Terugblik Transportdebat België

Terugblik Transportdebat België

Op 1 februari heeft het Transportdebat plaatsgevonden in het Kris de Leeneer warehouse en eventlocatie in Lokeren. De dag werd geleid door Alex van Breedam, voorzitter van Febetra en CEO van Ninatrans, en Benny Smets. Over de gehele dag waren er drie debatten. De dag begon met “Survival of the fittest: slimmer of grotere bedrijfsvoering”, waarbij sprekers Kris de Leeneer, CEO van het gelijknamige bedrijf, Tom Simonts, Senior Financial Economist bij KBC, en Jurgen Huygh, International Trade Manager van Barry Callebaut, met elkaar in discussie gingen. “Ik gun ieder logistiek bedrijf hier een IT-nerd, dat gaat namelijk veel meer brengen dan meer vrachtwagens. AI is hetgeen dat significant voor meer waarde gaat zorgen,” zegt Tom Simonts.

Hierna vervolgde de dag met het zero-emissie transportdebat. Iedereen moet uiteraard de duurzaamheidsdoelstellingen behalen. Maar wat is haalbaar? En wie is verantwoordelijk: de verlader of de logistiek dienstverlener? Hoe bereiken we synergie? Dat was het belangrijkste wat tijdens dit debat naar voren kwam. Het debat vond plaats met de volgende sprekers: Lars Peterse, Director Operations bij DHL, Pieter Thienpont, Director Volvo Trucks bij Volvo, Stéphane Jacobs van de afdeling Beleid Mobiliteit en Openbare Werken, en Koen de Vos, Directeur Supply Chain bij Colruyt Group. “Als ondernemers moeten we investeren in duurzaam transport. Dan moeten we het ook wel kunnen gebruiken. Daar hebben we de overheid hard voor nodig. We hebben daarbij ook op Europees niveau regels nodig en niet lokaal met steeds andere regels,” zegt Lars Peterse.

Het laatste debat van de dag ging over nieuwe businessmodellen: tenderen op prijs of partnerships? De sprekers van dit debat waren: Ward De Muelenaere, Category Buyer bij Agristo, Vincent Labeau, Logistics Director bij Maxeda DIY Group, en Wim Smout, VP Procurement & Supply Chain bij Telenet. “Onze ervaring is dat het niet werkt om op basis van prijs met elkaar rond de tafel te gaan,” zegt Ward de Mûelenaere. De voordelen van partnerships kwamen ook naar voren. Er werd zelfs vanuit de zaal benoemd dat dit een eventuele hefboom kan zijn voor de weg naar duurzaamheid.

Kortom, een dag vol interactie, belangrijke discussies en ontmoetingen waar zeker en vast nieuwe samenwerkingen uit zijn voortgekomen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.