Ørsted’s Ruben Dijkstra, over de potentie van waterstofproductie voor de energietransitie in de Benelux

Ørsted's Ruben Dijkstra, over de potentie van waterstofproductie voor de energietransitie in de Benelux

Ørsted is wereldwijd marktleider op het gebied van wind op zee. Ørsted is volop bezig met de ontwikkeling en opschaling van waterstofproductie met groene stroom van hun windparken op zee, om van de Noordzee dé energie hub van de toekomst te maken. Ruben Dijkstra, Managing Director Benelux bij Ørsted, vertelt ons meer over de potentie van waterstofproductie in Nederland en hoe dit past in de energietransitie van de Benelux regio.

Waterstof in de energiemix van de Benelux

Waterstofproductie kan complementair zijn aan andere vormen van duurzame energie, zoals wind en zon. Door slim gebruik te maken van bestaande infrastructuur en groene energiebronnen, kan waterstof efficiënt geproduceerd worden. Voor de productie van waterstof op land is elektrolysetechnologie volop in ontwikkeling gericht op opschaling. Daarnaast is de sector waterstofproductie op de Noordzee aan het verkennen. Een deel van het bestaande nationale gasnetwerk kan relatief eenvoudig worden geconverteerd naar een waterstofnetwerk. Via deze pijpleidingen kan groene waterstof getransporteerd worden, tussen de industriële clusters en centrale locaties aan de kust. Om waterstof op te slaan kunnen er voormalige gasvelden of nieuwe ondergrondse zoutcavernes gebruikt worden. Daarnaast moet de sector zich voorbereiden op grootschalige waterstofproductie op de Noordzee om verdere opschaling van windenergie op zee en de waterstofeconomie na 2030 mogelijk te maken.

Volgens Ørsted moet waterstof worden gebruikt op de meest efficiënte manier, om te voorkomen dat er duurzame energie verspild wordt. Zo is waterstof bijvoorbeeld minder geschikt als brandstof voor personenauto’s en kan het beter ingezet worden in de industrie om hun processen te verduurzamen. Ørsted werkt op dit moment samen met andere bedrijven en overheden om een waterstofsysteem in Nederland te ontwikkelen. Bedrijven als Gasunie en Tennet kunnen hierbij een belangrijke rol spelen in de aanleg en het ombouwen van netwerken voor waterstoftransport – op land én op zee. Ook wordt er gekeken naar samenwerking met buurlanden zoals Duitsland en Denemarken voor de ontwikkeling van een grensoverschrijdend energiesysteem verbonden via de Noordzee.

Economische kansen in verduurzaming

De Deense energieproducent ziet economische kansen in het verduurzamen van sectoren, zoals zwaar transport en industrie, met behulp van waterstof. Groene waterstof gaat bijvoorbeeld nodig zijn om de CO2-uitstoot van de Nederlandse industrie te minimaliseren. Het is cruciaal dat in het komende decennium, de waterstofproductie opgeschaald wordt en de kosten worden verlaagd. De uitdagingen liggen voornamelijk in de ontwikkeling van technologieën, infrastructuur en hoe de markt voor waterstof zich gaat vormen. Dit heeft ook invloed op de keuze om P2X-projecten verder te ontwikkelen. Ørsted werkt planmatig om deze visie werkelijkheid te maken, met de Benelux als een strategische markt. Zo is Ørsted op dit moment bezig met de ontwikkeling van een omvangrijk portfolio van voor de opschaling van waterstofprojecten. Daarnaast is Ørsted bezig met de eerste verkenning van oplossingen voor waterstofproductie op zee. “Met de lessen die we leren uit de verdere opschaling van offshore wind en waterstofproductie op land, zetten we concrete stappen zoals ons Flagship ONE project” – Ruben Dijkstra, Managing Director Ørsted Benelux.

Ga naar Offshore Day

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.