Schelde

Conferentie.

14 september 2023

Royal Yacht Club | Antwerpen

Dé grensoverschrijdende havenconferentie waar Vlaamse en Nederlandse directeuren uit de haven elkaar op C-level ontmoeten!

Bekijk het programmaLocatie & Kosten

Schelde Conferentie.

We tellen af tot we je kunnen verwelkomen op het event! Samen delen we kennis, leggen we verbindingen en komen we samen om met elkaar te leren.

0

Days

0

Hours

0

Minutes

0

Seconds

De 17e Schelde Conferentie: Digitaal, Duurzaam en Bereikbaar

Als havenclusters zijn we de economische motor van België en Nederland. Samenwerking is essentieel om de motor te laten draaien. Ga de verbinding aan tijdens de Schelde Conferentie, het netwerkevent waar directeuren en ondernemers samen komen om de positie van hun bedrijf en de havens te versterken.

Nieuw! Tijdens deze 17e editie is er nog meer verdieping met verschillende keuzesessies. Experts delen voor deze sessies hun vernieuwende visie, uitdagingen en best practices. Kom brainstormen over nieuwe oplossingen en samenwerkingen en zet concrete stappen om waarde toe te voegen aan jouw bedrijf. Draag bij aan de verdere ontwikkeling van de havens, de industrie en de logistieke sector. Naast het verder ontwikkelen van het eigen bedrijf, hebben we een gezamenlijk belang om de positie van de Schelderegio te versterken als internationale handelspartner. Deelnemen aan de Schelde Conferentie betekent dat jij ook inbreng hebt in deze mooie ontwikkeling.

Thema’s PROGRAMMA

Economische perspectieven op de toekomst: wereldeconomie en impact op de haven
Verschillende toekomstscenario's voor de havens:
Circulariteit en verduurzaming: de groene haven hub
Het congestievraagstuk: betere bereikbaarheid voor de havens
Modaliteiten shift: duurzaam verbonden
Efficiency door digitalisering in de maritieme en logistieke sector

Sprekers

Marc Beerlandt

CEO
MSC Belgium

Jelle Van Koevorden

Managing Director
DFDS

Peter Van Parys

COO
North Sea Port

Erwin Verstraelen

Chief Digital & Innovation Officer
Port of Antwerp-Bruges

Theo Notteboom

Professor of Port and Maritime Economics
Ghent University and University of Antwerp

Elvira Haezendonck

Professor
Vrije Universiteit Brussel

Larissa van der Lugt

Directeur
Erasmus UPT

Wim de Vilder

Moderator
VRT

Ben Beirnaert

General Manager
Combinant Antwerpen

Nicholas Gibbs

Head of Supply Chain Processes and Projects
BASF Antwerpen en Gent

Koen Schoors

Hoogleraar Economie
Universiteit Gent

Saskia Walraedt

Director Polymatters
Essenscia

Programma

Hieronder vind je het programma. Klik op de onderwerpen voor meer informatie!

12.00 Ontvangst & Netwerklunch

Door moderator Wim de Vilder, VRT

De haven is de grootste economische motor van België en Nederland. Hoe kan deze kracht behouden worden? Wat is de impact van de veranderende wereldeconomie op de haven? Welke ontwikkelingen gaan voor een grote invloed zorgen? Als bedrijven op de hoogte zijn van economische ontwikkelingen in belangrijke handelspartners, kunnen zij hun activiteiten beter afstemmen op de vraag en aanbod op de internationale markt. Een goed begrip van de wereldeconomie kan helpen bij het nemen van weloverwogen financiële beslissingen, en een sterkere positie van het bedrijf. Tijdens dit onderdeel worden de allernieuwste trends en ontwikkelingen gedeeld op economisch gebied.

Koen Schoors, Hoogleraar Economie, Universiteit Gent

In alle scenario’s zien we groei voor de havens in containertrafieken. Wat betekent dit voor de inrichting van de havencomplexen? Hoe versterken we elkaar in de Schelderegio? Hoe spelen rederijen, terminals en logistieke spelers hier op in? Prof. dr. Theo Notteboom, dé haveneconoom en maritiem expert (o.m. UGent, UAntwerpen) deelt zijn visie en gaat in op welke rol duurzaamheid, digitalisering en bereikbaarheid gaan hebben op de toekomst van de havens. Inspiratie verzekerd!
Welke ontwikkelingen hebben invloed op de havens? Hoe zien de verschillende toekomstscenario’s voor de havens er uit op de vlakken: duurzaam, digitaal en bereikbaar.

