Schelde

Conferentie.

14 september 2023

Royal Yacht Club | Antwerpen

Dé grensoverschrijdende havenconferentie waar Vlaamse en Nederlandse directeuren uit de haven elkaar op C-level ontmoeten!

Bekijk het programma van 2023Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief

Vorige Edities

Hoe hebben onze bezoekers de vorige edities ervaren? Bekijk het hiernaast!

Schelde Conferentie.

Schelde Conferentie was een groot succes! We zien je graag terug!

0

Days

0

Hours

0

Minutes

0

Seconds

De 17e Schelde Conferentie: Digitaal, Duurzaam en Bereikbaar

Als havenclusters zijn we de economische motor van België en Nederland. Samenwerking is essentieel om de motor te laten draaien. Op 14 september heeft de Schelde Conferentie plaatsgevonden, het netwerkevent waar zo’n 100 directeuren en ondernemers samen zijn gekomen om de positie van hun bedrijf en de havens te versterken.

Tijdens deze 17e editie is er nog meer verdieping met verschillende keuzesessies geweest. Experts deelden voor deze sessies hun vernieuwende visie, uitdagingen en best practices. Het plenaire ochtendprogramma stond in het teken van de economische perspectieven van de toekomst en de scenario’s voor de Scheldehavens. Vervolgens waren er gedurende de dag drie netwerkmomenten en vier keuzesessies: circulair debat, het debat betere bereikbaarheid, modaliteiten shift en innovatie in de maritieme sector. De dag werd beëindigd met het Scheldehavens debat, waar werd teruggeblikt op alle onderdelen van de dag. Tot een volgende editie! We zitten in een cruciale tijd vol uitdagingen waar de eerste stap systeemdenken is.

Thema's PROGRAMMA

Economische perspectieven op de toekomst: wereldeconomie en impact op de haven
Verschillende toekomstscenario's voor de havens:
Circulariteit en verduurzaming: de groene haven hub
Het congestievraagstuk: betere bereikbaarheid voor de havens
Modaliteiten shift: duurzaam verbonden
Efficiency door digitalisering in de maritieme en logistieke sector

Sprekers 2023

Marc Beerlandt

CEO
MSC Belgium

Theo Notteboom

Professor of Port and Maritime Economics
Ghent University and University of Antwerp

Peter Van Parys

COO
North Sea Port

Erwin Verstraelen

Chief Digital & Innovation Officer
Port of Antwerp-Bruges

Joeri Peeters

Global Transport & Logistics Manager
Tessenderlo Kerley International

Elvira Haezendonck

Professor
Vrije Universiteit Brussel

Larissa van der Lugt

Directeur
Erasmus UPT

Wim de Vilder

Moderator
VRT

Ben Beirnaert

General Manager
Combinant Antwerpen

Nicholas Gibbs

Head of Supply Chain Operations
BASF Antwerpen

Koen Schoors

Hoogleraar Economie
Universiteit Gent

Saskia Walraedt

Director 
Essenscia Polymatters

Rob Kruitwagen

General Manager Municipal Solid Waste services BeNe
Indaver

Pierre Durot

Director Chartering & Shipping
Boeckmans België

Steven Peleman

CEO
Triple Helix Group

Dirk Waaijenberg

Owner
Shipfit

Jorik Rombouts

CEO
Rombit Group

Programma 2023

Hieronder vind je het programma. Klik op de onderwerpen voor meer informatie!

12.00 Ontvangst & Netwerklunch

Door moderator Wim de Vilder, VRT

De haven is de grootste economische motor van België en Nederland. Hoe kan deze kracht behouden worden? Wat is de impact van de veranderende wereldeconomie op de haven? Welke ontwikkelingen gaan voor een grote invloed zorgen? Als bedrijven op de hoogte zijn van economische ontwikkelingen in belangrijke handelspartners, kunnen zij hun activiteiten beter afstemmen op de vraag en aanbod op de internationale markt. Een goed begrip van de wereldeconomie kan helpen bij het nemen van weloverwogen financiële beslissingen, en een sterkere positie van het bedrijf. Tijdens dit onderdeel worden de allernieuwste trends en ontwikkelingen gedeeld op economisch gebied.

