Logistiekdag 2023: Vier Vragen voor Elbrich de Jong

Logistiekdag 2023: Vier Vragen voor Elbrich de Jong

Op de Logistiekdag komt Elbrich de Jong, Head Material Supply Engineering, Scania Logistics, spreken over robuuste supply chains. Dit onderwerp wordt besproken tijdens themasessie 2. Wij hebben alvast vier vragen voor haar.

  • Op LinkedIn hebben we gezien dat je een wereldreis hebt gemaakt, is er iets wat je daar hebt geleerd dat je meeneemt op de werkvloer?

Wat ik mee neem is dat je af en toe jezelf even uit de situatie moet halen om er goed naar te kunnen kijken. Op reis ben je ver van je ‘normale’ situatie en daardoor kon ik het goed van een afstand bekijken en nadenken over wat voor Master ik wilde volgen bijvoorbeeld. Op werk pas ik dit ook toe, door uit te zoomen of af en toe even een uur vrijmaken om naar je eigen werkzaamheden/uitdagingen te kijken vanaf een afstand. Dat geeft mij vaak inzicht waar ik dan vervolgens mee door kan.

  • Wat is de meest interessante ontwikkeling binnen de logistiek die jij de afgelopen tijd hebt meegemaakt?

Het was een uiterst boeiende tijd de afgelopen jaren. Er is veel gebeurd in de dynamiek van de wereld. Bijvoorbeeld grondstoftekorten, geopolitieke spanning en natuurlijk een pandemie, die allemaal zijn weerslag hebben gehad op de supply chain. Ik vond het enorm interessant om te zien wat er gebeurde. Het aanleggen van kritische buffers, bull whip effecten en de enorme inspanning van iedereen in het bedrijf en de verschillende supply chain partners, om met deze dynamiek om te gaan. Toen ik net begon met werken bij Scania, 8 jaar geleden, had ik nooit kunnen bedenken hoe de supply chain uitdagingen nu zijn.

Naast deze enorme dynamiek waarin we nu moeten opereren, is ook de duurzaamheidsreis iets wat mij enorm boeit. We hebben bij Scania een heel scherp target gesteld, en transport is een sector waarin veel gedaan kan worden voor een duurzamere wereld. Hierin zie ik ook veel ontwikkeling afgelopen jaren, zowel in aanbod van opties (alternatieve brandstoffen, elektrificeren, of modaliteiten zoals trein), als in aandacht die ervoor is gekomen.

  • Op de Logistiekdag ga je het hebben over het monitoren van resilience, wat is daaruit de belangrijkste les die je hebt geleerd?

Dat samenwerken nog belangrijker is, je moet de neuzen dezelfde kant op hebben in het bedrijf om goeie resultaten te bereiken. En veranderingen in bedrijfsprocessen sneller moeten, waarin je soms in een stretch komt natuurlijk, maar het is key om snel te kunnen handelen. Je kunt niet alles van te voren uitdenken en scenario’s klaar hebben liggen. Dus waar nodig moet je snel nadenken en handelen met zijn allen.

  • Wat hoop je mee te kunnen geven aan het publiek?

Ik hoop zowel iets mee te kunnen geven als te krijgen, een uitwisseling van ervaringen waarin we samen even kunnen uitzoomen en tot nieuwe inzichten kunnen komen.

Benieuwd naar de visie, uitdagingen en lessons learned van Elbrich? Schrijf je dan nu in voor de Logistiekdag!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.