3 VRAGEN AAN INGE VAN DER MEEREN (EXXONMOBIL)

3 VRAGEN AAN INGE VAN DER MEEREN (EXXONMOBIL)

We hebben 2023 net afgesloten, wat was voor jou persoonlijk het belangrijkste zakelijke leerpunt van het afgelopen jaar?

In een heel moeilijk ondernemingsklimaat ervoor zorgen dat je de mensen gemotiveerd houdt, hen een kompas voorhoudt, terwijl je de implementatie van de visie voor de onderneming voorop blijft zetten. Als leider vind ik het ook persoonlijk belangrijk om publiek een rol op te nemen. Daarom ben ik bestuurslid bij de chemische sector organisatie essenscia en neem ik deel aan externe conferenties.
Momenteel staat de concurrentiekracht van de Belgische chemiesector onder druk. De chemiesector in België bevindt zich immers in woelig vaarwater door een combinatie van hoge kosten, toenemende concurrentie van buiten Europa en een algemene vertraging van de wereldeconomie. Samen met essenscia vinden we het belangrijk dat er een bewustwording is in de brede maatschappij over het belang van de chemische waardeketens voor de welvaart.

Bovendien draagt de chemische industrie bij tot de oplossingen voor de energietransitie. Dit vraagt belangrijke investeringen. In deze uitdagende tijden is het belangrijk dat er werk wordt gemaakt van een beleidskader dat de concurrentiepositie en de rechtszekerheid versterkt om zo verdere investeringen te stimuleren.

Ondernemen in de actualiteit, met alle duurzaamheidsregels waaraan je als bedrijf moet voldoen. Wat is jouw grootste uitdaging?

We staan voor grote uitdagingen op het vlak van de energietransitie. Dit zal enorm veel investeringen vragen en om dit waar te maken heb je op de eerste plaats een stabiel investeringskader en een business case nodig.

We moeten terug naar een duidelijk vergunningskader, waarbij vergunningsprojecten holistisch worden bekeken en waarbij eens de vergunning is toegekend, dit de nodige rechtszekerheid biedt.

Ook moet het beleid stimulerend werken in plaats van limiterend. Al te vaak zien we een prescriptief beleid dat bepaalde technologieën oplegt (bv. groene waterstof, zonnepanelen, etc.), wat niet noodzakelijk leidt tot de beste oplossing voor de maatschappij en individuele bedrijven.

We worden ook meer en meer geconfronteerd met een ongelijk speelveld voor de financiering van grote projecten. De Inflation Reduction Act, het overheidsprogramma dat de energietransitie mee financiert  in de VS,  is een voor zich sprekend voorbeeld, maar ook dichter bij huis in de EU, delen sommige landen subsidies uit ten koste van minder kapitaalkrachtige lidstaten. Deze problematiek zou meer op EU vlak moeten worden aangepakt.

Het Belgische chemiecluster behoort tot de wereldtop en is van groot belang voor de welvaart van het land. Toch heeft de industrie het moeilijk. Als jij baas van het land was, wat zou je als eerste veranderen om de sector te helpen?

Dat is inderdaad de paradox. De chemische sector is de moeder van de industrie, koploper op het vlak van innovatie en is verantwoordelijk voor een groot deel van de welvaart van het land en toch bevinden we ons in woelig vaarwater.

Ik durf ook te stellen dat er “geen energietransitie is zonder de chemische industrie”. Welke sector gaat er anders de chemische bouwstenen leveren die noodzakelijk zijn voor batterijen en zonnepanelen of waterstof maken? We zijn een partner en drijvende kracht in de energietransitie.

Mocht ik het voor het zeggen hebben, dan zou ik het beleid over een totaal andere boeg gooien. Minder prescriptief, duidelijke en ambitieuze langetermijn-doelstellingen, maar  zonder op te leggen welke technologie die doelstellingen moet waarmaken. Laat de markt zijn werk doen. Dit moet  dan gepaard gaan met een ambitieus industriebeleid dat onze troeven uitspeelt en investeringen faciliteert en stimuleert. Ik hoop dat de volgende Europese Commissie werk maakt van zo’n industriële agenda. Het momentum is daar. We hopen dat de beleidsmakers hiermee aan de slag gaan.  Daarnaast mogen we ook onze mensen niet vergeten. Zij zijn het fundament van elke organisatie.  We moeten blijven inzetten op STEM-onderwijs in de scholen, maar ook op het aantrekken van internationaal talent naar onze universiteiten en hogescholen.

Wil je hierover met Inge in gesprek? Kom dan naar de Havenconferentie 2024!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.