Koen Schoors, Hoogleraar Economie, Universiteit Gent

In alle scenario’s zien we groei voor de havens in containertrafieken. Wat betekent dit voor de inrichting van de havencomplexen? Hoe versterken we elkaar in de Schelderegio? Hoe spelen rederijen, terminals en logistieke spelers hier op in? Prof. dr. Theo Notteboom, dé haveneconoom en maritiem expert (o.m. UGent, UAntwerpen) deelt zijn visie en gaat in op welke rol duurzaamheid, digitalisering en bereikbaarheid gaan hebben op de toekomst van de havens. Inspiratie verzekerd!
Welke ontwikkelingen hebben invloed op de havens? Hoe zien de verschillende toekomstscenario’s voor de havens er uit op de vlakken: duurzaam, digitaal en bereikbaar.

Theo Notteboom, Professor of Port and Maritime Economics, Ghent University and University of Antwerp

Duurzaamheid en milieuverantwoordelijkheid zijn belangrijke aandachtspunten voor de havens in het Schelderegiogebied. Bedrijven worden aangemoedigd om hun CO2-uitstoot te verminderen, afval te minimaliseren en te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Tijdens dit debat wordt er gediscussieerd over de uitdagingen die dit met zich meebrengt. Welke innovaties zorgen nou écht voor reductie? Raak geïnspireerd en praat over de gevolgen van verduurzaming van de havens: Nieuwe businessmodellen, nieuwe ladingstromen, nieuwe plants. Er ontstaat een hele nieuwe economie voor ketens. Mooie kansen om te innoveren en waarde toe te voegen.

Saskia Walraedt, Director, Essenscia Polymatters
Steven Peleman, CEO, Triple Helix Group
Rob Kruitwagen, General Manager Municipal Solid Waste services BeNe, Indaver

Voorzitter: Elvira Haezendonck, Hoogleraar, Vrije Universiteit Brussel

Congestie is een uitdaging waar we al jaren over spreken. Een reverse modal shift is niet het gewenste resultaat. Bereikbaarheid blijft hierdoor een belangrijk punt op de strategische agenda. Hoe kunnen we structureel congestie verlagen en betrouwbaarheid verhogen voor alle modaliteiten: binnenvaart, trein en vrachtvervoer over de weg? Hoe passen we ons logistieke systeem aan nu de containerstromen blijven toenemen en de schepen groter worden? Door slimme innovaties, kunnen bedrijven worden gestimuleerd om vaker voor alternatieven te kiezen en kan de verkeersstroom beter worden geleid. Dit kan uiteindelijk zorgen voor minder congestie en een betere doorstroming in de Schelderegio.

Marc Beerlandt, CEO, MSC Belgium Antwerpen
Joeri Peeters, Transport & Logistics Manager, Tessenderlo

Voorzitter: Wim de Vilder, VRT

15.00 Netwerk break koffie

Het debat ‘duurzaam verbonden’ richt zich op de transitie naar duurzame vervoerswijzen, zoals spoor en binnenvaartvervoer, en de impact daarvan op de mobiliteit en economie in de regio. Door de modal shift naar duurzame vervoerswijzen wordt de druk op de wegen verminderd en wordt de mobiliteit in de regio duurzamer. Dit vereist echter ook investeringen in infrastructuur, zoals het uitbreiden van de capaciteit van havens, het verbeteren van toegangswegen en het aanleggen van nieuwe spoor- en binnenvaartverbindingen. De ontwikkeling van havens als multifunctionele hubs kan ook bijdragen aan een meer duurzame en economisch levensvatbare regio.

Nicholas Gibbs, Head of Supply Chain Processes and Projects, BASF Antwerpen en Gent
Ben Beirnaert,
General Manager, Combinant Antwerpen

Voorzitter: Wim de Vilder, VRT

Hoe kan de maritieme sector zo efficiënt en transparant mogelijk georganiseerd worden zodat er met zo min mogelijk tijd en geld, en zo goed en duurzaam mogelijk resultaat wordt behaald? Welke innovaties zijn er te vinden in de markt en wat kunnen bedrijven hiervan leren? Hoe transparant kunnen bedrijven zijn?

Pierre Durot, Director Chartering & Shipping, Boeckmans België
Dirk Waaijenberg, Eigenaar, Shipfit 
Jorik Rombouts,
CEO, Rombit Group

Voorzitter: Larissa van der Lugt, Directeur, Erasmus UPT

In dit slotdebat worden alle punten die op deze dag zijn aangekaart, teruggebracht om verder te kijken naar concrete oplossingen. Hoe kan de Schelde regio zich duurzaam ontwikkelen? Hoe wordt de efficiëntie in de logistieke keten en maritieme sector verhoogd? Welke oplossingen zijn er voor het congestievraagstuk? Hoe kan de bereikbaarheid worden geoptimaliseerd? Dit onderdeel begint met een gesprek tussen Daan Schalck en Erwin Verstraelen over de havenvisies: waar waar liggen de belangrijkste kansen voor de toekomst nu we spreken over de 2 havenbedrijven? Vervolgens wordt debat vervolgd met een verdieping op de hoofdonderwerpen van de dag: Digitaal, duurzaam en bereikbaar met Larissa van der Lugt en Elvira Haezendonk.

