Energie

Opslag &

-Distributie.

maart 2025, UTRECHT

Welkom bij de 10e editie van Energieopslag- & Distributie! In maart 2025 gaan we verder in het gesprek over geavanceerde energieopslagoplossingen en de cruciale rol van netintegratie in het ondersteunen van een groene energietoekomst. Kijk hieronder nog even terug naar de editie in 2024!

Programma 2024Locatie & Kosten

Editie 2024

Hoe zag de 9e editie eruit? Bekijk het hiernaast!

Flexibiliteit in Energieopslag en Netintegratie

Terwijl de wereld zich inzet voor een duurzamere toekomst, staat de noodzaak voor geïntegreerde, flexibele energieopslag centraal in de transitie naar groene energie. 14 maart 2024 organiseerden we de 9e editie van Energieopslag- & Distributie. Enerzijds bespraken we de belangrijkste randvoorwaarden, de omslag en de versnelling in uitvoering. Anderzijds lieten experts innovatieve opslagtechnologieën zien en lokale oplossingen die we proefondervindelijk uitrollen zoals energiehubs. De integratie van variabele hernieuwbare energiebronnen en slimme netwerkoplossingen de sleutel vormen tot een betrouwbaar en efficiënt elektriciteitsnetwerk.

Met een zaal vol experts en ketenpartners in de stadsschouwburg Utrecht spraken we over het energiesysteem van de toekomst, netcongestie en nieuwe opslagtechnologieën. Er moeten moeilijke keuzes gemaakt worden en misschien moeten we eerlijk zijn dat we het niet gaan halen. Maar hoe komen we zo ver mogelijk? Kunnen we met elkaar versimpelen en zo zorgen dat we ook kunnen versnellen om te komen tot bouwen, bouwen, bouwen.. bekijk hier foto’s. Graag tot de volgende editie!

Hoofdthema's 2024

Wat als we de transitie niet waarmaken?
Hoe voorkomen we de tarievenexplosie?
Welke businessmodellen leveren nu nog geld op?
De strijd om de m2: ruimtebeslag van energieopslag
Innovaties in opslag technologieën
Zijn local grids de oplossing voor netcongestie en verduurzaming?
De routekaart voor energieopslag: hoe gaan we nu verder?
Een nieuw energiesysteem

Sprekers 2024

Michel Heijdra

Directeur-Generaal Klimaat & Energie
Ministerie van Economische Zaken & Klimaat

Manon Leijten

Bestuurslid
Autoriteit, Consument & Markt

Adam Middleton

VP Western Europe
Siemens Energy

Cora van Nieuwenhuizen

Voorzitter
Energie-Nederland

Theo Henrar

Voorzitter
FME

David Peters

Chief Transition Officer
Stedin

Jörg Gigler

Directeur
TKI Nieuw Gas

Ruud Nijs

CEO
GIGA Storage

Gerben Hieminga

Energie Econoom
ING Nederland

Mirjam Davidson

Policy Advisor Energyhubs
Essent

Hans-Peter Oskam

Directeur Beleid & Energietransitie
Netbeheer Nederland

Carlijn Lahaye

Managing Director
ENERGYNEST

Kees van der Leun

Managing Director
Common Futures

Jeroen Neefs

Directeur
Energystorage NL

Paul Giesbertz

Directeur
TrinSights

Programma 2024

Hieronder vind je het programma. Klik op de onderwerpen voor meer informatie!

10.40 Ontvangst deelnemers

door moderator Jörg Gigler, Directeur TKI Nieuw Gas en Paul Giesbertz, Directeur TrinSights

Het Energieopslag & -Distributiecongres opent met een introductie over regulering en beleidsmaatregelen voor energieopslag. We zijn een jaar verder sinds de laatste editie, waar de routekaart voor energieopslag gepresenteerd werd. Tijdens deze sessie gaan we dieper in op de beleidshervormingen die zijn voorgesteld om flexibele energieopslag mogelijk te maken. Lopen we nog steeds op schema om de doelen te bereiken die zijn vastgesteld? Wat is er intussen veranderd? We horen het van Het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat.

