Energie

Opslag &

-Distributie.

14 maart 2024

Welkom bij de 9e editie van Energieopslag- & Distributie 2024! Dit jaar richten we ons op het thema “Flexibiliteit in Energieopslag en Netintegratie voor Duurzame Energietransities”. Ontdek met ons het groeiende belang van geavanceerde energieopslagoplossingen en de cruciale rol van netintegratie in het ondersteunen van een groene energietoekomst.

Bekijk het programmaLocatie & Kosten

Energieopslag & -Distributie.

Terwijl we toewerken naar een duurzame energietransitie, is het naadloos integreren van variabele hernieuwbare energiebronnen in ons elektriciteitsnetwerk essentieel. Tijdens dit congres gaan we diep in op de uitdagingen en kansen die dit met zich meebrengt, en hoe flexibele energieopslagoplossingen hierin een sleutelrol kunnen spelen.

0

Days

0

Hours

0

Minutes

0

Seconds

Flexibiliteit in Energieopslag en Netintegratie

Terwijl de wereld zich inzet voor een duurzamere toekomst, staat de noodzaak voor geïntegreerde, flexibele energieopslag centraal in de transitie naar groene energie. De 9e editie van Energieopslag- & Distributie 2024 duikt dieper in deze cruciale uitdaging, waarbij we de brug slaan tussen innovatieve technologieën en praktische oplossingen. Hier verkennen we hoe naadloze integratie van variabele hernieuwbare energiebronnen en slimme netwerkoplossingen de sleutel vormen tot een betrouwbaar en efficiënt elektriciteitsnetwerk.

Met een scala aan onderwerpen variërend van prijsvolatiliteit en netwerkstabiliteit tot beleidshervormingen en tariefdifferentiatie, biedt dit congres een holistische kijk op de energiewereld van morgen. Sluit je aan bij een diverse groep van industrieleiders, experts en visionairs die samenwerken om de uitdagingen van de huidige energiemarkt aan te pakken en vorm te geven aan de toekomst van energieopslag en distributie.

De 9e editie van Energieopslag – & Distributie wordt georganiseerd in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat, Energie Nederland, Netbeheer Nederland, TKI Nieuw Gas, GIGA Storage Nederland en Essent.

Hoofdthema's 2024

Variabele Hernieuwbare Energiebronnen: Begrijp de dynamiek en uitdagingen van zonne- en windenergie voor ons netwerk en hoe deze onze energietoekomst vormen.
Prijsvolatiliteit en Energieopslag: Duik in de wereld van elektriciteitsmarkt fluctuaties en ontdek hoe energieopslag kan helpen om de marktstabiliteit te waarborgen.
Kostenbeheersing voor Consumenten: Leer hoe energieopslag consumenten kan helpen hun energiekosten te drukken, vooral tijdens prijspieken.
Optimalisatie van Hernieuwbare Energie: Ontdek hoe energieopslag de efficiëntie van hernieuwbare bronnen kan maximaliseren, zodat we altijd kunnen rekenen op groene energie.
Marktstabiliteit: Ervaar hoe energieopslag bijdraagt aan een gezondere, voorspelbare elektriciteitsmarkt.
Slimme Netwerken: Verken de innovaties op het gebied van slimme netwerken, vraagrespons en gedistribueerde energieopslag.
Tariefdifferentiatie: Leer over tariefstructuren die zijn ontworpen om het gebruik van energieopslag te stimuleren en bij te dragen aan een robuust en veerkrachtig netwerk.
Energieopslagbeleid en Regulering: Discussieer over de huidige beleidslandschappen en identificeer noodzakelijke hervormingen voor een flexibelere energieopslagtoekomst.

Sprekers 2024

Michel Heijdra

Directeur-Generaal Klimaat & Energie
Ministerie van Economische Zaken & Klimaat

Manon Leijten

Bestuurslid
Autoriteit, Consument & Markt

Adam Middleton

VP Western Europe
Siemens Energy

Cora van Nieuwenhuizen

Voorzitter
Energie-Nederland

Maarten van den Heuvel

Voorzitter
Energystorage NL

David Peters

Chief Transition Officer
Stedin

Jörg Gigler

Directeur
TKI Nieuw Gas

Ruud Nijs

CEO
GIGA Storage

Gerben Hieminga

Energie Econoom
ING Nederland

Mirjam Davidson

Policy Advisor Energyhubs
Essent

Programma 2024

Hieronder vind je het programma. Klik op de onderwerpen voor meer informatie!

