Havenconferentie 2023: terugblikken op een interactieve dag!

Havenconferentie 2023: terugblikken op een interactieve dag!

Wat een mooie namiddag was het op de Havenconferentie. Onder leiding van dagvoorzitter Theo Notteboom, professor, UGent en Universiteit Antwerpen hebben ondernemers, directeuren en beleidsmakers hun visies gedeeld over de kansen en uitdagingen in deze tijd van vele disrupties en onzekerheden.

De dag begon met een presentatie van Peter Vanden Houte, Hoofdeconoom, ING Belgium, waar hij de stand van de wereldeconomie toelichtte. Verder was er een dynamisch debat met sprekers: David Criekemans, hoofddocent en Rusland-expert, Universiteit Antwerpen, Sven Biscop, professor en China-expert, Egmont Instituut, Bart Kerremans, professor en VS-expert, KU Leuven, Jolyce Demely, Algemeen Directeur, Agoria. Het eerste deel van de dag werd beëindigd met een boeiende presentatie over de geopolitiek en impact op de havens, van Minister-President Vlaanderen Jan Jambon. Hij benadrukt het belang van de Scheldehavens: ‘’Onze havens zijn de perfecte poorten van wereldhandel. We zijn misschien geografisch klein maar wel impactvol’’.

Na de netwerk-break vervolgde het programma met een presentatie van Tom Hautekiet, CCO, Port of Antwerp-Bruges. Hij heeft het gehad over de toekomst van de havens in internationale context en de uitdagingen en kansen tijdens de fusie van de havens. Vervolgens presenteerde Wiebe Schipper, VP of European Operations, PureCycle over de positie van de haven en zijn onderbouwing van de keuze voor de nieuwe polypropyleen recycling fabriek in de port of Antwerp-Bruges. Ook had hij polypropyleen bij om te laten zien aan de toeschouwers.

De dag werd beëindigd met een debat tussen de bevlogen sprekers: Catrien Scheers, CEO, Fast Lines Belgium, Ann Wurman, directeur, essencia vlaanderen en Dirk Vanhouttegem, bestuurder, Gosselin Group. Ann Wurman: ‘’Waarom kiest men voor Antwerpen? Port, People en Pipelines zijn goed op orde. Het draait om hele grote investeringen er moet dan wel rechtszekerheid zijn’’. Verder ging het tijdens het debat ook over het arbeidsvraagstuk en het aantrekken van studenten. Studenten uit het publiek hebben interactief meegedacht over mogelijke oplossingen voor dit vraagstuk. Het zichtbaar maken van havenorganisaties op scholen, aanwezigheid op stagebeurzen en casussen die gepresenteerd kunnen worden op scholen werden genoemd.

Het was een mooie dag waarbij de catchbox microfoon rondvloog gezien de vele vragen. Bedankt aan alle sprekers, de dagvoorzitter en het publiek voor de interactieve deelname. Bekijk hier de foto’s terug. Tot aan het volgende congres!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.