Logistiek

Safe & Secure.

20 juni 2023

Rotterdam

Noodzakelijke veiligheidsdag voor alle schakels in de logistiek; hoe houd je ketens, de lading en medewerkers veilig en compliant?

Bekijk het programma van 2023Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief

Logistiek Safe & Secure.

Logistiek Safe & Secure was een groot succes! We zien je graag terug!

0

Days

0

Hours

0

Minutes

0

Seconds

EERSTE EDITIE EEN SUCCES

Met heel veel plezier kijken wij terug op een zeer geslaagde eerste editie!
De ontwrichtende impact van (drugsgerelateerde) ondermijning op de samenleving is dagelijks in de krant te lezen. De centrale boodschap van alle sprekers was dan ook dat er nú wat moet gebeuren in alle schakels van de logistieke keten. We zijn al goed bezig, maar er valt nog genoeg te winnen. Het is namelijk erger dan het lijkt.

We willen alle sprekers en deelnemers bedanken voor hun bijdrage aan deze studiedag!

LESSONS LEARNED

Gebruik van cocaïne is steeds meer maatschappelijk geaccepteerd
Ondermijning zorgt voor toenemende druk bij werknemers
Vaak weten we niet eens dat er drugs aangetroffen is in onze containers
De ketenverantwoordelijkheid komt steeds meer bij de importeur te liggen

Sprekers 2023

Ronald Prins

Cyber Security Expert
Hunt & Hackett

Lieselot Bisschop

Professor Criminology
Erasmus Universiteit

Frank Heijmann

Head of Trade Relations
Douane Nederland

Bas Janssen

Directeur
Deltalinqs

Janine Luten

Algemeen Directeur
GroentenFruit Huis

Tom Torensma

Projectleider TFOC
Nationale Politie

Elias Becker

Director Supply Chain Solutions
Seacon Logistics

Leo de Boer

Zakelijk Directeur
VNO-NCW

Officier van Justitie Arrondissementsparket Rotterdam
Openbaar Ministerie

Hans Slaman

Algemeen Directeur
International Security Partners

Rien van der Steenoven

Programmadirecteur Haven
Gemeente Rotterdam

programma 2023

Hieronder vind je het programma. Klik op de onderwerpen voor meer informatie!

09.30 Ontvangst en koffie

door dagvoorzitter Bas Janssen, Directeur, Deltalinqs

1 | ONDERMIJNING: HOE GROOT IS HET PROBLEEM EN HOE HERKEN JE HET?

Ondermijning is er in vele verschijningsvormen. In de media zien we vooral de voorbeelden in de havens, waar de uitdagingen echt groot zijn. Uit onderzoek blijkt echter dat het probleem veel groter is dan daar, alleen we praten er niet over. Hoe groot is het probleem? Hoe herken je ondermijning? Hoe kan de aanpak efficiënter en effectiever? Professor Criminology, Lieselot Bisschop, Erasmus School of Law.

De dagelijkse praktijk van de Politie spreekt boekdelen, de voorbeelden zijn helaas volop aanwezig: ondermijning is geen op zichzelf staand fenomeen maar een onderdeel van de samenleving en ook van onze logistieke ketens. Niet voor niets roept de Nationale Politie op tot meer aandacht vanuit bedrijven voor deze problematiek. Hiervoor is het programma Transport Facilitated Organized Crime (TFOC) opgericht om criminele inmenging in de logistiek aan te pakken. Projectleider Tom Torensma laat zien wat er speelt.

Je wil iedereen in de keten én binnen jouw bedrijf  weerbaar maken tegen inmenging van criminelen. Om te kunnen weten hoe mensen reageren in welke situatie, moet je weten hoe die criminelen te werk gaan. Doe mee met een speciaal hiervoor ontwikkelde serious game. O.l.v. Tom Torensma

12.00 LUNCH

2 | JURIDISCH KADER: WAT KAN, MAG EN MOET JE DOEN ALS BEDRIJF?

Met weke uitdagingen kan je te maken krijgen als  werkgever? Welke  verschillende verschijningsvormen van ondermijning zijn er? Wat kan en mag je preventief doen? Wat zijn de wettelijke kaders en met welke juridische regels en aansprakelijkheden hebben we te maken? Wat zijn daarbij de dilemma’s? Wanneer kan iemand strafrechtelijk vervolgd worden en wanneer niet? Kortom heel veel  vragen. Een Officier van Justitie van het Arrondissementsparket Rotterdam heeft de antwoorden en neemt ons, aan de hand van praktijkvoorbeelden, mee in de actualiteit. Ook belangrijk is wat er voor de toekomst nodig is.

Als bedrijf wil je de risico’s goed in kunnen schatten om niet met criminele organisaties in zee te gaan. Hoe kan je dat zo goed mogelijk doen en hoe kan je de weerbaarheid van je bedrijf vergroten? Over risicomanagement en welke minder leuke keuzes je soms moet maken om de keten veilig te houden.
In gesprek met:
Elias Becker, Director Supply Chain Solutions, Seacon Logistics
Hans Slaman, Algemeen Directeur, International Security Partners,

3 | FYSIEKE VEILIGHEID HAND IN HAND MET DIGITALE VEILIGHEID

Digitalisering is een belangrijke sleutel voor veiligere ketens. Het is daarnaast ook een liability, het aantal cybersecurity aanvallen neemt exponentieel toe, 40% van de logistieke bedrijven is al eens slachtoffer geweest.
In een steeds grotere dreigingsomgeving is preventie van digitale aanvallen dus heel belangrijk. Maar als voorkomen niet meer gaat, liggen de kansen vooral bij detectie en respons. Welke risico’s accepteer je wel en welke niet? Hoe handel je in welke situatie? Expert Ronald Prins, Oprichter Hunts & Hackett, geeft handvatten. 

