale uit je tijd en kan je echt zeggen, voor nu kan online netwerken ook bijdragen! Je hebt daarbij alleen maar te winnen.

En dan nog een extra tip: Wees wel selectief, kies voor de betere online events waar je ook de mogelijkheid hebt om te netwerken.

Image link

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.