Michel Heijdra, Directeur-Generaal Klimaat & Energie, Ministerie van Economische Zaken & Klimaat

In 2023 is de energiewereld ingrijpend veranderd. Grote bedrijven krijgen in 2024 geen korting meer op hun transporttarieven. Tegelijkertijd werken netbeheerders aan nieuwe contracten die flexibeler en efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet mogelijk maken. Deze ontwikkelingen hebben aanzienlijke gevolgen voor energieopslag en distributie. We gaan in deze sessie dieper in op de invloed van deze veranderingen en of ze helpen om netten te stabiliseren. Hoe gaat II3050 een rol spelen om congestie op te lossen? En hoe kijken de energieproducenten tegen de oplossingen aan? Wat kunnen we verwachten van de autoriteiten?

Panelgesprek met:

 • Manon Leijten, Bestuurslid, Autoriteit Consument & Markt
 • Michel Heijdra, Directeur-Generaal Klimaat & Energie, Ministerie van Economische Zaken & Klimaat
 • Jeroen Neefs, Directeur, Energystorage NL
 • Hans-Peter Oskam, Directeur Beleid & Energietransitie, Netbeheer Nederland

12.30 Netwerklunch

In deze sessie verkennen we de cruciale rol van energy hubs in het efficiënter benutten van onze bestaande energie-infrastructuur. Deze hubs bieden niet alleen een oplossing voor de huidige netcongestie, maar beloven ook op lange termijn een koste effectievere aanpak voor de energievoorziening. Door het verbeteren van samenwerkingsverbanden tussen bedrijven, kunnen we een slimmer en veerkrachtiger energiesysteem realiseren dat zowel economische als maatschappelijke voordelen biedt

Mirjam Davidson, Policy Advisor Energyhubs, Essent

In deze sessie nemen we complexe uitdagingen van de energiemarkt onder de loep. Wat is de invloed van inflatie en de stijgende rente op investeringsbereidheid van spelers in de energiemarkt en de industrie? Met stijgende en fluctuerende kosten voor materiaal en personeel, is het essentieel om strategieën te verkennen die bedrijven veerkrachtig en concurrerend houden. Hoe doen zij dat? Experts uit de sector delen hun inzichten en aanpak. Welke innovatieve oplossingen zien zij voor een toekomstbestendige energie-economie?

Panelgesprek met onder andere:

 • Adam Middleton, Vicepresident Western Europe, Siemens Energy
 • Gerben Hieminga, Energie Econoom, ING Nederland

Tijdens dit onderdeel verkennen we de vitale functie van energieopslag in het efficiënt managen van de balans tussen vraag en aanbod in een energielandschap dat steeds weersafhankelijk wordt. Hoe vangen we kortstondige fluctuaties op? En hoe gaan we om met langdurige periodes van een beperkt aanbod aan zonne- en windenergie? Welke innovatieve oplossingen zijn er voor seizoensgebonden energieopslag. Je krijgt een diepgaande blik op hoe energieopslagtechnologieën kunnen bijdragen aan een stabieler, veerkrachtiger en duurzamer energiesysteem, essentieel voor de toekomst van duurzame energie.

Panelgesprek met:

 • Cora van Nieuwenhuizen, Voorzitter, Energie-Nederland
 • David Peters, Chief Transition Officer, Stedin
 • Theo Henrar, Voorzitter, FME

15.15 Break & Netwerken

Kees van der Leun, Managing Director, Common Futures

Technologische ontwikkelingen spelen een cruciale rol voor de toekomst van energieopslag. Dit programmaonderdeel zoomt in op trends en ontwikkelingen in energieopslagtechnologieën en de impact ervan op de duurzame energiedoelstellingen. Hoe passen innovaties binnen de bredere context van de energietransitie en welke invloed hebben ze op de energiemarkt, de beleidsvorming en de maatschappij? Je krijgt een overzicht van de verwachte ontwikkelingen in energieopslagtechnologieën en hun cruciale rol bij het realiseren van een duurzame energietoekomst.

Panelgesprek met onder meer:

 • Ruud Nijs, CEO, GIGA Storage Nederland
 • Carlijn Lahaye, Managing Director Nederland, ENERGYNEST

17.05 Netwerkborrel

Meer informatie De inschrijvingen voor de volgende editie openen binnenkort

Waarom je dit Niet mag missen

wees er bij!

