Schelde

Conferentie.

27 oktober 2022

Horta Antwerpen

Dé grensoverschrijdende havenconferentie waar Vlaamse en Nederlandse directeuren uit de haven elkaar op C-level ontmoeten!

Bekijk het programmaLocatie & Kosten

Vorige Edities

Hoe hebben onze bezoekers de vorige edities ervaren? Bekijk het hiernaast!

Schelde Conferentie.

De Schelde Conferentie 2022 was een groot succes! We hopen je in 2023 terug te zien.

0

Days

0

Hours

0

Minutes

0

Seconds

De 16e Schelde Conferentie: vol gas vooruit

Op donderdag 27 oktober waren we bij elkaar in Horta Antwerpen voor deze 16e editie alweeer. Deze middag draaide om het thema: krachtenbundeling in de energietransitie. Dit met de huidige spannende tijden van oorlog, energiecrisis en grondstoffenschaarste met een grote impact op alle sectoren in en rond de havens. Enkele uitspraken:

“We moeten vol gas vooruit in de energietransitie. Daar waar wij verantwoordelijkheid kunnen nemen om een impact te maken, doen we dat ook.” Luc Arnouts, Port of Antwerp-Zeebrugge

“Door de hoge energieprijzen zijn de afhankelijkheden in de ketens heel duidelijk geworden. Als we dit samen niet kunnen overstijgen, hebben we samen een probleem.” Daan Schalck, Nort Sea Port

“Havens en de bedrijven kunnen nu al beginnen met circulaire economie. Denk buiten de haven en bouw samen met de haven. Ga actief op zoek naar circulaire ladingstromen en pas daar je business propositie op aan.” Elvira Haezendonck, Vrije Universiteit Brussel

Thema’s PROGRAMMA

De verduurzamingsopgave in de industrie: energie voor de toekomst
Haven als Grondstofhub
Energy hubs van de toekomst
Investeren in biobrandstoffen
Samenwerken aan circulariteit
Duurzame maritieme sector
Waterstofambities waarmaken

Sprekers 2022

Filip Boelaert

Secretaris-Generaal MOW
Vlaamse Overheid

Daan Schalck

CEO
North Sea Port

Prof. Dr. Elvira Haezendonck

Full professor sustainable strategies and management, applied to infrastructure, ports and complex projects
Vrije Universiteit Brussel

Stephan Windels

CEO

Eoly Energy, part of Virya Energy

Luc Arnouts

Vice President International Relations & Networks
Port of Antwerp-Bruges

Mark Thys

Managing Director
Renewi Belgium

Ben Maelissa

CEO
Danser Group

Ann De Bie

Reporter
VRT

Frans Roozendaal

Executive Vice President
Plug Power

Klaas Visser

Associate Professor Marine Engineering, Directeur Maritiem Kennis Centrum
TU Delft

Programma 2022

Hier het programma van de vorige editie op 27 oktober 2022.

12.30 Netwerklunch

Door moderator Ann de Bie, reporter VRT

In de havens komt alles samen, het is een maritieme hub, een logistieke hub, een productiehub en een energiehub. Hoe kunnen we samenwerken in Nederland en België en samen verder bouwen aan duurzame hubs?

  • Filip Boelaert, Secretaris-Generaal MOW Vlaamse Overheid

Havens zijn dé plek voor circulariteit, het is de plek waar opnieuw waarde wordt toegevoegd aan secundaire materialen. De haven als grondstofhub, het verdienmodel van de toekomst. Niet de grootte van de volumestromen, maar de waarde die je aan de volumes kunt toevoegen wordt de toekomst.  Prof. Dr. Elvira Haezendonck, professor of sustainable strategies and management aan de Vrije Universiteit Brussel deelt haar visie.

Duurzame energie staat bij iedereen hoog op de agenda, helemaal nu een tekort dreigt aan gas, LNG en electra en de prijzen zo hoog dat continuïteit van productie onder onder druk staat.  Wat is er nodig in de energietransitie in en rond de havens om ketens draaiende te kunnen houden? Hoe houden we focus op de lange termijn? Wat zijn de voordelen van schaalgrootte, met ook de laatste havenfusie, en van 2 havenautoriteiten in de Scheldehavens?

Wij bespreken dit met:

15:00 Coffee break en netwerkmoment

Voor de verdere verduurzaming van energie en logistiek hebben we ook grootschalige groene energie productie nodig. Met de naastgelegen Noordzee als belangrijke bron voor onder meer wind op zee, de opschaling naar meer energieopslag en het verder uitbouwen van waterstofproductie en -import hebben we complexe opgaven met elkaar. Stephan Windels, CEO Eoly Energy, part of Virya Energy, deelt zijn visie voor de toekomst.

