Stedelijk

Transformatie

Platform.

26 september 2023

Mechelen

De grote stedelijke uitdaging van vandaag, morgen en overmorgen naar gezonde wijken en steden, veilig en bereikbaar, waar rekening wordt gehouden met klimaatadaptie en meer groen.
Belangrijke thema’s welke centraal stonden tijdens het Stedelijke Transformatie Platform op 26 september 2023 in Mechelen.

Bekijk het programma van 2023Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief

Stedelijk Tranformatie Platform.

We kunnen terugkijken op een mooie interactieve middag.
Samen kennis delen, verbindingen leggen en samenkomen om met elkaar te leren. Het is de manier om verder te komen.
We kijken al uit naar de volgende editie van 2024!

0

Days

0

Hours

0

Minutes

0

Seconds

Stedelijk Transformatie Platform 2023

Op dinsdag 26 september vond de 5e editie plaats van het Stedelijk Transformatie Platform in Vlaanderen. Het event dat zich richt op de grote verstedelijkingsopgave. De toenemende verstedelijking, de veranderende mobiliteit en de steeds grotere invloed van digitalisering vragen om een nieuwe aanpak op het vlak van (duurzame) gebiedsontwikkeling. Voor welke uitdagingen komen we te staan bij de transformatie en vernieuwing van de stads- en dorpskernen? Deze thema’s stonden op het programma tijdens de editie van 2023.

Experten gaven hun visie op de stad van de toekomst en lichtten toe hoe je in hun ogen kan evolueren naar toekomstbestendige, energie-neutrale, inclusieve en leefbare steden waar rekening wordt gehouden met de klimaatdoelstellingen.

Hoofdthema's 2023

Hoe maken we de stad klimaatrobuust?
Welke invloed heeft de stikstofproblematiek op de groei van de stad?
Hoe bereikbaar is de stad van de toekomst nog?
Gezien de bouwshift, zijn vastgoedinvesteringen nog wel aantrekkelijk?
Hoe realistisch is de 15-min stad?

Sprekers 2023

Pascal Smet

Brussels Parlementslid
Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Tom Meeuws

Schepen voor Sociale Zaken, Leefmilieu, Klimaat & Energie
Stad Antwerpen

Greet Geypen

Schepen Stadsontwikkeling, Ruimtelijk Ordening & Wonen
Stad Mechelen

Jorn Verbeeck

Senior Manager Sustainability & ESG
KPMG Belgium

Tom Wierts

Associate
OKRA landschapsarchitecten

Jan Goossens

CEO
Aquafin

Mieke Van Cauwenberghe

Programmamanager
VLOCA (Agentschap Binnenlands Bestuur)

Chantal van Ham

Senior Biodiversity and Natural Capital Expert
Arcadis

Jeroen Huysmans

Business Unit Manager Antwerpen – Limburg
ION

Katrien Van Hooydonk

Water Innovation Manager
VITO WaterClimateHub

Patrick Willems

Professor Waterbeheer
KU Leuven

Jens Aerts

Team Manager, Stedenbouwkundige
Sweco Belgium

Dirk Van de Poel

Transitiemanager Senior Expert
Bopro

Rudy Janssens

Club Manager Building & Infrastructure
Agoria

Programma 2023

Hieronder vind je het programma. Klik op de onderwerpen voor meer informatie.

12.00 Ontvangst en netwerklunch

door de dagvoorzitter, Jorn Verbeeck, Global Lead Net Zero Urban Program, KPMG Global Decarbonisation Hub – Innovation Exchange. Tevens Steering Committee Member Urban Knowledge Action Network bij Future Earth en Board Member EU Climate Neutral and Smart Cities Mission, European Commission.

Wat betekent stedelijke transformatie vanuit de beleidscontext? Waar liggen de prioriteiten, de noodzaak en waar liggen zaken die we moeilijk opgelost krijgen? Hoe nemen zowel de publieke als private sectoren deel aan de stedelijke transformatie?

