Studiedag

Circulair

Bouwen.

21 september 2022

Westerlo

Starten met Circulair Bouwen, het kan! Experts delen in deze studiedag hoe het haalbaar en betaalbaar wordt.

Bekijk het programmaSchrijf je nu in!

Studiedag Circulair Bouwen.

In slechts 1 dag alle bouwstenen om circulair bouwen van theorie naar praktijk te brengen. Schrijf je snel in!

0

Days

0

Hours

0

Minutes

0

Seconds

Van theorie naar praktijk

De droom vs de realiteit: Hoe kunnen we met zo min mogelijk afval en verspillen van grondstof vastgoedprojecten realiseren?

We bieden u in 1 dag de bouwstenen hiervoor; delen de benodigde kennis, gaan in op valkuilen en de geleerde lessen vanuit de praktijk.

Circulair bouwen wordt de norm, bereidt u hierop voor en pak de opportuniteiten die het brengt. In deze 1 daagse studiedag nemen we u mee in alle ontwikkelingen, oplossingen en mogelijkheden vanuit verschillende invalshoeken.

Bouwstenen van circulair bouwen

Circulair: geen afval meer en minder grondstoffen
Ontwerp: circulair herbedenken, wat is daarvoor nodig?
Project: hoe organiseer je circulaire bouwprojecten?
Kostprijs: wat is de impact op de kosten en het rendement
Waarde: hoe stel je de restwaarde vast

sprekers

Niels De Temmerman

Professor of Transformable Design
Vrije Universiteit Brussel

Elke Meex

Expert Team Bouw
OVAM

Patrick Vandenbempt

Founder en circulair ondernemer
Facadeclick

Anne Goidts

Project Manager

Kamp C

programma

Hieronder vind je het programma met toelichting per lesblok.

09.30 Inloop Deelnemers

In 2050 naar een volledige circulaire samenleving, waarom dan nu al bezig zijn met circulair bouwen? Waar de focus nu steeds meer ligt op duurzamer bouwen, is het belangrijk om de volgende stap, die van circulariteit ook al mee te nemen. Waarom? Wat is circulair bouwen, wat vraagt het in de keten en hoe start je hier samen mee? Prof. dr. ir. arch. Niels De Temmerman, Professor of Transformable Design Vrije Universiteit Brussel deelt waardevolle en de nieuwste inzichten.

Vanuit Europa is circulariteit een belangrijk speerpunt, waar een EPD als milieulabel (Environmental Product Declaration) inmiddels in meerdere landen is doorgevoerd. Het geeft de milieuprestatie weer van een product, inclusief ook de oorsprong ervan. In België beheert FOD Gezondheidszorg dit in is alles te vinden in een B-EPD databank. De TOTEM tool helpt de Belgische bouwsector de milieu-impact van gebouwen te objectiveren en te verminderen. Het zet in op drie uitdagingen, stimuleren van toekomstgerichte duurzame projecten, de mileu-impact te evalueren en innovatie in bouwsystemen en ecodesign aan te moedigen. Het is ook goed inzetbaar voor het selectie en gunningstraject voor nieuwe vastgoedprojecten. Beide tools zijn inmiddels geïntegreerd en bieden veel uitkomsten. Kortom, daar moet je alles van af weten. Met onder meer Elke Meex, expert team Bouw van OVAM

12.45 Lunch en netwerken

De beschikbaarheid van circulaire bouwmaterialen is een uitdaging, het in de markt zetten van een circulair bouwproduct ook. Hoe start je? Wat is er nodig om aan de slag te gaan met circulair bouwen en ontwerpen? Wat heb je nodig van de verschillende spelers in de keten? Hoe start je met innoveren en zelf ook je innovaties op waarde schatten? En hoe benader je de markt? Patrick Vandenbempt, circulair ondernemer, spreekt bevlogen over zijn reis, zijn visie en het resultaat.

Ervaringen delen van concrete vastgoedprojecten, daar zijn we naar op zoek. Eerder dit jaar is ’t Centrum opgeleverd, het eerste volledig circulair kantoorgebouw in Vlaanderen. Het gebouw bestaat uit herbruikbare materialen en kan volledig gedemonteerd worden en ergens anders weer heropgebouwd. Het Building Information Model (BIM) is gebruikt met daarin gekoppeld het  materialenpaspoort. Wat zijn de lessons learned om rekening mee te houden in he realiseren van een circulair gebouw? Dit hoort u van Anne Goidts, Project Manager bij Kamp C.

16.00 Afsluitende drink en netwerken

Meer informatie Meld je hier aan!

Waarom u dit Niet mag missen

wees er bij!

CONNECT
Complexe uitdagingen vragen om samenwerking en vooruitzien. Daarom brengen we de bouwketen bij elkaar om te verbinden.
SHARE
Bevlogen sprekers delen hun visie, passie, lessons learned en out-of-the-box oplossingen om jou te inspireren en te laten starten met dit thema.
CREATE
Samen maken we de toekomst! Stap uit je dagelijkse praktijk, deel je ideeën en kom netwerken. Maak jezelf onderdeel van de oplossing.

ERKEND DIENSTVERLENER

4 vormingsuren

Locatie

Locatie & Parkeren

Deze dag vindt plaats in Kamp C in Westerlo.

Plan je reis van deur tot deur met het openbaar vervoer.
De bus 305 ‘Turnhout – Herentals – Aarschot – Leuven’ heeft een halte aan het domein van Kamp C. Voor de dienstregeling kan je terecht op: www.delijn.be.

Ook met de fiets is Kamp C goed bereikbaar.

Praktische informatie

  • Managers en projectleiders werkzaam in de vastgoedsector, zoals projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers, architectenbureaus, advies- en ingenieursbureaus, aannemers, bouwbedrijven en andere vastgoedorganisaties
  • Managers en projectleiders werkzaam binnen de utiliteitsbouw of weg- en waterbouw
  • Managers en directeuren van fabrikanten en andere toeleveranciers bouwsector
  • Beleidsmakers en adviseurs werkzaam zijn bij overheden, waterschappen, kennisinstellingen én managers uit de commerciële sector

Kennis opdoen over de benodigde bouwstenen voor circulair vastgoed: lessons learned, trends, processen en mogelijkheden in circulair bouwen. Het kunnen communiceren met opdrachtgevers, productontwikkelaars, fabrikanten, investeerders, gezagdragers en andere stakeholders over het circulaire bouwproces. Het kunnen starten van circulaire bouwprojecten en toepassen van de kennis binnen en buiten uw organisatie vanuit uw rol binnen de bouwketens.

De kosten van deze cursus bedragen €599,- (excl. BTW) per deelnemer. Dit is inclusief lunch en consumpties.

Medewerkers in vast dienstverband bij een KMO gevestigd in Vlaanderen kunnen een beroep doen op de KMO-portefeuille voor een subsidie. Management Producties is geregistreerd dienstverlener onder nummer: DV.O100166.

Mocht je bij nader inzien verhinderd zijn, dan kan je je altijd gemakkelijk en kosteloos laten vervangen door een collega. Als dat niet kan, kan je tot drie weken voor de bijeenkomst nog kosteloos annuleren (alleen schriftelijk). Daarna ben je het volledige deelnamebedrag verschuldigd. Als je je inschrijft binnen 3 weken voor het event, kan je niet meer kosteloos annuleren.

VORIGE EDITIE

Impressie voorgaande editie? Bekijk het hiernaast!

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en toekomstige activiteiten? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief.