De discussies van het TransportDebat

De discussies van het TransportDebat

Op 31 oktober heeft het TransportDebat plaatsgevonden bij de Logistics Community Brabant, in de Breda University of Applied Sciences. Een mooie locatie om met elkaar de interactie op te zoeken. En die interactie was er zeker, daar zorgden voorzitters Frank Verhoeven en Hans Moonen voor. De stellingen die de sprekers presenteerden, prikkelde het publiek tot discussie en dat heeft tot de volgende resultaten geleid.

Thema 1
Dylan Koenders

De overheid moet meer gaan sturen op de goederenstromen en het gebruik van de netwerken.

Eens  67%

Oneens 33%

Marielle van Spronsen

Klimaat en milieu moeten voor economie gaan.

Eens 64%

Oneens 37%

Bart Banning

Oplopende kosten en een ruimere transportcapaciteit is een giftige cocktail voor de sector. Zonder strategisch aanvalsplan geen toekomst.

Eens 90%

Oneens 10%

Thema 2
Schelte Halma

Zonder wetgeving rondom thuisbezorgen verandert het bestelgedrag van de Nederlandse klant niet

Eens 42%

Oneens 58%

Raymond van der Putten

Het schaarse goed van logistiek specialisten moet op (korte) termijn gedeeld gaan worden.

Eens 70%

Oneens 30%

Leo Kemps

Tenders die draaien om een zo laag mogelijke prijs kunnen niet meer in deze tijd. We moeten tenderen op basis van partnership.

Eens 87%

Oneens 13%

Thema 3
Roelof Hofman

De energietransitie is een kwestie van publiek-private samenwerking.  Zonder een meer pragmatische houding van de overheid is het een onmogelijke opgave.

Eens 89%

Oneens 11%

Maarten Moolhuysen

Duurzaam transport is echt alleen haalbaar met integrale oplossingen waarbij we samen lokaal energie opwekken en delen, en verschillende technieken combineren.

Eens 91%

Oneens 9%

Maarten Jaspers

De toekomst van zwaar wegtransport is elektrisch.

Eens 32%

Oneens 68%

Deze stellingen maakten de dag interactief. Er kwam zeker wat teweeg in de zaal. Bijvoorbeeld bij de stelling van Leo Kemps. ‘’Alleen maar te tenderen, daar moeten we mee stoppen. Wie gaat het morgen oppakken? Tenderen is alleen een sinaasappel uitknijpen’’. Waarop iemand uit het publiek reageerde: ‘’zolang ik geen vertrouwen krijg blijf ik die sinaasappel uitknijpen’’.  Logistiek is een keiharde enabler maar we moeten wel met elkaar optrekken. Hieruit kwam naar voren dat gestuurd moet worden op partnerships. En dat begint bij bewustwording. Zo heeft dit congres een mooie stap gezet in het gesprek over samenwerking. Dit kwam namelijk ook naar voren bij een andere stelling van Bart Banning. ‘’Het woordje maar moeten we uit ons woordenboek laten. kennis combineren van iedereen in de zaal. Dan komen we verder. ‘’ Juist wanneer we de samenwerking intenser maken – dempt dat de kosten.

Dit was een kleine greep uit de discussies van de dag. Benieuwd naar meer van dit soort discussies? Het TransportDebat biedt een open platform om over de belangrijke uitdagingen in de logistiek te praten. De volgende editie zal plaatsvinden in België, op 1 februari 2024.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.