Pascal Smet, Brussels Parlementslid commissie Territoriale Ontwikkeling, Brussels Hoofdstedelijk Gewest geeft zijn visie, mede aan de hand van verschillende voorbeelden.

Hoe ziet de stad van de toekomst eruit en wat maakt een stad leefbaar en aantrekkelijk?
Welke uitdagingen liggen er op het gebied van klimaatbestendigheid, stikstofeisen en de bouwshift?
Hoe aantrekkelijk zijn vastgoedinvesteringen nog in de stad?
Welke rol speelt vastgoed in het creëren van de stad van de toekomst?

Panelgesprek over vraagstukken wat maakt een stad leefbaar.

 • Pascal Smet, Brussels Parlementslid commissie Territoriale Ontwikkeling, Brussels Hoofdstedelijk Gewest
 • Tom Meeuws, Schepen voor Sociale Zaken, Leefmilieu, Klimaat & Energie, Stad Antwerpen
 • Chantal van Ham, Senior Biodiversity and Natural Capital Expert, Arcadis
 • Jeroen Huysmans, Business Unit Manager Antwerpen-Limburg, ION
 • Dirk van de Poel, transitiemanager Senior Expert, BOPRO

15.00 Break & Netwerken

Mechelen is druk bezig met het herinrichten van de stad. Een groene inrichting en verkeersvrij  wonen, Mechelen wordt daarmee gelijk klimaatbestendig gemaakt. Greet Geypen, Schepen stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en wonen, Mechelen en landschapsarchitect Tom Wierts, Associate, OKRA vertellen hoe ze het aanpakken.

Hoe om te gaan met hitte en overstromingen. De Antwerpse klimaatraad wil tegen 2030 de uitstoot van de stad minstens halveren en tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Hoe kun je je als stad aanpassen aan de klimaatverandering? Hoe kun je hier beleid op maken of in investeren?
Panelgesprek met o.a.:

 • Jan Goossens, CEO, Aquafin
 • Katrien van Hooydonk, Water Innovation Manager, VITO WaterClimateHub
 • Patrick Willems, Professor waterbeheer, KU Leuven

Slimme steden kunnen helpen bij het optimaliseren van de ruimte en het verhogen van de efficiëntie van gebouwen en infrastructuur, wat kan resulteren in meer duurzame en rendabele vastgoedprojecten. Bovendien kunnen slimme steden en gebouwen zorgen voor een betere gebruikerservaring, wat kan leiden tot een hogere tevredenheid van huurders en gebruikers en dus ook tot betere opbrengsten voor de vastgoedinvesteerders. Tegelijkertijd kan er rekening worden houden met nieuwe uitdagingen, zoals de integratie van technologie in bestaande gebouwen en de noodzaak om data te verzamelen en te beheren. Wat zijn de kansen voor de vastgoedsector? En hoe kan de vastgoedsector bijdragen aan de ontwikkeling van een smart city? Is dit gelijk voor de (grote) stedelijke gemeente als voor een kleine of landelijke gemeente?

Tijdens dit panelgesprek komen deze thema’s aan bod.

 • Jens Aerts, Team Manager, Stedenbouwkundige, Sweco Belgium
 • Mieke Van Cauwenberghe, Programmamanager VLOCA (Agentschap Binnenlands Bestuur)
 • Rudy Janssens, Club Manager Building & Infrastructure, Agoria

17.00 Networking drinks

Meer informatie De inschrijvingen voor de volgende editie openen binnenkort!

Waarom je dit Niet mag missen

wees er bij!

CONNECT
Complexe uitdagingen vragen om samenwerking. Daarom brengen we stakeholders uit de hele keten bij elkaar om te verbinden.
SHARE
Bevlogen topsprekers delen hun visie, lessons learned en out-of-the-box oplossingen om jou te inspireren en verrassen.
CREATE
Samen maken we de toekomst! Stap uit je dagelijkse praktijk, deel je ideeën en kom netwerken. Maak jezelf onderdeel van de oplossing.

