Stap in de toekomst van duurzaam vastgoed met waterstof!

Stap in de toekomst van duurzaam vastgoed met waterstof!

Waterstof is een veelbelovende en duurzame oplossing voor de gebouwde omgeving. Het biedt mogelijkheden voor CO2-neutrale verwarming, elektriciteitsproductie en mobiliteit, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor de bedrijven binnen de vastgoedketen die streven naar duurzaamheid en innovatie in hun projecten.  

Waterstof wordt vaak genoemd als een veelbelovende energiedrager die kan bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving. Wat zijn eigenlijk de mogelijkheden en uitdagingen van waterstof in de vastgoedsector?  

“Meer dan ooit is het van belang om afscheid te nemen van aardgas als energiebron voor verwarming. De huidige energiecrisis maakt dit duidelijk, maar ook de gevolgen van de aardgaswinning in Groningen. Een betere provincie om het pilotproject ‘WaterstofWijk Wagenborgen’ uit te voeren dan Groningen is er dan ook niet. In 2050 moeten ten slotte alle woningen in Nederland van het aardgas af zijn. Ik denk dat we met dit bijzondere project een veelbelovende stap zetten om daarin te slagen.
Als het ons hier lukt, lukt het overal!” 

Laura Broekhuizen
Directeur-bestuurder Woonstichting Groninger Huis 

 

Productie en opslag 

Een van de belangrijkste uitdagingen van waterstof in de gebouwde omgeving is de productie en opslag ervan. Waterstof kan op verschillende manieren worden geproduceerd, zoals door middel van elektrolyse van water met behulp van hernieuwbare energiebronnen, maar de productie is momenteel nog kostbaar en energie-intensief. Daarnaast is de opslag van waterstof een uitdaging, omdat het gas licht ontvlambaar is en speciale opslaginfrastructuur vereist. 

Investeringen in hernieuwbare energie en innovatieve opslagtechnologieën zijn essentieel om de productie en opslag van waterstof te verbeteren. Dit is interessant voor de vastgoedsector om betrokken te zijn bij het stimuleren van investeringen in hernieuwbare energieprojecten, zoals zonne- en windenergie, om zo de beschikbaarheid van duurzame elektriciteit voor de productie van waterstof te vergroten. Daarnaast is samenwerken met experts op het gebied van energieopslag om innovatieve opslagtechnologieën, zoals waterstofopslag in zoutcavernes of metaalhydride-opslag, te verkennen en te implementeren in vastgoedprojecten. 

Infrastructuur voor waterstof  

Een andere belangrijke uitdaging is de infrastructuur voor waterstof. Er zijn momenteel beperkte waterstofinfrastructuur en distributienetwerken beschikbaar in de gebouwde omgeving, wat de brede toepassing van waterstof als energiedrager belemmert. Het opzetten van een uitgebreid netwerk van waterstoftankstations en leidingnetwerken vereist aanzienlijke investeringen en technische uitdagingen. 

Samenwerking tussen de overheid, de energiesector, en de vastgoedsector is essentieel om de infrastructuur voor waterstof te verbeteren. Pleiten voor investeringen in de ontwikkeling van waterstofinfrastructuur, zoals de bouw van waterstoftankstations in de buurt van uw vastgoedprojecten kan dit zeker verbeteren. Samenwerken met anderen om de haalbaarheid te vergroten.  

“Een veilig gebruik van waterstof versnelt het tempo van de energietransitie” 

Francine Kiewiet de Jonge¬Lulofs
Directeur Toezicht Gasnetten en Groningen, expertise Staatstoezicht op de Mijnen 

 

Wij nodigen je uit om deel te nemen aan het Waterstof Event Nederland op 22 juni in Den Haag, waar je de kans krijgt om meer te leren over de kansen van waterstof in de gebouwde omgeving. Met gerenommeerde sprekers, waaronder de directeur toezicht gasnetten en staatstoezicht op de mijnen, Francine Kiewit de Jonge-Lulofs, Saskia Hellenga, MT-lid nationale programma’s afdeling duurzame bouw, regio en samenleving van RVO en de algemeen directeur van Remeha, Arthur van Schayk, belooft het een inspirerende en informatieve dag te worden.  

Het evenement biedt meer dan alleen informatie. Het is ook een geweldige gelegenheid om te netwerken met andere professionals uit de industrie en mobiliteit ketens, die bezig zijn met waterstof. Naast kennis en ervaringen uitwisselen, is het het moment om nieuwe samenwerkingsmogelijkheden te ontdekken. Samenwerking tussen overheid, de energiesector, mobiliteits- en de vastgoedketen is essentieel om de infrastructuur voor waterstof te verbeteren en de transitie naar een waterstofeconomie te bevorderen. 

Hier vind je alle informatie over het Waterstof Event Nederland! 

(Bronnen: H2Platform, “Visie Waterstof in de Gebouwde Omgeving”, 2020 en Waterstofnet, “Waterstof en Mobiliteit”, 2021) 

Inschrijven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.