10.40 Ontvangst deelnemers

door moderator Jörg Gigler, Directeur TKI Nieuw Gas.

Het Energieopslag & -Distributiecongres opent met een introductie over regulering en beleidsmaatregelen voor energieopslag. We zijn een jaar verder sinds de laatste editie, waar de routekaart voor energieopslag gepresenteerd werd. Tijdens deze sessie gaan we dieper in op de beleidshervormingen die zijn voorgesteld om flexibele energieopslag mogelijk te maken. Lopen we nog steeds op schema om de doelen te bereiken die zijn vastgesteld? Wat is er intussen veranderd? We horen het van Het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat.

Michel Heijdra, Directeur-Generaal Klimaat & Energie, Ministerie van Economische Zaken & Klimaat

In 2023 is de energiewereld ingrijpend veranderd. Grote bedrijven krijgen in 2024 geen korting meer op hun transporttarieven. Tegelijkertijd werken netbeheerders aan nieuwe contracten die flexibeler en efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet mogelijk maken. Deze ontwikkelingen hebben aanzienlijke gevolgen voor energieopslag en distributie. We gaan in deze sessie dieper in op de invloed van deze veranderingen en of ze helpen om netten te stabiliseren. Hoe gaat II3050 een rol spelen om congestie op te lossen? En hoe kijken de energieproducenten tegen de oplossingen aan? Wat kunnen we verwachten van de autoriteiten?

Panelgesprek met:

 • Manon Leijten, Bestuurslid, Autoriteit Consument & Markt
 • Michel Heijdra, Directeur-Generaal Klimaat & Energie, Ministerie van Economische Zaken & Klimaat
 • Maarten van den Heuvel, Voorzitter, Energystorage NL
 • Binnenkort bekend

12.30 Netwerklunch

In deze sessie verkennen we de cruciale rol van energy hubs in het efficiënter benutten van onze bestaande energie-infrastructuur. Deze hubs bieden niet alleen een oplossing voor de huidige netcongestie, maar beloven ook op lange termijn een koste effectievere aanpak voor de energievoorziening. Door het verbeteren van samenwerkingsverbanden tussen bedrijven, kunnen we een slimmer en veerkrachtiger energiesysteem realiseren dat zowel economische als maatschappelijke voordelen biedt

Mirjam Davidson, Policy Advisor Energyhubs, Essent

In deze sessie nemen we complexe uitdagingen van de energiemarkt onder de loep. Wat is de invloed van inflatie en de stijgende rente op investeringsbereidheid van spelers in de energiemarkt en de industrie? Met stijgende en fluctuerende kosten voor materiaal en personeel, is het essentieel om strategieën te verkennen die bedrijven veerkrachtig en concurrerend houden. Hoe doen zij dat? Experts uit de sector delen hun inzichten en aanpak. Welke innovatieve oplossingen zien zij voor een toekomstbestendige energie-economie?

Panelgesprek met onder andere:

 • Adam Middleton, Vicepresident Western Europe, Siemens Energy
 • Gerben Hieminga, Energie Econoom, ING Nederland
 • Binnenkort bekend, Shell Nederland

Tijdens dit onderdeel verkennen we de vitale functie van energieopslag in het efficiënt managen van de balans tussen vraag en aanbod in een energielandschap dat steeds weersafhankelijk wordt. Hoe vangen we kortstondige fluctuaties op? En hoe gaan we om met langdurige periodes van een beperkt aanbod aan zonne- en windenergie? Welke innovatieve oplossingen zijn er voor seizoensgebonden energieopslag. Je krijgt een diepgaande blik op hoe energieopslagtechnologieën kunnen bijdragen aan een stabieler, veerkrachtiger en duurzamer energiesysteem, essentieel voor de toekomst van duurzame energie.

Panelgesprek met:

 • Cora van Nieuwenhuizen, Voorzitter, Energie-Nederland
 • David Peters, Chief Transition Officer, Stedin

15.30 Break & Netwerken

Binnenkort bekend

Technologische ontwikkelingen spelen een cruciale rol voor de toekomst van energieopslag. Dit programmaonderdeel zoomt in op trends en ontwikkelingen in energieopslagtechnologieën en de impact ervan op de duurzame energiedoelstellingen. Hoe passen innovaties binnen de bredere context van de energietransitie en welke invloed hebben ze op de energiemarkt, de beleidsvorming en de maatschappij? Je krijgt een overzicht van de verwachte ontwikkelingen in energieopslagtechnologieën en hun cruciale rol bij het realiseren van een duurzame energietoekomst.

