Interview met Els Vanden Berghe (directeur Pixii/Passiefhuis-Platform)

Interview met Els Vanden Berghe (directeur Pixii/Passiefhuis-Platform)

Els Vanden Berghe, directeur van Pixii / Passiefhuis-Platform, is al jaren een gewaardeerde stem en opiniemaker op het gebied van duurzaam, klimaatrobuust bouwen en wonen. We zijn blij Pixii als mediapartner te hebben voor ons congres Circulair Bouwen dat plaats vindt op 19 oktober in Antwerpen.

Wat doen jullie juist binnen Pixii?

We willen de transitie naar koolstofneutraliteit/net zero binnen de bouwsector versnellen. Met onze jarenlange expertise in passiefbouw hebben we een goede basis om deze doelstelling na te streven want om tegen 2050 net zero in de gebouwde omgeving te halen, zijn de passiefbouwprincipes van levensbelang. Die maken het mogelijk de energievraag en gerelateerde CO2-uitstoot voldoende te compenseren tot net zero met de te verwachte capaciteit van hernieuwbare energie, of je zou het aanbod ‘renewables’ enorm moeten verhogen.

Daarbij kijken we naar de volledige levenscyclus van die gebouwen, van ontwerp tot sloop. Tegelijk kunnen gebouwen ook CO2-opslagplaatsen zijn, wat in combinatie met hun verduurzaming een essentiële rol zal spelen om Vlaanderen CO2-neutraal te maken tegen 2050.

We doen aan onderzoek en betrekken daarbij ook maximaal onze leden, maar Pixii organiseert ook regelmatig opleidingen voor bouwprofessionals die futureproof willen bouwen. Daarnaast zijn er onze Expert Days, evenementen waarin specialisten uit de bouw- en energiewereld hun kennis delen met een publiek van bouwprofessionals.

Pixii is een ledenorganisatie. Wat drijft jullie leden?

Al onze leden geloven in een duurzame toekomst voor de bouw. Er zijn aannemers en architecten bij die al 20 jaar passief en soms ook bio-ecologisch bouwen, naast producenten en verdelers die koolstofneutraliteit in hun bedrijfsvoering een plaats geven. De steun en het engagement van onze leden is onmisbaar om onze missie te kunnen nastreven.

“Om tegen 2050 net zero in de gebouwde omgeving te halen, zijn de passiefbouwprincipes van levensbelang”

Jullie focussen op circulariteit in een komende Expert Day. Waarom?

We kijken veel naar de materiaalgebonden koolstof – embedded carbon – in de bouw, maar technieken krijgen nog te weinig aandacht op het gebied van circulariteit. Nochtans vragen technische installaties veel onderhoud en worden ze sneller vernieuwd dan andere elementen in het gebouw. Technische installaties bevatten veel waardevolle grondstoffen en materialen en bieden op die manier grote kansen om de circulariteit van gebouwen naar een hoger niveau te tillen.

Wat mogen deelnemers aan de Expert Day verwachten?

In deze Expert Day laten we specialisten uit diverse werkdomeinen aan het woord, met als altijd veel aandacht voor cases uit de praktijk. Jeroen Vrijders (WTCB) deelt zijn praktijkervaring in circulariteit van technieken, Joost Declercq (Archipelago) schetst aanvullend een totaalvisie op het gebouw en de plaats van technieken erin. Ann Thys (Boydens) gaat in op CIRCAT als aanbestedingsmodel voor circulaire technieken. Met Michaël Joris van ETAP ontdekken we hoe deze verlichtingsproducent circulariteit op de werkvloer introduceert. Ook Toon Possemiers (Cenergie) gaat dieper in op de praktijk en Almut Fuhr van het Facilitair Bedrijf legt in haar afrondende keynote verbanden tussen de verschillende insteken.

Wat zou je nog willen meegeven aan een bouwprofessional die mee in de transitie wil stappen?

Wacht er niet mee. Alles wat nu gebouwd wordt zal er vermoedelijk nog staan in 2050. Elke verlaging van energieverbruik of koolstofuitstoot zal nog decennialang een positieve impact hebben. En nee, passiefbouw is niet enkel weggelegd voor de happy few. Dit is een onjuiste bewering die regelmatig terug de kop op steekt. Het is de beste investering in je woning die je kan doen naar comfort, gezondheid én je portefeuille.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.