Interview met Kathleen van Helsen (Gedeputeerde Provincie Antwerpen)

Interview met Kathleen van Helsen (Gedeputeerde Provincie Antwerpen)

Op woensdag 19 oktober vindt in Salons van Edel in Wilrijk de vijfde editie van Circulair Real Estate plaats. We konden Kathleen Helsen, Provincie Antwerpen en spreker op dit congres alvast een drietal korte vragen voorleggen. Kathleen heeft meer dan 25 jaar ervaring als Schepen op het gebied van grondgebiedszaken en ruimtelijke ordening. Sinds 2018 is ze provincieraadslid van Antwerpen en aangesteld als gedeputeerde.

Waar ligt de grootste uitdaging op het gebied van circulair bouwen? 

Kennisverspreiding is zeer belangrijk, iedereen mee kunnen krijgen in het duurzaam bouwen verhaal en voldoende kunnen informeren maar ook zorgen voor voldoende praktijkvoorbeelden en voortrekkers die aan de anderen kunnen tonen dat circulair bouwen in praktijk wel degelijk al mogelijk is. Zowel de bouwsector, aannemers, fabrikanten, architecten maar ook zeker de bouwheren zodat de vraag naar circulaire bouwprojecten stijgt.

Over welk probleem/obstakel wordt nog niet genoeg gesproken, maar is zeker belangrijk?

Er ligt nog een uitdaging voor ons om de financiële instellingen mee te betrekken in het circulair bouwen verhaal. Er is nood aan innovatieve financieringsmodellen die het toelaten om met andere businessmodellen aan de slag te gaan.

Daarnaast is er zeker ook nog meer onderzoek nodig naar andere businessmodellen waarbij bijvoorbeeld gebouwcomponenten als een dienst kunnen aangeboden worden. Wanneer leent een dienst of een materiaal er zich toe om als een dienst aangeboden te worden en wanneer zijn andere constructies meer aangewezen.

Over 5 jaar is circulair de standaard

Hoe ziet de toekomst van circulair bouwen eruit, over 5 jaar?

Ik denk dat het nu het momentum is om volop in te zetten op duurzaam bouwen. Dat circulair bouwen een strategie is om dit te kunnen bereiken moet volop gestimuleerd worden. Het bewustzijn van de noodzaak om in te zetten op duurzaamheid zit er al bij veel bouwactoren in, dus ik heb er alle vertrouwen in dat over 5 jaar circulaire ambities standaard mee opgenomen zullen worden in bestekteksten en dat de bouwsector in staat is om hier een antwoord op te geven.

 

Wil je meer weten over de visie van Kathleen Helsen, kom dan naar het congres Circulair Real Estate op 19 oktober 2022 in Antwerpen. Inschrijven is nog mogelijk.

Voor meer informatie en inschrijving ga naar www.circulairrealestate.be.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.