Energie

platform

Vlaanderen.

23 november 2023

Antwerpen

Hét netwerkevent en top conferentie over de toekomst van Belgische energie. Hoe haalbaar en betaalbaar is de energietransitie?

Bekijk het programmaLocatie & Kosten

Energie Platform Vlaanderen.

We tellen af tot we je kunnen verwelkomen op het Energie Platform Vlaanderen 2023! Samen delen we kennis, leggen we verbindingen en komen we samen om met elkaar te leren.

0

Days

0

Hours

0

Minutes

0

Seconds

Energie platform Vlaanderen

Waar gaat het Belgische energiesysteem naar toe? Een belangrijke vraag, met veel verschillende en bewegende factoren. Met de komst van Fitfor55 en Re-power EU zou de energietransitie haalbaar moeten zijn. Maar is dat ook echt zo? Of zijn er toch meer inspanningen nodig?

Ook moeten er strategische keuzes gemaakt worden om het elektriciteitsnet volledig en optimaal te benutten en zo de toenemende vraag naar energie te kunnen voorzien. Het opslaan van energie zal ook zeker een grote rol spelen. Wat is volgens jou de juiste oplossing?

Thema’s editie 2022

De transitie richting 100% groene energie
Toekomstige energiesystemen
Flexibiliteit van energieopslag
Algemeen belang vs. Lokaal belang

Sprekers 2022

Inge Schildermans

General Manager
Nyrstar

Leentje Vanhamme

Director Commercial Regulated
Fluxys

Wim De Vilder

Presentator / Moderator
Het Journaal

Helena Gerard

Senior Researcher
Energyville

Philippe Awouters

Bestuurder
REscoop Vlaanderen

Friso Haringsma

Managing Director
Datacenter United

Kim Creten

CEO
KBC Bank

Michael Schlaug

Managing Director
Yara Sluiskill

Jean-Jacques Delmée

CEO
Eneco Belgium

James Matthys-Donnadieu

Head of Markets
Elia

Ann Wouters

Manager Thermal Energy Systems
CollecThor

Ronnie Belmans

Em. Gewoon Hoogleraar &  Advisor to the board
KULeuven & EnergyVille

Programma 2022

Hieronder vind je het programma. Klik op de onderwerpen voor meer informatie!

10.30u Ontvangst: Thee & Koffie

door moderator Wim de Vilder

door Ronnie Belmans, Em. Gewoon Hoogleraar KULeuven & Advisor to the board of EnergyVille

Waar gaat ons energiesysteem naar toe? En hoe ziet ons energiesysteem er in de toekomst uit? Belangrijke vragen waar we nu antwoorden op moeten hebben, om ons zo goed mogelijk voor te bereiden. En waar moeten we op letten met de komst van Fitfor55 en Re-power EU? En hoe haalbaar is dit nu?

 • Kim Creten, CEO Real Estate, KBC België
 • James Matthys-Donnadieu, Head of Markets, Elia
 • Leentje Vanhamme, Director Commercial Regulated, Fluxys
 • Ronnie Belmans, Em. Gewoon Hoogleraar KULeuven & Advisor to the board of EnergyVille

Door de stijgende prijzen van energie en de noodzaak om onze energiebronnen verder te verduurzamen, worden een flexibele productie en energieopslag steeds belangrijker. Om optimaal gebruik te kunnen maken van hernieuwbare energiebronnen zoals solar en wind, en om betaalbare energie voor België te kunnen waarborgen, moet het huidige energiesysteem worden hervormd.  Nyrstar heeft al significante stappen gemaakt door te investeren in een 100 MWh batterij en is bereid om de hele fabriek als virtuele batterij in te zetten. Energyville zal de noodzaak van flexibiliteit van het net en opslag van energie uitvoerig bespreken.

 • Inge Schildermans, General Manager, Nyrstar België
 • Helena Gerard, Senior Researcher, Energyville

12.30 Netwerklunch

Door Jo Brouns, Minister Werk, Economie, Innovatie & Landbouw, Vlaamse Regering [Video bijdrage]

Thermische opslag kan in theorie het elektriciteitsnet ontlasten door een balancerende rol te spelen. Door vraag en aanbod te koppelen wanneer er tekorten zijn in de productie van energie, kunnen we een geleidelijke stroom van energie voorzien. Hoe kunnen wij dit goed implementeren, om het net zo verder te ontlasten? En welke rol spelen bedrijven die veel warmte produceren tijdens hun processen? Kunnen wij bedrijven optimaliseren qua energiegebruik? En wat leren wij van concrete business cases van Datacenter United?

