Een veranderend speelveld biedt kansen voor de Scheldehavens

Een veranderend speelveld biedt kansen voor de Scheldehavens

Op 14 september heeft de 17e editie van de Schelde Conferentie plaatsgevonden. Bijna 100 ondernemers en directeuren kwamen luisteren naar inspirerende verhalen en dynamische debatten voor een digitale, duurzame en bereikbare Schelderegio. De opening stond in het teken van de economische perspectieven van de toekomst en de scenario’s voor de Scheldehavens. Koen Schoors inspireerde met vijf economische trends: Rebalancing of worldwide prices / inflation is back, Regionalization, Bye Bye economy², Hello smaller and greyer labour force, Digitization and ML/A.

Theo Notteboom noemde de belangrijkste transities voor de havens vandaag, waar we verder op ingingen tijdens verschillende verdiepende sessies, zoals in het circulair debat, het debat betere bereikbaarheid, modaliteiten shift en innovatie in de maritieme sector. De dag werd beëindigd met het Scheldehavens debat, waar werd teruggeblikt op alle onderdelen van de dag.

Een paar quotes van de dag:

Erwin Verstraelen: ‘’wij volgen onze klanten, welke brandstof zij gaan kiezen zullen wij aan gaan bieden in de havens’’.

Koen Schoors: ‘’first movers moeten niet de dummies worden, overheid moet belonen’’.

Steven Peleman: ‘’Afval is een grondstof en dat betekent reversed logistics. Met 0,002 % CO2 uitstoot wordt gelijk gesproken van een probleem, want het moet helemaal 0 zijn. We moeten het moeilijker maken om moeilijk te doen. We saboteren onze vooruitgang. Het grote geheel mist volledig. Dat soort transparantie hebben we nodig. Dat vraagt om kennis van zaken en ondersteuning’’.

Tot een volgende editie! We zitten in een cruciale tijd vol uitdagingen waar de eerste stap systeemdenken is.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.