Geopolitiek, waar praten we eigenlijk over?

Geopolitiek, waar praten we eigenlijk over?

Iedereen spreekt tegenwoordig over geopolitiek, maar wat is het eigenlijk? En hoe kan de geopolitieke analyse helpen in een beter begrip van de actuele vraagstukken? Spreker op de Havenconferentie 2023 Prof. dr. David Criekemans, onder meer hoofddocent ‘internationale politiek’ Universiteit Antwerpen heeft er een boek over geschreven. Erg interessant voor iedereen die echt de achtergronden willen weten over wat geopolitiek is.

Geopolitics and International Relations
Grounding World Politics Anew

Hoewel we in een geglobaliseerde wereld leven, zijn territoriaal ingebedde factoren zeer relevant in domeinen als veiligheid, economie, energie, milieu, politiek en diplomatie. Hedendaagse analisten van wereldaangelegenheden verwijzen vaak losjes naar ‘geopolitiek’, maar definiëren het niet altijd duidelijk. Dit boek biedt daarom een ​​noodzakelijk kader: een introductie in de belangrijkste componenten van geopolitieke analyse, een overzicht van de belangrijkste geopolitieke stromingen, evenals reflecties over hoe technologie en geopolitiek elkaar beïnvloeden in economie, energie en veiligheid. Daarnaast worden verschillende empirische studies getoond, die elk innovatieve benaderingen ontwikkelen.

Toonaangevende auteurs reflecteren op inperking, analyseren geopolitieke mythen, onderzoeken geo-economische rivaliteiten, bestuderen mentale kaarten, analyseren conflicten aan de hand van territoriaal ingebedde variabelen en hebzuchtmotivaties en passen ‘neo-middeleeuwsheid’ toe om substaatdiplomatie te bestuderen.

Deelnemers aan de Havenconferentie kunnen met 25% korting het naslagwerk bestellen, zie hier de promotiecode geldig in 2023.

Geopolitics and International Relations (Engelstalig)
ISBN: 978-90-04-43207-9
Publication date: 09 Dec 2021

De Paperback Publicatie verschijnt 26 Apr 2023

Image link
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.