Circulaire economie vraagt om systeemdenken: bedrijven moeten niet langer enkel gefocust zijn op persoonlijk financieel gewin maar ook op het optimaliseren van het gehele systeem. Renewi zet zich in voor een samenleving zonder afval door onder meer te investeren in recyclage van plastics. Een boeiend gesprek met onder meer Mark Thys, Managing Director, Renewi Belgium

De waterstofambities zijn groot net als de inschatting voor de toekomstige vraag. De havens willen een belangrijke rol als waterstofhub vervullen. Wat is daarvoor nodig? We spreken met Frans Roozendaal, Executive Vice President van Plug Power die groene waterstof wil gaan produceren in het NextGen District in Port of Antwerp-Bruges. Hoe bouwen we verder aan de keten?

Een belangrijke opgave ligt er op  het gebied van verduurzaming van de maritieme sector. Waar zetten we op in? Debat met onder meer:

  • Herman Van Driessche, CEO Brabo Havenloodsen en Bootlieden cv
  • Klaas Visser, Associate Professor Marine Engineering TU Delft
  • Ben Maelissa, Managing Director Danser Group

17.30 Netwerkborrel

Meer informatie De inschrijvingen voor de editie 2023 openen binnenkort!

Waarom u dit Niet mag missen

wees er bij!

CONNECT
Complexe uitdagingen vragen om samenwerking. Daarom brengen we stakeholders uit de hele keten bij elkaar om te verbinden.
SHARE
Bevlogen topsprekers delen hun visie, lessons learned en out-of-the-box oplossingen om jou te inspireren en verrassen.
CREATE
Samen maken we de toekomst! Stap uit je dagelijkse praktijk, deel je ideeën en kom netwerken. Maak jezelf onderdeel van de oplossing.

ERKEND DIENSTVERLENER

sprekers 2022

Locatie

Locatie & Parkeren

Horta
Hopland 2
2000 Antwerpen

U kunt parkeren in de omliggende parkings.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Ruim 100 havenmanagers en directeuren werkzaam in de Rijn/Schelde havens: transport & distributie, chemie en industrie, overslag en opslag, verladers en expediteurs, handel en zakelijke dienstverlening.

Het unieke van deze bijeenkomst is het grensoverschrijdende karakter, de helft van de deelnemers is werkzaam in Zeeland en Rotterdam en de andere helft in Antwerpen, Gent en Zeebrugge.

EDITIE 2022

Een of meer professionals hebben nu al een plaats gereserveerd:

Maatschappij Linkerscheldeoever, Franki Construct nv, Cyclops  bv, Iemants NV, North Sea Port, Dredging International nv, Eoly Energy NV, Servicebureau Stas bv, TU Delft, Alco Bio Fuel, Viabuild!, MG Real Estate nv, MG Real Estate, AKD Benelux Lawyers, Port of Antwerp-Bruges, Nippon Shokubai Europe, SFPI-FPIM, Air Products Nederland, ARCADIS Belgium nv, Universiteit Gent,  Universiteit Antwerpen en Antwerp Maritime Academy, Intertek Belgium nv, Boluda Towage Belgium, DAB Loodswezen, Veolia, SECO, KH Engineering nv, Universiteit Utrecht, Vrije Universiteit Amsterdam, Patagonicus Commv – Flows?, Infrabel, Siemens NV, Vrije Universiteit Brussel, Danser Group, Evides Waterbedrijf, SEA-Tank Terminal Antwerp, Vocum, MAC² Solutions, Renewi Belgium, De Ingenieur, Boskalis, VRT Nieuwsdienst, Plug Power / Plug System Solutions, Vlaamse Overheid, Brabo Havenloodsen en Bootlieden cv, Eoly Energy part of Virya Energy, Eutraco

De kosten van dit middagcongres bedragen €599,- (excl. BTW) per deelnemer. Dit is inclusief lunch en consumpties

STUDENTEN

We vinden het belangrijk dat de toekomstige managers aanwezig zijn op deze bijeenkomst. Zit jij in het laatste jaar van je studie? Dan ben je van harte welkom om deel te nemen voor een studententarief van €150,- (incl. BTW en consumpties). Stuur een mailtje naar info@managementproducties.com met een kopie van je studentenkaart en het verzoek tot deelname. Het aantal studentenplaatsen is gelimiteerd.

Mocht je bij nader inzien verhinderd zijn, dan kan je je altijd gemakkelijk en kosteloos laten vervangen door een collega. Als dat niet kan, kan je tot drie weken voor de bijeenkomst nog kosteloos annuleren (alleen schriftelijk). Daarna ben je het volledige deelnamebedrag verschuldigd. Als je je inschrijft binnen 3 weken voor het event, kan je niet meer kosteloos annuleren.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en toekomstige activiteiten? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief.