Samenwerken als een van de oplossingen voor een snellere stedelijke transformatie

Samenwerken als een van de oplossingen voor een snellere stedelijke transformatie

Op 26 september vond de 5e editie van het Stedelijk Transformatie Platform plaats. Diverse experten en beleidsmakers kwamen samen in Mechelen om te discussiëren over stedelijke transformatie, duurzaamheid, klimaat robuuste, waterbestendige en leefbare steden.

Moderator van de dag, Jorn Verbeeck, verwelkomde iedereen met een korte introductie. Vervolgens vroeg hij iedereen zichzelf te introduceren om zo alvast het gesprek op gang te brengen.

Pascal Smet van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest opende de dag met een krachtige boodschap: in Brussel is afbraak de uitzondering en renovatie de regel. We moeten bij gebouwen niet alleen kijken naar de huidige functie, maar ook naar wat de functie over 30 jaar kan zijn. Het is cruciaal om gebouwen multifunctioneel te ontwerpen, zodat functieverandering makkelijk kan plaatsvinden.

Tijdens het panelgesprek, waaraan Antwerpse Schepen Tom Meeuws en Dirk Van de Poel van Bopro aan deelnam, werd benadrukt dat circulaire steden meer zijn dan alleen circulaire gebouwen. De gehele rand en industriële ruimte moet worden geïntegreerd in het circulaire concept. Chantal van Ham van Arcadis voegde eraan toe dat de waarden van de natuur belangrijk zijn om mee te nemen in stadsplanning en -ontwikkeling. Als kinderen niet leren over het belang van natuur vanaf een jonge leeftijd, zullen ze dit later ook niet waarderen.
Jeroen Huysmans van ION wees op het belang van mobiliteit en toegang tot steden. Dit zijn cruciale elementen om steden leefbaar en toegankelijk te houden, en vormen een belangrijk aandachtspunt in de ontwikkeling van circulaire en duurzame steden.

Verder kregen we prachtige en praktische voorbeelden van Mechelse Schepen Greet Geypen en Tom Wierts van OKRA landschapsarchitecten, over de stedelijke transformatie in Mechelen, waar men de stad autoluw en gebruiksvriendelijker maakt. Wat illustreert dat verandering mogelijk is met gecoördineerde inspanning en visie.

De panel gesprekken met Jan Goossens van Aquafin NV, Katrien van Hooydonk van VITO , en Patrick Willems van KU Leuven, en vervolgens de afsluitende presentaties van Jens Aerts van Sweco, Mieke Van Cauwenberghe, VLOCA (Binnenlands Bestuur), en Rudy Janssens van Agoria boden inzichten in respectievelijk waterbeheer en manieren om steden slimmer te maken. Interessant om alle voorbeelden te horen over het slimmer omgaan met water zodat de stad duurzamer en leefbaarder kan worden. De modules die er al bestaan, zoals Twinfinity, geven daarbij een extra kans om het slimmer en sneller te kunnen implementeren.

Een aantal learnings en quotes van de deelnemers:

  • Samenwerking is de sleutel. “We moeten het echt samen doen, en radicaal anders.” De samenwerking tussen verschillende sectoren, inclusief sectoren die momenteel niet aan tafel zitten zoals de gezondheidszorg, is essentieel om echte en blijvende verandering te bewerkstelligen.
  • Kennisdeling.
  • Algemeen belang boven individueel belang.
  • Integraal en collectief durven kiezen.
  • Het is stedelijke transformatie, maar óók menselijke transformatie.

 

We danken alle sprekers, partners en deelnemers voor deze inspirerende dag!

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.