Theo Notteboom, Professor of Port and Maritime Economics, Ghent University and University of Antwerp

Duurzaamheid en milieuverantwoordelijkheid zijn belangrijke aandachtspunten voor de havens in het Schelderegiogebied. Bedrijven worden aangemoedigd om hun CO2-uitstoot te verminderen, afval te minimaliseren en te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Tijdens dit debat wordt er gediscussieerd over de uitdagingen die dit met zich meebrengt. Welke innovaties zorgen nou écht voor reductie? Raak geïnspireerd en praat over de gevolgen van verduurzaming van de havens: Nieuwe businessmodellen, nieuwe ladingstromen, nieuwe plants. Er ontstaat een hele nieuwe economie voor ketens. Mooie kansen om te innoveren en waarde toe te voegen.

Saskia Walraedt, Director Polymatters, Essenscia

Voorzitter: Elvira Haezendonck, Hoogleraar, Vrije Universiteit Brussel

Congestie is een uitdaging waar we al jaren over spreken. Een reverse modal shift is niet het gewenste resultaat. Bereikbaarheid blijft hierdoor een belangrijk punt op de strategische agenda. Hoe kunnen we structureel congestie verlagen en betrouwbaarheid verhogen voor alle modaliteiten: binnenvaart, trein en vrachtvervoer over de weg? Hoe passen we ons logistieke systeem aan nu de containerstromen blijven toenemen en de schepen groter worden? Door slimme innovaties, kunnen bedrijven worden gestimuleerd om vaker voor alternatieven te kiezen en kan de verkeersstroom beter worden geleid. Dit kan uiteindelijk zorgen voor minder congestie en een betere doorstroming in de Schelderegio.

Marc Beerlandt, CEO, MSC Belgium Antwerpen

Voorzitter: Wim de Vilder, VRT

15.00 Netwerk break koffie

Het debat ‘duurzaam verbonden’ richt zich op de transitie naar duurzame vervoerswijzen, zoals spoor en binnenvaartvervoer, en de impact daarvan op de mobiliteit en economie in de regio. Door de modal shift naar duurzame vervoerswijzen wordt de druk op de wegen verminderd en wordt de mobiliteit in de regio duurzamer. Dit vereist echter ook investeringen in infrastructuur, zoals het uitbreiden van de capaciteit van havens, het verbeteren van toegangswegen en het aanleggen van nieuwe spoor- en binnenvaartverbindingen. De ontwikkeling van havens als multifunctionele hubs kan ook bijdragen aan een meer duurzame en economisch levensvatbare regio.

Nicholas Gibbs, Head of Supply Chain Processes and Projects, BASF Antwerpen en Gent
Ben Beirnaert,
General Manager, Combinant Antwerpen
Jelle van Koevorden, Managing Director, DFDS

Voorzitter: Wim de Vilder, VRT

Logistiek en Maritiem: Transparant en duurzaam organiseren

Digitalisering is geen doel an sich, maar een middel. Het uiteindelijke doel is om de efficiëntie nog verder te verhogen. Hoe kan de logistiek en maritieme sector zo efficiënt en transparant mogelijk georganiseerd worden zodat er met zo min mogelijk tijd en geld, en zo goed en duurzaam mogelijk resultaat wordt behaald? Welke innovaties zijn er te vinden in de markt en wat kunnen bedrijven hiervan leren? Hoe transparant kunnen bedrijven zijn?