Erwin Verstraelen, Chief Digital & Innovation Officer, Port of Antwerp-Bruges
Peter Van Parys, COO, North Sea Port
Elvira Haezendonck, Hoogleraar, Vrije Universiteit Brussel
Larissa van der Lugt, Directeur, Erasmus UPT

17.15 Afsluiting en netwerk drink

Meer informatie De inschrijvingen voor de volgende editie openen binnenkort!

Waarom u dit Niet mag missen

wees er bij!

CONNECT
Complexe uitdagingen vragen om samenwerking. Daarom brengen we stakeholders uit de hele keten bij elkaar om te verbinden.
SHARE
Bevlogen topsprekers delen hun visie, lessons learned en out-of-the-box oplossingen om jou te inspireren en verrassen.
CREATE
Samen maken we de toekomst! Stap uit je dagelijkse praktijk, deel je ideeën en kom netwerken. Maak jezelf onderdeel van de oplossing.

Partner 2023

ERKEND DIENSTVERLENER

Sprekers 2023

Locatie

Locatie & Parkeren

Royal Yacht Club
Thonetlaan 133
2050 Antwerpen

Er is voldoende (gratis) parkeerplek bij de locatie! Er zijn ook een aantal laadpalen aanwezig.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Ruim 100 havenmanagers en directeuren werkzaam in de Rijn/Schelde havens: transport & distributie, chemie en industrie, overslag en opslag, verladers en expediteurs, handel en zakelijke dienstverlening.

Het unieke van deze bijeenkomst is het grensoverschrijdende karakter, de helft van de deelnemers is werkzaam in Zeeland en Rotterdam en de andere helft in Antwerpen, Gent en Zeebrugge.

Editie 2023

Eén of meerdere collega’s van de volgende organisaties nemen deel:

Ab Ovo Nederland, Aertssen Infra nv, AKD Benelux Lawyers, ARCADIS Belgium nv, ATL bvba, Bank Degroof Petercam, BASF Antwerpen nv, BELGA, Boeckmans België, Boluda Towage Belgium, Bootmagazine, Brabo Havenloodsen en Bootlieden cv, CFL Port Services nv, Combinant NV, Contargo, CSP Zeebrugge , Cyclops  bv, DB Cargo Belgium, De Tijd, DFDS Belgium NV, E.ON Power Plants Belgium, Erasmus Universiteit Rotterdam, essenscia, Formatarchitecten, Franki Construct nv, Gosselin Logistics, H.Essers, Indaver nv, Infrabel, Lineas NV, Maatschappij Linkerscheldeoever, MSC, MSC Belgium nv, MSC PSA European Terminal (MPET), North Sea Port, Panattoni Europe, Participatie Maatschappij Vlaanderen, PHI DATA NV, Plug and Play Belgium BV, Port of Antwerp-Bruges, Renewi Belgium, Renewi nv, Rombit Group, Rombit Studio, Scheepvaartkrant , Siemens, Siemens NV, Standic, Tessenderlo Kerley International, TLN, Triple Helix Group, Universiteit Gent, Universiteit van Antwerpen, Vrije Universiteit Brussel, VRT Nieuwsdienst, Willy Naessens Industriebouw

De kosten van dit middagcongres bedragen €649,- (excl. BTW) per deelnemer. Dit is inclusief lunch en consumpties

STUDENTEN

We vinden het belangrijk dat de toekomstige managers aanwezig zijn op deze bijeenkomst. Zit jij in het laatste jaar van je studie? Dan ben je van harte welkom om deel te nemen voor een studententarief van €150,- (incl. BTW en consumpties). Stuur een mailtje naar info@managementproducties.com met een kopie van je studentenkaart en het verzoek tot deelname. Het aantal studentenplaatsen is gelimiteerd.

Mocht je bij nader inzien verhinderd zijn, dan kan je je altijd gemakkelijk en kosteloos laten vervangen door een collega. Als dat niet kan, kan je tot drie weken voor de bijeenkomst nog kosteloos annuleren (alleen schriftelijk). Daarna ben je het volledige deelnamebedrag verschuldigd. Als je je inschrijft binnen 3 weken voor het event, kan je niet meer kosteloos annuleren.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en toekomstige activiteiten? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.