Mediapartners 2023

Erkend Dienstverlener

Sprekers 2023

Locatie

Locatie & Parkeren

Salons van Dijck
Frederik de Merodestraat 33
2800 Mechelen

Er zijn meerdere mogelijkheden om te parkeren:
Parking Indigo Mechelen Grote Markt
Parking Indigo Mechelen Veemarkt
Parking Indigo Mechelen Kathedraal

PRAKTISCHE INFORMATIE

Jaarlijks ontmoeten hier de stadsbesturen en beslissers uit de vastgoed en mobiliteitssector elkaar, zoals ontwikkelaars, investeerders, financiers, eigenaars, beheerders, architecten, aannemers, juristen, ingenieurs en adviseurs, promotoren en beleidsmedewerkers van overheden met aandachtsgebieden mobiliteit, verkeer en vervoer, milieu, transport, infrastructuur en ruimtelijke ordening.

EDITIE 2023

Eén of meer professionals van de volgende organisaties deden mee:

AG Real Estate, CAAAP, Aerts, AG Residential SA, Antea Group, Aquafin, B&R Bouwgroep, B2Ai, Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel , Bopro nv, BRU.DC, Cauwenberghe, De Bonte Group, Futureproofed, Geypen, Goossens, Ham, Hoessen, Howest, Huysmans, ION, Janssens, KULeuven, Larnout, Leiekant nv, Meeuws, Minti, NMBS, SBE-Engineering Consultants, SECO, Smet, Stad Gent, Stad Mechelen, SumProject Architecture & Engineering, Sweco Belgium, TDG Concept, Threon , UAU collectiv, Van de Poel, Van Hooydonk, Vandenbussche NV, Verbeeck, VITO, Wierts, Willemen Group – BL Bouw, Willems, Witteveen + Bos Belgium, Wonen in Vlaanderen

Schrijf je in voor het onafhankelijke congres Stedelijk Transformatie Platform.

TARIEVEN

 • Deelname tarief: €599,-
 • Gemeente tarief: €449,- (Overheid & Gemeentes)

De bovengenoemde bedragen zijn excl. BTW per deelnemer. De netwerklunch, reflectieborrel en consumpties zijn inbegrepen.

STUDENTEN

We vinden het belangrijk dat de toekomstige managers aanwezig zijn op deze bijeenkomst. Zit jij in het laatste jaar van je studie? Dan ben je van harte welkom om deel te nemen voor een studententarief van €150,- (incl. BTW en consumpties). Stuur een mailtje naar info@managementproducties.com met een kopie van je studentenkaart en het verzoek tot deelname. Het aantal studentenplaatsen is gelimiteerd.

Kom met 2 of meer: 1+1=3

Kom met één of meer collega(‘s) en/of met anderen uit je netwerk en ontvang een voordeel van Eur 100 per persoon. Stuur een mail naar info@managementproducties.com en geef aan dat het gaat om een ‘Meervoudige inschrijving Stedelijk Transformatie Platform’. Laat in de mail weten met welke personen je graag wilt inschrijven. Je ontvangt dan van ons een kortingscode, zodat jij en je collega’s met Eur 100 voordeel kunnen inschrijven.

Medewerkers in vast dienstverband bij een KMO gevestigd in Vlaanderen kunnen een beroep doen op de KMO-portefeuille voor een subsidie. Voor meer informatie klik hier Management Producties is geregistreerd dienstverlener onder nummer: DV.O100166.

Mocht je bij nader inzien verhinderd zijn, dan kan je je altijd gemakkelijk en kosteloos laten vervangen door een collega. Als dat niet kan, kan je tot drie weken voor de bijeenkomst nog kosteloos annuleren (alleen schriftelijk). Daarna ben je het volledige deelnamebedrag verschuldigd. Als je je inschrijft binnen 3 weken voor het event, kan je niet meer kosteloos annuleren.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en toekomstige activiteiten? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.