
Starten met Circulair Bouwen, het kan! Experts delen in deze studiedag hoe het haalbaar en betaalbaar wordt.
In slechts 1 dag alle bouwstenen om circulair bouwen van theorie naar praktijk te brengen. Schrijf je snel in!
0
Days
0
Hours
0
Minutes
0
Seconds
Van theorie naar praktijk
De droom vs de realiteit: Hoe kunnen we met zo min mogelijk afval en verspillen van grondstof vastgoedprojecten realiseren?
We bieden u in 1 dag de bouwstenen hiervoor; delen de benodigde kennis, gaan in op valkuilen en de geleerde lessen vanuit de praktijk.
Circulair bouwen wordt de norm, bereidt u hierop voor en pak de opportuniteiten die het brengt. In deze 1 daagse studiedag nemen we u mee in alle ontwikkelingen, oplossingen en mogelijkheden vanuit verschillende invalshoeken.
Bouwstenen van circulair bouwen
De docenten worden op korte termijn verder aangevuld.

Tim Ost
Design Principal Sustainability
VK Architects & Engineers

Lode Lefevre
Project Engineer Sustainable Design
VK Architects & Engineers

Jorn Verbeeck
Senior Manager Sustainability & ESG
KPMG

Sofie Torfs
Projectverantwoordelijke
Kamp C
Hieronder vind je het programma met toelichting per lesblok. Dit programma vindt twee keer per jaar plaats. De eerstvolgende keer is 20 september 2023. Geef bij inschrijving aan welk moment je wilt deelnemen.
In 2050 naar een volledige circulaire samenleving, waarom dan nu al bezig zijn met circulair bouwen? Waar de focus nu steeds meer ligt op duurzamer bouwen, is het belangrijk om de volgende stap, die van circulariteit ook al mee te nemen. Waarom? Wat is circulair bouwen, wat vraagt het in de keten en hoe start je hier samen mee?
Vanuit Europa is circulariteit een belangrijk speerpunt, waar een EPD als milieulabel (Environmental Product Declaration) inmiddels in meerdere landen is doorgevoerd. Het geeft de milieuprestatie weer van een product, inclusief ook de oorsprong ervan. In België beheert FOD Gezondheidszorg dit in is alles te vinden in een B-EPD databank. De TOTEM tool helpt de Belgische bouwsector de milieu-impact van gebouwen te objectiveren en te verminderen. Het zet in op drie uitdagingen, stimuleren van toekomstgerichte duurzame projecten, de mileu-impact te evalueren en innovatie in bouwsystemen en ecodesign aan te moedigen. Het is ook goed inzetbaar voor het selectie en gunningstraject voor nieuwe vastgoedprojecten. Beide tools zijn inmiddels geïntegreerd en bieden veel uitkomsten. Kortom, daar moet je alles van af weten. Tijdens dit lesblok zullen we hier op ingaan.
Als je eenmaal wilt gaan starten met een circulair bouwproject, dan komt de vraag hoe ga je hierover in gesprek met de architect? Waar moet je allemaal aan denken, zowel op de korte, middellang en lange termijn? Tijdens dit lesblok wordt er ingegaan op scenario mapping, wordt er gekeken naar materialen, de voetafdruk die je achterlaat en het remontabel maken van de je project.
Tim Ost en Lode Lefevre van VK architects + engineers nemen je mee in al deze onderdelen.
Er zijn nog veel vragen over de financierbaarheid van circulaire bouwprojecten. Wat zal een gebouw over tientallen jaren nog waard zijn? Economie gaat nog altijd vaak voor ecologie, dus de financierbaarheid en de taxatiewaarde voor circulaire bouwprojecten zijn belangrijk. Milieu-impact van het gebruik van grondstoffen en materialen, de beschikbaarheid van grondstoffen en het risico van leveringsonderbreking, hoe kunnen we dat meenemen in de waardering? Tijdens dit lesblok zal er worden ingegaan op de basis beginselen van de financierbaarheid.
Jorn Verbeeck, Senior Manager Sustainability & ESG, KPMG Belgium
Vier onderwerpen, vier groepen.
Elke groep zal een pijn/knelpunt krijgen waar ze vervolgens over in gesprek gaan met elkaar. Iedereen krijgt uiteindelijk elke vraag voorgelegd. Met welke oplossing kom jij? Aan het eind van dit lesblok wordt dit besproken.
Ervaringen delen van concrete vastgoedprojecten, daar zijn we naar op zoek. In 2022 is ’t Centrum opgeleverd, het eerste volledig circulair kantoorgebouw in Vlaanderen. Het gebouw bestaat uit herbruikbare materialen en kan volledig gedemonteerd worden en ergens anders weer heropgebouwd. Het Building Information Model (BIM) is gebruikt met daarin gekoppeld het materialenpaspoort. Wat zijn de lessons learned om rekening mee te houden in het realiseren van een circulair gebouw? Dit hoort u van Sofie Torfs Project Manager bij Kamp C.
Hoe leuk is het om dan tot slot een echt praktijkvoorbeeld van dichtbij te bekijken tijdens de rondleiding door Kamp C. Het eerste circulaire kantoorpand van Vlaanderen. Hier kun je van dichtbij zien welke producten er zijn gebruikt, hoe het er in het echt uitziet en kun je nog je laatste vragen stellen over hoe ze het hier hebben aangepakt.
Na alle informatie is het tijd voor reflectie en om nog met de andere deelnemers te netwerken onder het genot van een drankje.
Waarom u dit Niet mag missen
CONNECT
SHARE
CREATE
Meer nieuws over Circulair Bouwen? Hier houden we je op de hoogte. Maar je kan je hier natuurlijk ook aanmelden voor de nieuwsbrief om de volgende editie niet te missen!