Voorzitter: Larissa van der Lugt, Directeur, Erasmus UPT

In dit slotdebat worden alle punten die op deze dag zijn aangekaart, teruggebracht om verder te kijken naar concrete oplossingen. Hoe kan de Schelde regio zich duurzaam ontwikkelen? Hoe wordt de efficiëntie in de logistieke keten en maritieme sector verhoogd? Welke oplossingen zijn er voor het congestievraagstuk? Hoe kan de bereikbaarheid worden geoptimaliseerd? Dit onderdeel begint met een gesprek tussen Daan Schalck en Erwin Verstraelen over de havenvisies: waar waar liggen de belangrijkste kansen voor de toekomst nu we spreken over de 2 havenbedrijven? Vervolgens wordt debat vervolgd met een verdieping op de hoofdonderwerpen van de dag: Digitaal, duurzaam en bereikbaar met Larissa van der Lugt en Elvira Haezendonk.

Erwin Verstraelen, Chief Digital & Innovation Officer, Port of Antwerp-Bruges
Peter Van Parys, COO, North Sea Port
Elvira Haezendonck, Hoogleraar, Vrije Universiteit Brussel
Larissa van der Lugt, Directeur, Erasmus UPT

17.15 Afsluiting en netwerk drink

Meer informatie Meld je hier aan!

Waarom u dit Niet mag missen

wees er bij!

CONNECT
Complexe uitdagingen vragen om samenwerking. Daarom brengen we stakeholders uit de hele keten bij elkaar om te verbinden.
SHARE
Bevlogen topsprekers delen hun visie, lessons learned en out-of-the-box oplossingen om jou te inspireren en verrassen.
CREATE
Samen maken we de toekomst! Stap uit je dagelijkse praktijk, deel je ideeën en kom netwerken. Maak jezelf onderdeel van de oplossing.

ERKEND DIENSTVERLENER

Sprekers

Locatie

Locatie & Parkeren

Royal Yacht Club Thonetlaan 133 2050 Antwerpen Er is voldoende (gratis) parkeerplek bij de locatie! Er zijn ook een aantal laadpalen aanwezig.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Ruim 100 havenmanagers en directeuren werkzaam in de Rijn/Schelde havens: transport & distributie, chemie en industrie, overslag en opslag, verladers en expediteurs, handel en zakelijke dienstverlening.

Het unieke van deze bijeenkomst is het grensoverschrijdende karakter, de helft van de deelnemers is werkzaam in Zeeland en Rotterdam en de andere helft in Antwerpen, Gent en Zeebrugge.

Editie 2023

Eén of meerdere collega’s van de volgende organisaties nemen deel:

Aertssen Infra nv, AKD Benelux Lawyers, Bank Degroof Petercam, BASF Antwerpen nv, Brabo Havenloodsen en Bootlieden cv, Combinant NV, Cyclops  bv, DFDS Belgium NV, E.ON Power Plants Belgium, Erasmus Universiteit Rotterdam, Franki Construct nv, Gosselin Logistics, Infrabel, Maatschappij Linkerscheldeoever, MSC, MSC Belgium NV, MSC PSA European Terminal (MPET), North Sea Port, Panattoni Europe, Participatie Maatschappij Vlaanderen, Port of Antwerp-Bruges, Rombit Studio, Siemens, TLN, Universiteit Gent, Universiteit van Antwerpen, Vrije Universiteit Brussel, VRT Nieuwsdienst

De kosten van dit middagcongres bedragen €649,- (excl. BTW) per deelnemer. Dit is inclusief lunch en consumpties

STUDENTEN

We vinden het belangrijk dat de toekomstige managers aanwezig zijn op deze bijeenkomst. Zit jij in het laatste jaar van je studie? Dan ben je van harte welkom om deel te nemen voor een studententarief van €150,- (incl. BTW en consumpties). Stuur een mailtje naar info@managementproducties.com met een kopie van je studentenkaart en het verzoek tot deelname. Het aantal studentenplaatsen is gelimiteerd.

Mocht je bij nader inzien verhinderd zijn, dan kan je je altijd gemakkelijk en kosteloos laten vervangen door een collega. Als dat niet kan, kan je tot drie weken voor de bijeenkomst nog kosteloos annuleren (alleen schriftelijk). Daarna ben je het volledige deelnamebedrag verschuldigd. Als je je inschrijft binnen 3 weken voor het event, kan je niet meer kosteloos annuleren.

Vorige Edities

Hoe hebben onze bezoekers de vorige edities ervaren? Bekijk het hiernaast!

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en toekomstige activiteiten? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief.