Ontmoet de sprekers van Future Urban Mobility 2022

Ontmoet de sprekers van Future Urban Mobility 2022

De sprekers op het congres ‘Future Urban Mobility‘ delen hun expertise op donderdag 22 september. Met de nieuwe wethouders mobiliteit in place én de urgentie dat omdenken nodig is om de mobiliteitstransitie verder handen en voeten te geven, leven we toe naar dit podium vol experts en innovators op het gebied van mobiliteit, stedenbouw en transport. We hebben alvast gevraagd een aantal sprekers gevraagd naar hun visie op de toekomst van mobiliteit.

De mobiliteitstransitie, waar gaat het over?

Bekend expert, inwoner van de drukste stad van Nederland en moderator van het Future Urban Mobility event, Walther Ploos van Amstel: “Het belang van ketenmobiliteit en de toenemende conflicten tussen modaliteiten in de schaarse openbare ruimte in de stad vragen om een nieuwe benadering. Het gesprek over stedelijke mobiliteit moet gaan over straten, pleinen en wijken voor mensen; over verblijven in plaats van verplaatsen.”

Duurzaam

Een ander belangrijk thema op de dag is natuurlijk verduurzaming. We willen het zo futureproof en dus duurzaam en slim mogelijk maken. Margriet van Schijndel, TU Eindhoven: “Smart Mobility is alleen smart als het ook duurzaam en inclusief is én het ook alle modaliteiten bij elkaar brengt.”

Ook bij PostNL zien ze kansen om de footprint van hun activiteiten verder te verlagen. Een bevlogen Anna Paulides over stadslogistiek van de toekomst: “Waar mensen zijn, zijn spullen, en waar spullen zijn is logistiek. In de stad van de toekomst is deze logistiek volledig duurzaam én haast onzichtbaar. Want ik geloof dat dat kan!”

Gaat het nog om auto’s?

“De auto is veel te dominant geweest in de stedenbouw. Door deze terug te dringen, krijgen we een betere leefomgeving waar het goed en gezond verblijven is.” Bart Claassen, BURA

Willem Verschuur, directeur innovatie bij één van de grootste autodistributeurs van Europa, Louwman Group met importbedrijven voor automerken Toyota, Lexus, Morgan en Suzuki, vindt keuzevrijheid én flexibiliteit in mobiliteit cruciaal.
“Mobiliteit is vrijheid voor iedereen. Juiste het effectief en hassle free kunnen combineren van verschillende modaliteiten zal cruciaal zijn voor toekomstig mobiliteitsgeluk, maar is er straks in woonwijken en stadscentra ruimte om te kiezen?”

Met Arnoud Neidig (Arcadis) en Annemarie Hoogeveen (Arriva) gaan we het gesprek aan. Neidig over auto’s in de stad naar de autoluwe stad: “Een voetgangers en fietsers rijke stad is een vitale stad. Met goed openbaar vervoer is een auto daar helemaal niet zo nodig.”

Best practices

Natuurlijk betrekken we ook verschillende steden bij het programma. Henry Steenbergen (Rabobank) is kritisch op het beleid:
“Mobiliteitsbeleid houdt nog te vaak het midden tussen goede bedoelingen, gevestigde belangen en de wens om tot makkelijke oplossingen te komen”.

In de Metropool Regio Amsterdam zijn ze al heel ver, Chrétienne Hoek, de trekker van MaaS en deelmobiliteit van het Platform Smart Mobility in de regio:  “Deelmobiliteit is nog steeds een niche, om te komen naar mainstream is opschaling belangrijk. Het streven naar perfectie kan daarbij in de weg zitten.”

Kortom,  een aantrekkelijk en boordevol programma voor inspiratie, debat en innovatie. Op www.futureofmobility.nl vind je alle informatie en kun je je gelijk inschrijven voor deze interessante middag.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.