WATERSTOF EVENT NEDERLAND 2024 NABESCHOUWING

WATERSTOF EVENT NEDERLAND 2024 NABESCHOUWING

Op 20 juni kwamen industrie, energie, transport, en overheid bij elkaar in het provinciehuis Utrecht om samen de toekomst van de waterstofeconomie te beschouwen en voort te trekken. Het thema: “Powering the future: de uitrol van waterstof”, maakte voor een dag vol frontrunners die kwamen vertellen over hun ervaringen tijdens het uitvoeren van de allereerste waterstofprojecten in Nederland. Daarvan leerde we wat juist goed gaat in Nederland en hoe we dat kunnen gebruiken, maar ook wat nog hard nodig is. Zoals Mattijs Slee zei “Je moet eerst kruipen dan lopen en dan rennen. Als we gewoon beginnen krijgen we een learning circle en kunnen we richting de targets groeien door bij te stellen van wat we leren.”

De sprekers hadden het over de grote vraagstukken, zoals of onshore en offshore wind parallel ontwikkeld moet worden, of dat er één soort voorkeur moet krijgen voor snellere uitrol. De meningen waren verdeeld, maar dat beiden op termijn hard nodig zijn staat vast. “Opgeteld komt er meer dan 10 miljard beschikbaar om waterstof verder te brengen. Daarbij hebben we ook electrolyse op zee keihard nodig.” Gijs Postma.

“Er zit een soort kurk op de fles van waterstof en verduurzaming, en het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om die eraf te trekken.” Hanne van Luijk. Als grootste knooppunten in de sector kwamen twee onderwerpen steeds naar boven: Vraag stimuleren en systeemintegratie. Daaronder vallen natuurlijk meerdere vraagstukken om deze mogelijk te maken, zoals netcongestie, opslag, en de rol van blauwe waterstof. Hierover hadden de sprekers ook genoeg over te vertellen:

“Er is te beperkte opslagcapaciteit in de zoutcavernes van Nederland, hiervoor is internationale samenwerking nodig.” Bas Pulles.

“We hebben alle kleuren nodig en we moeten samenwerken om er te komen.” Jacqueline Vaessen.

“De rol van waterstof gaat groter zijn dan we nu denken. Alle bedrijven over op elektriciteit gaat niet lukken.” Anton Wouters.

“De schwung is er uit. We hebben meer verticale integratie nodig om de waardeketens weer goed te laten functioneren.” Coby van der Linde

“De weg naar groen gaat via blauw”. Michael Schlaug.

 

Waterstof zal broodnodig zijn voor een succesvolle energietransitie in Nederland, hierover was in ieder geval wel zekerheid. “Momenteel is het energieverbruik in Nederland 80% moleculen en 20% elektronen. Nederland was al een grote waterstofverbruiker, dat zal nu alleen maar meer moeten worden.” Hans Grünfeld. De noodzaak en cruciale rol van het molecuul zijn dus duidelijk.

Al in al was het een heel geslaagde dag met ruim 120 deelnemers. We zijn een stap verder, maar we moeten nog een lange afstand samen trotseren. “Valt op dat er zoveel positiviteit is hier. We hebben jullie nodig om dit verder te brengen. We staan pas aan het begin.” Jörg Gigler.

 

Voor een impressie van het congres kan u met deze link de foto’s bekijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.