Bas Bordewijk (Sustainability Expert, ING) over de financierbaarheid van circulair bouwen

Bas Bordewijk (Sustainability Expert, ING) over de financierbaarheid van circulair bouwen

Op dinsdag 21 maart vindt de eerste editie van Circulair Real Estate Nederland plaats. We interviewden Bas Bordewijk, Sustainability Expert Real Estate Finance ING over zijn visie op circulair bouwen. Binnen de afdeling Real Estate Finance van ING vinden ze het belangrijk dat de gebouwde omgeving in Nederland groen wordt. Het liefst Paris Proof, waarbij een gebouw (bijna) geen CO2 meer uitstoot.

Binnen welk onderdeel van de keten kunnen er grote slagen gemaakt worden?

Wij bij ING Real Estate Finance zijn voornamelijk bezig met het financieren van bestaande bouw. Zolang bestaande bouw bestaand blijft, is dat in zekere zin behoorlijk circulair (de Amsterdams grachtenpanden bestaan al 500 jaar), maar zodra deze bestaande bouw gerenoveerd wordt moet dat natuurlijk op een zo circulair mogelijke manier gebeuren. De te gebruiken materialen moeten een circulaire oorsprong hebben (niet ‘virgin’) en de afgedankte materialen krijgen een circulair volgend leven. Het liefst zo hoogwaardig mogelijk. Maar om heel eerlijk te zijn zie ik dit in de praktijk (bij onderhoud/renovaties) nog veel te weinig gebeuren. Hier zou meer aan gedaan kunnen of zelfs moeten worden.

Waar ligt de grootste uitdaging op het gebied van circulair bouwen?

Over circulair bouwen wordt veel gesproken, maar de praktijk van renoveren blijkt helaas weerbarstig. Zijn aannemers al zover dat ze, voornamelijk, circulaire materialen gebruiken? En kunnen ze het bouwafval ergens brengen waar dit afval opnieuw de keten ingebracht kan worden als grondstof? Daar liggen nog een grote uitdagingen.

Grote of misschien wel de grootste uitdaging zit in de materiaalkeuze en verwerking bij een renovatie.

Hoe kijken jullie aan tegen het financieren in circulaire gebouwen? Welke afwegingen spelen een rol? 

De termen circulariteit en circulaire gebouwen worden vaak verward met circulaire eigendomsvormen, zoals ‘as a service’-concepten. Wat mij (red. Bas Bordewijk) betreft is dat absoluut niet hetzelfde. Een gebouw financieren dat op een circulaire manier is ontwikkeld en gebouwd, is natuurlijk prachtig en ook prima financierbaar. Een gebouw financieren waarbij gebouwelementen ‘as a service’ zijn toegepast, is vele malen complexer om gefinancierd te krijgen. Dat zit ‘m onder andere in de juridische afwikkeling en dat leidt onnodig af van de daadwerkelijke circulaire toepassingen.

Is niet-circulair bouwen niet nog steeds financieel voordeliger?

Niet-circulair bouwen kan voordeliger zijn als je puur en alleen beoordeelt op de initiële hoofdsom, maar als je kijkt naar de gehele levenscyclus van het gebouw kom je vaak tot hele andere (circulaire) oplossingen en conclusies. Ik pleit dus ook altijd voor het uitvoeren van een levenscycluskostenanalyse, dat geeft een veel completer én eerlijker beeld. Als je dan aan je levenscycluskostenanalyse ook nog eens CO2-kosten (c.q. belastingen) toevoegt, zul je zien dat circulair bouwen echt loont ten opzichte van niet-circulair bouwen.

Op 21 maart 2023 spreekt Hein Wegdam, directeur Real Estate Finance ING, tijdens de sessie over de commerciële waardering van circulair vastgoed. Inschrijven is mogelijk tot 20 maart.

Voor meer informatie en inschrijving klik hier!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.