CONNECT
Complexe uitdagingen vragen om samenwerking. Daarom brengen we stakeholders uit de hele keten bij elkaar om te verbinden.
SHARE
Bevlogen topsprekers delen hun visie, lessons learned en out-of-the-box oplossingen om jou te inspireren en verrassen.
CREATE
Samen maken we de toekomst! Stap uit je dagelijkse praktijk, deel je ideeën en kom netwerken. Maak jezelf onderdeel van de oplossing.

Kennispartners

Partners

Sprekers

Mediapartners

Locatie

Locatie & Parkeren

Stadsschouwburg Utrecht
Lucasbolwerk 24
3512 EJ Utrecht

Parkeren:
Parkeergarage Grifthoek
Wittevrouwensingel 96 – 3514 AL Utrecht

Parkeergarage Kruisstraat
Kruisstraat 2 – 3581 GK Utrecht

Je kunt ook kiezen voor een wandeling vanaf het Centraal Station.
Deze lijnbussen hebben een halte voor de schouwburg: 28, 50, 73, 74 en 77.

Praktische Informatie

Tijdens dit event ontmoet je directeuren en managers van energie- en industriële bedrijven gespecialiseerd in energieopslag en -distributie en energie innovatie. Daarnaast is deze middag ook bedoeld voor grootgebruikers, kennisinstellingen, universiteiten en overheden die zich bezighouden met technische ontwikkelingen omtrent energie.

Editie 2024

1 of meer professionals van de volgende organisaties hebben deelgenomen:

Gemeente Rotterdam, Ørsted, DHG, Strix Services, Universiteit Utrecht, M3E, ENERGYNEST, HVC Grondstoffen, Energie-Nederland, Stedin Netbeheer, SemperPower, Siemens Nederland, Meewind, Volstora, Port of Amsterdam, Netbeheer Nederland, Ventolines, Nobian HQ, RebelGroup, GEN B.V., LC Energy, ING Nederland, W1CON, Groningen Seaports, Elestor, Gemeente Leeuwarden, Benning, TenneT, Vanbreda Risk & Benefits, Darling Ingredients, Energy Storagy NL, Escalier, ABO Wind, TKI Nieuw Gas, Koolen Industries, Common Futures, Siemens Energy, EQUANS, Fluvius System Operator CVBA, ACM, Whitewood, ON Battery B.V., Corre Energy, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Essent, Windunie Groep, Anexo B.V., TrinSights, QuinteQ Energy, Gemeente Den Helder, Dura Vermeer Infra Landelijke Projecten, de Vries & van de Wiel, ENGIE Energie Nederland, Statkraft Renewables Benelux, MijnGemeenteDichtbij, GIGA Storage, Gemeente Sint-Michielsgestel, Ysubsidie, Croonwolter&Dros, FME, Volker Energy Solutions, LC Energy, HyKro, Eekels Technology

TARIEVEN

 • Deelname tarief: €649,-
 • Gemeente tarief: €549,- (Overheid & Gemeentes)

De bovengenoemde bedragen zijn excl. BTW per deelnemer. De lunch en consumpties zijn inbegrepen.

STUDENTEN

We vinden het belangrijk dat de toekomstige managers aanwezig zijn op deze bijeenkomst. Zit jij in het laatste jaar van je studie? Dan ben je van harte welkom om deel te nemen voor een studententarief van €150,- (incl. BTW en consumpties). Stuur een mailtje naar info@managementproducties.com met een kopie van je studentenkaart en het verzoek tot deelname. Het aantal studentenplaatsen is gelimiteerd.

Mocht je bij nader inzien verhinderd zijn, dan kan je je altijd gemakkelijk en kosteloos laten vervangen door een collega. Als dat niet kan, kan je tot drie weken voor de bijeenkomst nog kosteloos annuleren (alleen schriftelijk). Daarna ben je het volledige deelnamebedrag verschuldigd. Als je je inschrijft binnen 3 weken voor het event, kan je niet meer kosteloos annuleren.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en toekomstige activiteiten? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.