Klimaatbestendige verduurzaming

Klimaatbestendige verduurzaming

De gebouwschil bepaalt zowat alle mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid en energieprestaties. Hoe meer invloed je hebt op de bouwschil, hoe gemakkelijker  je het binnenklimaat kan controleren. Mede-oprichtster ir.-arch. Joni Staljanssens legt uit hoe Gevelinzicht oplossingen vindt in het spanningsveld tussen collectief eigenaarschap, bescherming van erfgoed en regelgeving. Zij willen een bouwschil waarmee ze, indien nodig, de laatste loodjes oplossen met lowtech, passieve technieken.

“Hoe meer invloed je hebt op de bouwschil, hoe gemakkelijker je het binnenklimaat kan controleren. We willen een bouwschil waarmee we, indien nodig, de laatste loodjes oplossen met lowtech, passieve technieken.”

Er is een behoorlijke klimaatbewustzijn bij eigenaars, maar er moet wel rekening gehouden worden met de betaalbaarheid. Het blijft zoeken naar oplossingen op maat van het gebouw en die is keer op keer verschillend. Soms is het nuttiger toch eerst een technische installatie te repareren of te vervangen, wat lijkt in te gaan tegen de trias energetica. Maar je moet pragmatisch naar een gebouw durven kijken, het huidige energieverbruik over bijvoorbeeld een jaar analyseren en kijken waar de grootste winsten mogelijk zijn. Vervolgens kunnen in een stappenplan de verdere acties – en hun kostprijs – worden vastgelegd. Aldus Staljanssens.

Dit artikel is ten grondslag aan de expertdag van Pixii op 1 juni over koolstofneutraal en passief renoveren.
Het volledige artikel is te lezen op de website van Pixii

 

Naast dat ze bij Pixii veel aandacht geven aan het verduurzamen van stedelijke omgeving, doen wij dit ook tijdens het Stedelijk Transformatie Platform op 6 juni 2023 in Mechelen, met als thema dit jaar: ‘Hoe maak je de stad klimaatrobuust en (natuur)inclusief. Hoe creëer je de stad van de toekomst?’  

Zo’n 17 experten gaan met elkaar in gesprek hoe dit aangepakt zou moeten worden. Er komen concrete voorbeelden aan bod van o.a. de steden Mechelen en Antwerpen. Pascal Smet opent deze dag en deelt zijn visie op de stad van de toekomst.  

Klik hier voor alle informatie.  

Inschrijven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.