Panelgesprek met:

 • Ruud Nijs, CEO, GIGA Storage Nederland
 • Binnenkort bekend
 • Binnenkort bekend

Binnenkort bekend

17.15 Netwerkborrel

Meer informatie Meld je hier aan!

Waarom je dit Niet mag missen

wees er bij!

CONNECT
Complexe uitdagingen vragen om samenwerking. Daarom brengen we stakeholders uit de hele keten bij elkaar om te verbinden.
SHARE
Bevlogen topsprekers delen hun visie, lessons learned en out-of-the-box oplossingen om jou te inspireren en verrassen.
CREATE
Samen maken we de toekomst! Stap uit je dagelijkse praktijk, deel je ideeën en kom netwerken. Maak jezelf onderdeel van de oplossing.

Kennispartners

Sprekers 2024

Partner 2024

Locatie

Praktische Informatie

Tijdens dit event ontmoet je directeuren en managers van energie- en industriële bedrijven gespecialiseerd in energieopslag en -distributie en energie innovatie. Daarnaast is deze middag ook bedoeld voor grootgebruikers, kennisinstellingen, universiteiten en overheden die zich bezighouden met technische ontwikkelingen omtrent energie.

Editie 2023

1 of meer professionals van de volgende organisaties nemen deel:
(op alfabetische volgorde)

076energie, ACM, Alliander, AquaBattery, Atlas Copco Rental Nederland, Battolyser Systems, Benk Advies, BP North Sea, Bredenoord, Cellcius, Centraal Bureau voor de Statistiek, City of Rotterdam, Coolblue Energie, Coöperatie Duurzame Parken Apeldoorn, Corre Energy, Covolt, Croonwolter&dros, Croonwolter&Dros , Delft Hyperloop, Deltalinqs, Dutch Solar Parks , EBN, Electroproject, Elestor, Energiefonds Brabant, Energie-Nederland , Engicon nv, ENGIE Energie Nederland, Eon Energy Projects, EQUANS, Essent, Eurofiber Nederland, Flowmaster, FME, Geothermie Nederland, GIGA Storage, H2-Fuel Technologies, Hague Corporate Affairs, Helios Energy Storage Netherlands, Hellemans Consultancy BV, HMT World Class Tank Support, HVK Stevens Belastingadvies, Invest-NL, IV-Industrie, Koolen Industries, KPN New Business, Kremer & Company, Meewind, Metalot, Ministerie van Economische Zaken & Klimaat, NAM, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, Netterden Holding, Nobian, Plasticon, Port of Amsterdam, Prowind, Pure Energie, RebelGroup, Repowered , SemperPower, Sia Partners, SmartGrid, solar365, Solarfields Nederland, Statkraft Renewables Benelux , StoredEnergy, Stork AMT, Summit Engineering, Thermopol, TKI Nieuw Gas, TU Delft, TU Eindhoven, Van Oord Offshore, Vattenfall Wind, Ventolines, Vereniging voor Energie,  Milieu en Water (VEMW), Vitens, VONK, Windunie Groep, Woodside

TARIEVEN

 • Deelname tarief: €649,-
 • Gemeente tarief: €499,- (Overheid & Gemeentes)

De bovengenoemde bedragen zijn excl. BTW per deelnemer. De lunch en consumpties zijn inbegrepen.

STUDENTEN

We vinden het belangrijk dat de toekomstige managers aanwezig zijn op deze bijeenkomst. Zit jij in het laatste jaar van je studie? Dan ben je van harte welkom om deel te nemen voor een studententarief van €150,- (incl. BTW en consumpties). Stuur een mailtje naar info@managementproducties.com met een kopie van je studentenkaart en het verzoek tot deelname. Het aantal studentenplaatsen is gelimiteerd.

Mocht je bij nader inzien verhinderd zijn, dan kan je je altijd gemakkelijk en kosteloos laten vervangen door een collega. Als dat niet kan, kan je tot drie weken voor de bijeenkomst nog kosteloos annuleren (alleen schriftelijk). Daarna ben je het volledige deelnamebedrag verschuldigd. Als je je inschrijft binnen 3 weken voor het event, kan je niet meer kosteloos annuleren.

Editie 2023

Hoe zag de 8ste editie eruit? Bekijk het hiernaast!

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en toekomstige activiteiten? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.