De Douane maakt zich sterk om in zijn rol ook snelheid in logistieke ketens op basis van data en vertrouwen te kunnen garanderen. Kan dat blijven in de toekomst? Aangiftevolumes stijgen sterk door onder meer wetswijzigingen, Brexit, sterke groei van e-commerce en algemene wereldwijde handelsgroei. Sinds dit jaar vereist Europese regelgeving ook dat het merendeel van aangiftes in de actualiteit wordt verwerkt in de logistieke keten. Wat betekent dit voor jouw bedrijf en de ladingstromen? Frank Heijman, Head of Trade Relations, Douane

15.15 KORTE BREAK

4 | INTEGRALE SAMENWERKING; HOE HOUDEN WE DE KETENS SAFE & SECURE?

Ondermijning is een te groot probleem voor een bedrijf alleen. Voorwaarde voor een succesvolle en duurzame bestrijding ervan is integraal samenwerken aan preventie, toezicht, monitoring, opsporing en vervolging. Alleen samen krijgen we betere randvoorwaarden en komen we verder. Wat gebeurt er nu al op dit vlak? Hoe kunnen we risicosignalen eerder met elkaar delen?

Gesprek met o.a.:

  • Frank Heijmann, Head of Trade Relations, Douane
  • Janine Luten, Algemeen Directeur, GroentenFruit Huis
  • Leo de Boer, Zakelijk Directeur, VNO-NCW
  • Rien van der Steenoven, Programmadirecteur Haven, Gemeente Rotterdam

16.30 NETWERKBORREL

Meer informatie De inschrijvingen voor de volgende editie openen binnenkort!

Waarom je dit Niet mag missen

wees er bij!

CONNECT
Complexe uitdagingen vragen om samenwerking. Daarom brengen we stakeholders uit de hele keten bij elkaar om te verbinden.
SHARE
Bevlogen topsprekers delen hun visie, lessons learned en out-of-the-box oplossingen om jou te inspireren en verrassen.
CREATE
Samen maken we de toekomst! Stap uit je dagelijkse praktijk, deel je ideeën en kom netwerken. Maak jezelf onderdeel van de oplossing.

Mediapartners 2023

sprekers 2023

Locatie

Locatie & Parkeren

De Fruitvis
Marconistraat 43
3029 AH Rotterdam

PRAKTISCHE INFORMATIE

Deze veiligheidsdag is bedoeld voor iedereen die zich bezig houdt met vraagstukken rondom veiligheid, risicobeheersing, strategie, HR, communicatie en digitalisering zoals:

  • Safety en security directeuren van logistieke bedrijven
  • Leidinggevenden en ondernemers uit de transportsector, op- en overslag, industrie en handel, logistiek dienstverleners, verladende partijen en beleidsmedewerkers van havens en verschillende overheden.
  • Supply chain, planning, logistieke en warehouse managers en directeuren
  • ICT, IT en data verantwoordelijken van alle ketenspelers zoals producenten, retailers, groothandel en transport
  • HR managers van logistieke bedrijven
  • Beleidsmakers en adviseurs van gemeenten, logistieke hubs en andere overheidsdiensten met een belang bij veilige logistieke ketens

EDITIE 2023

1 of meer professionals van de volgende organisaties nemen deel:

Bakker Centrale Inkoop , by DnA, De Groot Fresh Group, Deltalinqs, Douane Nederland, Erasmus Universiteit Rotterdam, Gemeente Rotterdam, GroentenFruit Huis, Hunt & Hackett, Hutchison Ports ECT Rotterdam, International Security Partners, IP Handlers, Openbaar Ministerie, Politie – Landelijke Eenheid, Politie Rotterdam – Zeehavenpolitie, Portbase, PostNL, Rotterdam Shortsea Terminals, Seacon Logistics, STC Group, TKI Dinalog, United Waalhaven Terminals, VNO-NCW, W.E.C. Lines, Waalhaven Group

De kosten van deze veiligheidsdag bedragen €599,- (excl. BTW) per deelnemer. Dit is inclusief lunch en consumpties.

Mocht je bij nader inzien verhinderd zijn, dan kan je je altijd gemakkelijk en kosteloos laten vervangen door een collega. Als dat niet kan, kan je tot drie weken voor de bijeenkomst nog kosteloos annuleren (alleen schriftelijk). Daarna ben je het volledige deelnamebedrag verschuldigd. Als je je inschrijft binnen 3 weken voor het event, kan je niet meer kosteloos annuleren.

INTERVIEW!

Ronald Prins, Cyber Security Expert Hunt & Hackett zal spreken tijdens Logistiek Safe & Secure! Bekijk het interview met hem hiernaast over de kwetsbaarheid van bedrijven in de logistieke sector!

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en toekomstige activiteiten? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.