Haven

Conferentie.

21 maart 2024, Salons van Edel Antwerpen

Hét netwerkevent en top conferentie over de toekomst van supply chains en de impact daarvan op de haven!

Bekijk het programmaLocatie & Kosten

Havenconferentie.

De 2024 editie zit erop! Later dit jaar maken we een nieuwe datum bekend voor 2025.

0

Days

0

Hours

0

Minutes

0

Seconds

Ondernemen in uitdagende tijden

De editie van 2024 zit erop! Op donderdag 21 maart gingen sprekers en deelnemers tijdens een boeiende namiddag in gesprek over ondernemen in tijdens van transitie; waar zetten we in België op in om te zorgen dat onze economie blijft meedraaien in de top?

De economische cijfers over industriële productie in de regio zijn niet geruststellend. Er is heel wat te doen rond vergunningenbeleid, ruimte voor expansie, een nieuwe industrial green deal en ETS voor maritiem vervoer vanaf januari 2024. Maar ook: een nieuw stikstofakkoord in Vlaanderen, wat betekent dit voor het investeringsklimaat?

Ondanks alle uitdagingen is ondernemen interessanter dan ooit! Nogmaals bedankt sprekers en deelnemers voor uw aanwezigheid en graag tot volgend jaar. 

 

 

Thema's 2024

Investeringsklimaat in België; warm of koud?
Ondernemerschap in tijden van transitie
Bouwen aan duurzame havens
Overgang naar groene scheepvaart
Ziet de industrie nog een toekomst in België?

Sprekers 2024

Theo Notteboom

Professor
Universiteiten Antwerpen
en Gent

Kathleen Van Brempt

Lid Commissie Internationale Handel
Europees Parlement

Erica Caluwaerts

Schepen Economie
Stad Antwerpen

Inge Schildermans

SVP Energy Transition
Bekaert

Luc Arnouts

VP International Relations & Networks
Port of Antwerp-Bruges

Marc Van Breda

Vice President Senior Project CCS, Carbon Management, Energy & Climate Policy
BASF

Anouk Van Looveren

Country Manager en Global Marketing Director
Dow Belgium

Inge Van der Meeren

Plant Manager Antwerp Meerhout
ExxonMobil

Jelle Van Koevorden

Managing Director
DFDS Belgium

Dr. Louise De Tremerie

Advisor Energy Transition & EU Affairs
North Sea Port

Rudy Aernoudt

Professor Economie
UGent, Universiteit van Nancy en BMI Executive Institute 

Roy Campe

CTO
CMB.TECH

Programma 2024

Hieronder vind je het programma van de vorige editie.

12.15 Ontvangst en netwerklunch

Havenspelers staan voor heel wat uitdagingen die verband houden met het veranderde geopolitieke landschap, duurzaamheid en de energie- en digitale transities. Tegelijk dienen zij concurrentieel te blijven. De puzzelstukjes moeten perfect in elkaar passen om ondernemerschap in havenarealen maximaal te faciliteren en zo mee te bouwen aan een duurzame en competitieve haven.

Moderator Theo Notteboom, Professor Maritieme en Haveneconomie, UGent en Universiteit Antwerpen.

Grote economische, ecologische en sociale uitdagingen dienen zich aan. Wil Antwerpen haar positie van economische motor van Vlaanderen behouden, dan is een beleid gericht op innovatie en ondernemerschap nodig. En dat is precies waar het huidig Antwerps stadsbestuur naar streeft. Je hoort Schepen Erica Caluwaerts.

“Industrie mag geen taboe-woord zijn, want waar geen plaats is voor industrie, is zowel de economie als de planeet in gevaar”, aldus Rudy Aernoudt, Professor Economie Universiteit Gent, Universiteit van Nancy en BMI Executive Institute. Een goed en stabiel investeringsklimaat zou de absolute beleidsprioriteit moeten zijn in Europa

Interview met:

  • Inge Van der Meeren, Plant Manager Antwerp Meerhout, ExxonMobil
  • Anouk Van Looveren, Country Manager, Dow Belgium en Global Marketing Director

Port of Antwerp-Bruges zet zich in om hernieuwbare energie, recyclage en feedstock te maximaliseren om zo zijn impact op de planeet te minimaliseren. Daarnaast  wordt de capaciteit van pijpleidingen en opslag geoptimaliseerd om het gebruik van fossiele energie en uitstoot van CO2 te verlagen. Kortom, het havenbedrijf doet meer voor minder.  Bovenal doet het Havenbedrijf dit niet alleen.  Je hoort Luc Arnouts, VP International Relations & Networks, Port of Antwerp-Bruges.