ERKEND DIENSTVERLENER


4 vormingsuren
Deze dag vindt plaats in Kamp C in Westerlo. Plan je reis van deur tot deur met het openbaar vervoer. De bus 305 ‘Turnhout – Herentals – Aarschot – Leuven’ heeft een halte aan het domein van Kamp C. Voor de dienstregeling kan je terecht op: www.delijn.be. Ook met de fiets is Kamp C goed bereikbaar.
Deze dag is bedoeld voor iedereen die wil starten met circulair bouwen, maar nog niet goed weet waar te beginnen, wat er belangrijk is om te weten en wat je niet mag vergeten. Het is interessant voor:
- Managers en projectleiders werkzaam in de vastgoedsector, zoals projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers, architectenbureaus, advies- en ingenieursbureaus, aannemers, bouwbedrijven en andere vastgoedorganisaties
- Managers en projectleiders werkzaam binnen de utiliteitsbouw of weg- en waterbouw
- Managers en directeuren van fabrikanten en andere toeleveranciers bouwsector
- Beleidsmakers en adviseurs werkzaam zijn bij overheden, waterschappen, kennisinstellingen én managers uit de commerciële sector
Ben je al bezig met een circulair project en wil je dieper op de materie ingaan, kijk dan is bij onze Advanced Studiedag Circulair Bouwen.
Kennis opdoen over de benodigde bouwstenen voor circulair vastgoed: lessons learned, trends, processen en mogelijkheden in circulair bouwen. Het kunnen communiceren met opdrachtgevers, productontwikkelaars, fabrikanten, investeerders, gezagdragers en andere stakeholders over het circulaire bouwproces. Het kunnen starten van circulaire bouwprojecten en toepassen van de kennis binnen en buiten uw organisatie vanuit uw rol binnen de bouwketens.
Ben je al bezig met een circulair project en wil je dieper op de materie ingaan, kijk dan is bij onze Advanced Studiedag Circulair Bouwen.
De kosten van deze cursus bedragen €749,- (excl. BTW) per deelnemer. Dit is inclusief lunch en consumpties.
Schrijf je je gelijk in voor de studiedag en de Advanced Studiedag Circulair Bouwen dan geldt de combinatieprijs van €1349,-.
Medewerkers in vast dienstverband bij een KMO gevestigd in Vlaanderen kunnen een beroep doen op de KMO-portefeuille voor een subsidie. Management Producties is geregistreerd dienstverlener onder nummer: DV.O100166.
Mocht je bij nader inzien verhinderd zijn, dan kan je je altijd gemakkelijk en kosteloos laten vervangen door een collega. Als dat niet kan, kan je tot drie weken voor de bijeenkomst nog kosteloos annuleren (alleen schriftelijk). Daarna ben je het volledige deelnamebedrag verschuldigd. Als je je inschrijft binnen 3 weken voor het event, kan je niet meer kosteloos annuleren.
VORIGE EDITIE
Impressie voorgaande editie? Bekijk het hiernaast!
