Haven

Conferentie.

21 maart 2024

Hét netwerkevent en top conferentie over de toekomst van supply chains en de impact daarvan op de haven!

Bekijk het programmaLocatie & Kosten

Havenconferentie.

We tellen af naar de start van de Havenconferentie 2024! Schrijf je vandaag nog in om er ook bij te zijn!

0

Days

0

Hours

0

Minutes

0

Seconds

Ondernemen in uitdagende tijden

 De economische cijfers over industriële productie in de regio zijn niet geruststellend. Er is heel wat te doen rond vergunningenbeleid, ruimte voor expansie, een nieuwe industrial green deal en ETS voor maritiem vervoer vanaf januari 2024. Maar ook: een nieuw stikstofakkoord in Vlaanderen, wat betekent dit voor het investeringsklimaat?

Een wereld met grote transities: waar zetten we in België op in om te zorgen dat onze economie blijft meedraaien in de top? Ondernemen in deze tijd is interessanter dan ooit! 

 

 

Thema's

Investeringsklimaat in België; warm of koud?
Ondernemerschap in tijden van transitie
Bouwen aan duurzame havens
Overgang naar groene scheepvaart
Ziet de industrie nog een toekomst in België?

Sprekers 2023

Theo Notteboom

Professor
Universiteiten Antwerpen
en Gent

Jan Jambon

Minister-President
Vlaamse Regering

Tom Hautekiet

CCO
Port of Antwerp-Bruges

Catrien Scheers

CEO
Fast Lines Belgium

Kevin Verbelen

Senior Expert International Trade
Agoria

Sven Biscop

Professor, Universiteit Gent en Directeur Programma ‘Europa in de wereld’
Egmont Instituut

Bart Kerremans

Professor Amerikaanse politiek
Universiteit Leuven

David Criekemans

Specialist in Geopolitics
Universiteit Antwerpen

Wiebe Schipper

Vice President of European Operations
PureCycle

Peter Vanden Houte

Hoofdeconoom
ING België

Ann Wurman

Directeur
essenscia vlaanderen

Dirk Vanhoutteghem

Bestuurder
Gosselin Group

Programma 2023

Bekijk hieronder het programma, per onderdeel klik je om alle sprekers te zien.

12.15 Ontvangst en netwerklunch

‘’De zeer dynamische geopolitieke context en de energietransitie maken dat bestaande handelsrelaties onderhevig zijn aan verandering en we op termijn verschuivingen in wereldwijde logistieke corridors gaan krijgen’’ prof. dr. Theo Notteboom, Professor Maritieme en Haveneconomie, UGent en Universiteit Antwerpen, moderator van deze conferentie

Onze economie richt zich sterk op de internationale handel, de haven is hierbij de grootste economische motor. Hoe behouden we onze sterke positie in deze moeilijke tijd? U hoort Peter Vanden Houte, Hoofdeconoom, ING België.

Als havengebied zijn wij zeer afhankelijk van de grootmachten; de VS, EU, Rusland en China. De impact van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne op de onze haven is groot. Rusland was onze vijfde belangrijkste handelspartner. Prof. dr. David Criekemans, Universiteit Antwerpen, gespecialiseerd in geopolitiek, zal het gesprek aangaan over de impact hiervan.

Daarnaast is China al een tijd bezig om haar greep op de Europese zeehavens te versterken, ook in onze containerterminals. EU-lidstaten kunnen hierdoor politiek afhankelijker te worden van China. Het einde van de vrije wereldhandel dreigt. Wat zijn de gevolgen voor de haven? Prof. dr. Sven Biscop, UGent, zal hierover uitweiden.

Een andere belangrijke vraag: welke invloed hebben de handelsbetrekkingen met de VS op de haven? En welk antwoord hebben we op de energieconcurrentie vanuit Amerika? Bart Kerremans, professor Amerikaanse Politiek, KU Leuven, zal dit toelichten.

Tot slot zal Kevin Verbelen, Senior Expert International Trade, Agoria, het gaan hebben over de bovengenoemde ontwikkelingen binnen Europa, en het antwoord wat Europa hiervoor heeft. Welke invloed hebben al deze ontwikkelingen op ons havengebied?

Vlaanderen is al eeuwen een decor van wereldpolitiek, maar wat is het verdienvermogen van onze toekomst? Waar willen we naartoe voor het behoud van de haven als economische motor? De buitenlandse investeringen in ons land zijn met een recordaantal gestegen. Hoeveel willen we in eigen handen houden? En willen we energie afhankelijk zijn van het buitenland? Vlaams Minister-President Jan Jambon zal antwoord geven op deze vragen.

15.05 Coffee break en netwerkmoment

Port of Antwerp-Bruges wil de eerste wereldhaven worden die economie, mens en klimaat verzoent. De fusiehaven wil haar positie in de internationale logistieke keten verder versterken, leiderschap nastreven in de energie- en digitale transitie en tegelijk duurzame meerwaarde creëren. Hoe kijkt Tom Hautekiet, CCO, Port of Antwerp-Bruges hiernaar en wat zijn volgens hem de sterkste troeven voor de haven in deze tijd?

