Energie

Opslag &

-Distributie.

9 maart 2023

Utrecht

Hét jaarlijkse netwerkevent voor de energie- en industriesector!

Bekijk het programma van 2023Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

VORIGE EDITIES

Een impressie van onze voorgaande edities? Bekijk het hiernaast!

Energieopslag & -Distributie.

De 8ste editie van Energieopslag & -Distributie was een groot succes. We hopen je in 2024 weer terug te zien!

0

Days

0

Hours

0

Minutes

0

Seconds

ENERGIEOPSLAG & DISTRIBUTIE

Op 9 maart organiseerde wij de 8ste editie van hét energieopslag event van het jaar. Tijdens deze inspirerende bijeenkomst, hebben we gekeken naar de rol van energieopslag in de energietransitie.

We moeten nog wat flinke stappen maken, maar we gaan zeker de juiste kant op, volgens Maxine Tillij, Directeur Energiesystemen, Ministerie van Economische zaken & Klimaat. Met de routekaart voor opslag brengen we goed in kaart waar de quick wins liggen en waar we nog extra aandacht aan moeten besteden.

Dit waren de thema’s

De Nederlandse klimaatopgave
Netcongestie: implementeren & versnellen
Een beveiligd energiesysteem
Beleid in investeringen voor energieopslag
Systeemintegratie via opslag
Voorzieningszekerheid met duurzame energiebronnen

Sprekers 2023

Maxine Tillij

Directeur Strategie Energiesysteem
Ministerie van Economische Zaken & Klimaat

Kees Koolen

Founder, Chairman & CEO
Koolen Industries

Rinke Zonneveld

CEO
Invest-NL

Remko Bos

Directie Energie, Autoriteit Consument & Markt
ACM 

Ruud Nijs

CEO
GIGA Storage

Hans Bolscher

Voorzitter
Geothermie Nederland

Jörg Gigler

Directeur
TKI Nieuw Gas

Philip de Goey

Professor Energie Conversion & bestuursvoorzitter Metalot

TU Eindhoven

Matthijs Slee

CEO
Battolyser Systems

Vincent Dekker

Manager Innovatie
Liander

Hans Grünfeld

Algemeen directeur
Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW)

Noël Steentjes

Manager Research & Development
Bredenoord

Jeroen Neefs

Branchemanager EnergyStorage NL
FME

Paul Giesbertz

Programma Manager
Energie-Nederland

Raoul Voeten

Managing Director
Metalot

Resi Becker

CEO
Essent

Esther Vermolen

Energy Transition Lead
NAM

Programma 2023

Hieronder vind je het programma. Klik op de onderwerpen voor meer informatie!

11.00 Ontvangst

door moderator Jörg Gigler, Directeur TKI Nieuw Gas.

Maxine Tillij, Directeur Strategie Energiesysteem, Ministerie EZK

Hoe versnellen wij zodanig dat we de doelstellingen voor 2030 halen? Dat is de grote vraag als we kijken naar de huidige stand van zaken. Het tempo waarin we nu werken, is niet hoog genoeg om de doelstellingen voor 2030 te halen. Waar ligt dat aan? En hoe vinden we de juiste schakels om wel sneller resultaten te boeken?

Panelgesprek met:

 • Maxine Tillij, Directeur Strategie Energiesysteem, Ministerie EZK
 • Vincent Dekker, Manager Innovatie, Liander
 • Jeroen Neefs, Branchemanager EnergyStorage NL, FME
 • Remko Bos, Directie Energie, Autoriteit Consument & Markt
 • Paul Giesbertz, Programma Manager, Energie-Nederland

12.30 Netwerklunch

Battolyser-systemen zijn een innovatieve technologie die het potentieel heeft om de manier waarop we energie opslaan en gebruiken te veranderen. Deze systemen combineren twee belangrijke functies: ze kunnen elektriciteit opslaan als een batterij en kunnen ook elektriciteit produceren als een elektrolyser. Het idee achter een battolyser is om overtollige elektriciteit die wordt opgewekt door hernieuwbare energiebronnen op te slaan als chemische energie in een batterij en deze later te gebruiken wanneer dat nodig is, of om de opgeslagen energie om te zetten in elektriciteit wanneer er meer vraag is dan aanbod.

Matthijs Slee, CEO, Battolyser Systems

Naast de beleggingsmogelijkheden die de energietransitie met zich meebrengt, is het belangrijk voor financiële instellingen om hun portefeuille te vergroenen. Hoe gaat er geïnvesteerd wordt door één van Nederlands grootste investeerders en welk beleid zij gaan voeren voor de komende jaren?

‘’De steeds snellere groei van duurzame energieoplossingen stelt steeds hogere eisen aan leveringszekerheid. Hiervoor zullen we alle zeilen moeten bijzetten en kunnen we niets uitsluiten. Het financieren en financierbaar maken van grootschalige energieopslagsystemen heeft daarom de hoogste prioriteit.’’

Rinke Zonneveld, CEO, Invest-NL

Volgens TNO heeft Nederland een uitstekende strategische positionering om met innovatieve conversie- en opslag-technologieën en infrastructuur  grootschalige opslag van energie te realiseren. Om dit daadwerkelijk te laten slagen, moeten wij ook kijken naar het integreren van opslag in het gehele energiesysteem. Opslag van zowel moleculen als elektronen zou vraag en aanbod beter kunnen balanceren. Hoe integreren we opslag in het systeem?