15.00 Coffee break en netwerkmoment

De scheepvaartsector staat voor een belangrijke opdracht en opportuniteit ter versnelling van haar vergroeningstraject richting klimaatneutraliteit. Het internationale IMO-akkoord over de reductie van scheepvaartemissies alsook de recente concrete regionale Europese beleidsmaatregelen geven een duidelijke impuls richting verduurzaming. De rol van onze havens in deze transitie is cruciaal, waarbij de nexus tussen industrie en transport (inclusief zeevaart) belangrijk zal zijn voor de aan- en afvoer alsook productie van alternatieve duurzame brandstoffen.

Debat:

  • Roy Campe, CTO, CMB.TECH
  • Jelle van Koevorden, Managing Director, DFDS Belgium
  • Louise De Tremerie, Advisor Energy Transition & EU Affairs, North Sea Port

Willen we als regio competitief blijven en buitenlandse investeringen aantrekken, dan is het voor Vlaanderen van groot belang om de industrie te omarmen. Investeren in de toekomst is meer dan ooit noodzakelijk, denk aan digitalisering en groene transitie.  Maar ook steun voor onderzoek en ontwikkeling is van groot belang om globaal op technologisch en economisch vlak concurrentieel te blijven. Deze punten en meer hoor je in het debat met:

  • Kathleen Van Brempt, Lid Commissie Internationale Handel, Europees Parlement
  • Inge Schildermans, SVP Energy Transition, Bekaert
  • Marc Van Breda, Vice President Senior Project CCS, Carbon Management, Energy & Climate Policy, BASF

17.00 Afsluiting en Netwerkreceptie

Meer informatie? Mail ons! Meld je hier aan!

Waarom je dit Niet mag missen

wees er bij!

CONNECT
Complexe uitdagingen vragen om samenwerking. Daarom brengen we stakeholders uit de hele keten bij elkaar om te verbinden.
SHARE
Bevlogen topsprekers delen hun visie, lessons learned en out-of-the-box oplossingen om jou te inspireren en verrassen.
CREATE
Samen maken we de toekomst! Stap uit je dagelijkse praktijk, deel je ideeën en kom netwerken. Maak jezelf onderdeel van de oplossing.

Erkend Dienstverlener

Mediapartner

sprekers

Locatie

PRAKTISCHE INFORMATIE

Tijdens dit seminarie ontmoet u bestuurders en directeuren werkzaam in de haven, productie, transport & distributie, maritieme sector, overslag, chemie, opslag, industrie, energie, handel en zakelijke dienstverlening.

EDITIE 2024

1 of meer professionals van de volgende organisaties namen deel:

Aertssen Infra nv, Air Liquide, BASF Antwerpen nv, Boluda Towage Belgium, Brabo Havenloodsen en Bootlieden cv, CMB.Tech N.V., Combinant NV, Conti-Lines nv, Cyclops bv, Deloitte, Denys nv, Departement Omgeving, afdeling GOP, DFDS Belgium NV, Dow Belgium, essenscia, Europees Parlement, ExxonMobil, EY, Franki Construct nv, FUGRO NV, fvphouse, Ghent University, Gosselin Group, Gosselin Logistics, H.Essers, Hexagon, Infrabel, Katoen Natie, Maatschappij Linkerscheldeoever, MSC PSA European Terminal (MPET), North Sea Port, NV Bekaert SA, Port of Antwerp-Bruges, Rabobank Rotterdam, Securitas, Stad Antwerpen, Stadsbader Contractors, Stadsbader nv, STAR Group Belgium, Sweco Belgium, Universiteit van Antwerpen, Van Moer Logistics, Willy Naessens Industriebouw

De kosten van dit middagcongres bedragen €649,- (excl. BTW) per deelnemer. Dit is inclusief lunch en consumpties

STUDENTEN

We vinden het belangrijk dat de toekomstige managers aanwezig zijn op deze bijeenkomst. Zit jij in het laatste jaar van je studie? Dan ben je van harte welkom om deel te nemen voor een studententarief van €150,- (incl. BTW en consumpties). Stuur een mailtje naar info@managementproducties.com met een kopie van je studentenkaart en het verzoek tot deelname. Het aantal studentenplaatsen is gelimiteerd.

Medewerkers in vast dienstverband bij een KMO gevestigd in Vlaanderen kunnen een beroep doen op de KMO-portefeuille voor een subsidie. Voor meer informatie klik hier Management Producties is geregistreerd dienstverlener onder nummer: DV.O100166.

Mocht je bij nader inzien verhinderd zijn, dan kan je je altijd gemakkelijk en kosteloos laten vervangen door een collega. Als dat niet kan, kan je tot drie weken voor de bijeenkomst nog kosteloos annuleren (alleen schriftelijk). Daarna ben je het volledige deelnamebedrag verschuldigd. Als je je inschrijft binnen 3 weken voor het event, kan je niet meer kosteloos annuleren.

BENIEUWD WAT ONZE SPREKERS ZEGGEN?

Bekijk de aftermovie 2023 terug en het interview dat we hadden met Tom Hautekiet voorafgaand aan de Havenconferentie.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en toekomstige activiteiten? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.