Een groeiscenario voor de toekomst is het meer inzetten op de circulaire economie. De haven zet hier op in met het NextGen District waar steeds meer bedrijven gaan vestigen. Goed nieuws is dat we nu  de eerste polypropoleen recyclingfabriek van Europa krijgen. Waarom heeft het bedrijf hierachter PureCycle voor onze haven gekozen? Wiebe Schipper, Vice President of European Operations, PureCycle licht toe.

Is onze haven wel future proof? Hoe interessant is het voor bedrijven om te opereren in België bezien vanuit een internationaal standpunt? Wat is nodig in de ketens en Hoe kunnen we de haven verduurzamen? Hoe behalen wij ketentransparantie? En hoe kijken deze bedrijven naar alles wat er vandaag besproken is? We gaan in gesprek met onder meer:

  • Catrien Scheers, CEO, Fast Lines Belgium
  • Ann Wurman, Directeur, essenscia vlaanderen
  • Dirk Vanhoutteghem, Bestuurder, Gosselin Group

17.10 Afsluiting en Netwerkreceptie

Meer informatie Meld je hier aan!

Waarom je dit Niet mag missen

wees er bij!

CONNECT
Complexe uitdagingen vragen om samenwerking. Daarom brengen we stakeholders uit de hele keten bij elkaar om te verbinden.
SHARE
Bevlogen topsprekers delen hun visie, lessons learned en out-of-the-box oplossingen om jou te inspireren en verrassen.
CREATE
Samen maken we de toekomst! Stap uit je dagelijkse praktijk, deel je ideeën en kom netwerken. Maak jezelf onderdeel van de oplossing.

Erkend Dienstverlener

sprekers 2023

Locatie

PRAKTISCHE INFORMATIE

Tijdens dit seminarie ontmoet u bestuurders en directeuren werkzaam in de haven, productie, transport & distributie, maritieme sector, overslag, chemie, opslag, industrie, energie, handel en zakelijke dienstverlening.

EDITIE 2023

1 of meer professionals van de volgende organisaties namen deel:

Aertssen Transport, Agoria, AKD Benelux Lawyers, Bank Degroof Petercam, Banque Transatlantique, Belga Press Agency, BESIX, BNP Paribas Fortis nv, Bolckmans nv, Boluda Towage Belgium nv, CIM CAPITAL, Combinant NV, Cordeel nv, Cummins Belgium, Cyclops  bv, DAB Loodswezen, De Scheepvaartkrant, Defensie, Departement Kanselarij & Buitenlandse Zaken, DP World Antwerp, Egmont Instituut,  FOD Buitenlandse Zaken, essenscia, Euroports Group, Fast Lines Belgium, Fast Lines Belgium , Fluvius cvba, Franki Construct nv, Gosselin Group, Gosselin Logistics, Hutchison Ports Belgium, Infrabel, ING Bank Belgium, IPIS vzw, KNACK, KU Leuven – LINES, Maatschappij Linkerscheldeoever, MSC, MSC PSA European Terminal, NOKIA Belgium, ODTH First Class Logistics nv, PHI DATA bv, Port of Antwerp-Bruges, PureCycle, SEA-Invest, SEA-Tank Terminal Antwerp, Servimed, TIDES Architects & Engineers, Tri-Vizor, Universiteit Antwerpen, Universiteit Antwerpen,  Universiteit Gent, Universiteit Gent , Vlaamse Regering, VLEEMO nv, Willy Naessens Industriebouw

De kosten van dit middagcongres bedragen €649,- (excl. BTW) per deelnemer. Dit is inclusief lunch en consumpties

STUDENTEN

We vinden het belangrijk dat de toekomstige managers aanwezig zijn op deze bijeenkomst. Zit jij in het laatste jaar van je studie? Dan ben je van harte welkom om deel te nemen voor een studententarief van €150,- (incl. BTW en consumpties). Stuur een mailtje naar info@managementproducties.com met een kopie van je studentenkaart en het verzoek tot deelname. Het aantal studentenplaatsen is gelimiteerd.

Medewerkers in vast dienstverband bij een KMO gevestigd in Vlaanderen kunnen een beroep doen op de KMO-portefeuille voor een subsidie. Voor meer informatie klik hier Management Producties is geregistreerd dienstverlener onder nummer: DV.O100166.

Mocht je bij nader inzien verhinderd zijn, dan kan je je altijd gemakkelijk en kosteloos laten vervangen door een collega. Als dat niet kan, kan je tot drie weken voor de bijeenkomst nog kosteloos annuleren (alleen schriftelijk). Daarna ben je het volledige deelnamebedrag verschuldigd. Als je je inschrijft binnen 3 weken voor het event, kan je niet meer kosteloos annuleren.

BENIEUWD WAT ONZE SPREKERS ZEGGEN?

Bekijk de aftermovie 2023 terug en het interview dat we hadden met Tom Hautekiet voorafgaand aan de Havenconferentie.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en toekomstige activiteiten? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.