Panelgesprek met:

 • Hans Bolscher, Voorzitter, Geothermie NL
 • Ruud Nijs, CEO, GIGA Storage
 • Esther Vermolen, Energy Transition Lead, NAM BV
 • Noël Steentjes, Manager Research & Development, Bredenoord

15.00 Break & Netwerken

IJzerpoeder kan ingezet worden als brandstof voor grootschalig transport, de opwekking van (hoge-temperatuur) (proces)-warmte en elektriciteit. IJzerpoeder is wat zwaarder dan andere energiedragers, maar zeer compact, veiliger en goedkoper dan de opslag van energie via waterstof, CO2-vrij en circulair. Bovendien biedt het de belofte dat emissies van andere stoffen (NOx en fijnstof) zeer beperkt zullen zijn.

 • Prof. Philip de Goey, Founder & Chair of de board, Metalot
 • Raoul Voeten, Managing Director, Metalot

Diversificatie van energiebronnen en balans met import staan centraal in het verzekeren van onze vraag naar energie. We brengen de gehele keten samen om te bespreken hoe wij energiezekerheid garanderen en welke stappen wij nog moeten nemen.

Panelgesprek met:

 • Hans Grunfeld, Managing Director, VEMW
 • Resi Becker, Chief Executive Officer, Essent

Kees Koolen, Founder, Chairman & CEO, Koolen Industries

17.15 Netwerkborrel

Meer informatie De inschrijvingen voor de volgende editie openen binnenkort!

Waarom je dit Niet mag missen

wees er bij!

CONNECT
Complexe uitdagingen vragen om samenwerking. Daarom brengen we stakeholders uit de hele keten bij elkaar om te verbinden.
SHARE
Bevlogen topsprekers delen hun visie, lessons learned en out-of-the-box oplossingen om jou te inspireren en verrassen.
CREATE
Samen maken we de toekomst! Stap uit je dagelijkse praktijk, deel je ideeën en kom netwerken. Maak jezelf onderdeel van de oplossing.

Kennispartners 2023

Partner 2023

Mediapartner 2023

Sprekers 2023

Locatie

Praktische Informatie

Tijdens dit event ontmoet je directeuren en managers van energie- en industriële bedrijven gespecialiseerd in energieopslag en -distributie en energie innovatie. Daarnaast is deze middag ook bedoeld voor grootgebruikers, kennisinstellingen, universiteiten en overheden die zich bezighouden met technische ontwikkelingen omtrent energie.

Editie 2023

1 of meer professionals van de volgende organisaties nemen deel:
(op alfabetische volgorde)

076energie, ACM, Alliander, AquaBattery, Atlas Copco Rental Nederland, Battolyser Systems, Benk Advies, BP North Sea, Bredenoord, Cellcius, Centraal Bureau voor de Statistiek, City of Rotterdam, Coolblue Energie, Coöperatie Duurzame Parken Apeldoorn, Corre Energy, Covolt, Croonwolter&dros, Croonwolter&Dros , Delft Hyperloop, Deltalinqs, Dutch Solar Parks , EBN, Electroproject, Elestor, Energiefonds Brabant, Energie-Nederland , Engicon nv, ENGIE Energie Nederland, Eon Energy Projects, EQUANS, Essent, Eurofiber Nederland, Flowmaster, FME, Geothermie Nederland, GIGA Storage, H2-Fuel Technologies, Hague Corporate Affairs, Helios Energy Storage Netherlands, Hellemans Consultancy BV, HMT World Class Tank Support, HVK Stevens Belastingadvies, Invest-NL, IV-Industrie, Koolen Industries, KPN New Business, Kremer & Company, Meewind, Metalot, Ministerie van Economische Zaken & Klimaat, NAM, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, Netterden Holding, Nobian, Plasticon, Port of Amsterdam, Prowind, Pure Energie, RebelGroup, Repowered , SemperPower, Sia Partners, SmartGrid, solar365, Solarfields Nederland, Statkraft Renewables Benelux , StoredEnergy, Stork AMT, Summit Engineering, Thermopol, TKI Nieuw Gas, TU Delft, TU Eindhoven, Van Oord Offshore, Vattenfall Wind, Ventolines, Vereniging voor Energie,  Milieu en Water (VEMW), Vitens, VONK, Windunie Groep, Woodside

TARIEVEN

 • Deelname tarief: €599,-
 • Gemeente tarief: €449,- (Overheid & Gemeentes)

De bovengenoemde bedragen zijn excl. BTW per deelnemer. De lunch en consumpties zijn inbegrepen.

STUDENTEN

We vinden het belangrijk dat de toekomstige managers aanwezig zijn op deze bijeenkomst. Zit jij in het laatste jaar van je studie? Dan ben je van harte welkom om deel te nemen voor een studententarief van €150,- (incl. BTW en consumpties). Stuur een mailtje naar info@managementproducties.com met een kopie van je studentenkaart en het verzoek tot deelname. Het aantal studentenplaatsen is gelimiteerd.

Mocht je bij nader inzien verhinderd zijn, dan kan je je altijd gemakkelijk en kosteloos laten vervangen door een collega. Als dat niet kan, kan je tot drie weken voor de bijeenkomst nog kosteloos annuleren (alleen schriftelijk). Daarna ben je het volledige deelnamebedrag verschuldigd. Als je je inschrijft binnen 3 weken voor het event, kan je niet meer kosteloos annuleren.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en toekomstige activiteiten? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.