 • Friso Haringsma, Managing Director, Datacenter United
 • Ann Wouters, Manager Thermal Energy Systems, CollecThor

14.30u Break & netwerken

We moeten af van Russisch gas en dat zorgt voor flink wat problemen. Stijgende inkoopprijzen voor energie, rekeningen die niet meer betaald kunnen worden en grote onzekerheden onder de bevolking als het gaat om energiezekerheid. We blijven investeren in de import van LNG en waterstof, maar moeten ook opzoek naar duurzame en hernieuwbare energie. Met de import van LNG en waterstof, komt er ook een nieuwe druk op het huidige energiesysteem. Maar is dit nu ook noodzakelijk?

 • Jean-Jacques Delmée, CEO, Eneco België
 • Michael Schlaug, Managing Director, Yara Sluiskill
 • Philippe Awouters, Bestuurder, REscoop Vlaanderen

16.15u Afsluiting & Netwerkdrink

Meer informatie Meld je hier aan!

Waarom u dit Niet mag missen

wees er bij!

CONNECT
Complexe uitdagingen vragen om samenwerking. Daarom brengen we stakeholders uit de hele keten bij elkaar om te verbinden.
SHARE
Bevlogen topsprekers delen hun visie, lessons learned en out-of-the-box oplossingen om jou te inspireren en verrassen.
CREATE
Samen maken we de toekomst! Stap uit je dagelijkse praktijk, deel je ideeën en kom netwerken. Maak jezelf onderdeel van de oplossing.

Partners 2022

Adviesraad 2022

ERKEND DIENSTVERLENER

Sprekers 2022

Locatie

PRAKTISCHE INFORMATIE

We verwachten op deze conferentie zeker 100 bestuurders en leidinggevenden van publieke en private organisaties die betrokken zijn bij de overgang naar een duurzame energievoorziening. Denkt u hierbij aan verantwoordelijken uit de industrie, chemie en energie sector. Daarnaast is deze middag ook bedoeld voor grootverbruikers van energie, kennisinstellingen, universiteiten en overheden die zich bezighouden met ontwikkelingen omtrent energie.

DEELNEMERS EDITIE 2022:

SGS Statutory Services, Vanbreda Risk & Benefits, Iemants NV, Eval Europe nv, Nippon Shokubai Europe, De Vlaamse Waterweg nv, ILVO, EnergyVille, KBC Real Estate nv, BSTOR, Fluvius System Operator CVBA, SeaCoop cvso, Jeco Energies, TVH Parts Holding nv, Nyrstar, Fluxys n.v./s.a., Pulsar Power, Ecosource , SFPI-FPIM, Eneco Belgium nv, Datacenter United, VRT Nieuwsdienst, De Vlaamse Overheid, REscoop Vlaanderen, KBC Bank nv, Yara Sluiskil, Elia Group, VITO-EnergyVille

De kosten van dit middagcongres bedragen €649,- (excl. BTW) per deelnemer. Dit is inclusief lunch en consumpties

STUDENTEN

We vinden het belangrijk dat de toekomstige managers aanwezig zijn op deze bijeenkomst. Zit jij in het laatste jaar van je studie? Dan ben je van harte welkom om deel te nemen voor een studententarief van €150,- (incl. BTW en consumpties). Stuur een mailtje naar info@managementproducties.com met een kopie van je studentenkaart en het verzoek tot deelname. Het aantal studentenplaatsen is gelimiteerd.

Medewerkers in vast dienstverband bij een KMO gevestigd in Vlaanderen kunnen een beroep doen op de KMO-portefeuille voor een subsidie. Management Producties is geregistreerd dienstverlener onder nummer: DV.O100166.

Mocht je bij nader inzien verhinderd zijn, dan kan je je altijd gemakkelijk en kosteloos laten vervangen door een collega. Als dat niet kan, kan je tot drie weken voor de bijeenkomst nog kosteloos annuleren (alleen schriftelijk). Daarna ben je het volledige deelnamebedrag verschuldigd. Als je je inschrijft binnen 3 weken voor het event, kan je niet meer kosteloos annuleren.

VORIGE EDITIE

Impressie van de voorgaande edities? Bekijk het hiernaast!

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en toekomstige activiteiten? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief.