Interview met Mark Heine (Voorzitter IRO / CEO Fugro)

Interview met Mark Heine (Voorzitter IRO / CEO Fugro)

Welke skills (hard/soft) worden belangrijk voor toekomstige offshore engineers?

Het belang van data neemt alleen maar verder toe, van verzamelen en verwerken tot analyseren. De offshore industrie wordt nog meer remote & autonomous en artificial intelligence voor betere data-analyse en het managen van systemen is aan een opmars bezig. De nieuwe generatie offshore engineers moet daarmee kunnen werken. Qua soft skills zie ik nu al een verandering: zaken als diversiteit, creativiteit en purpose-gedreven werken zijn niet meer weg te denken uit hedendaagse teams.

Noem één belangrijke stap die we moeten nemen om de energietransitie te laten slagen.

De hele keten moet samenwerken, van overheid tot bedrijfsleven. Het is goed om te zien dat de energietransitie wereldwijd stevig op de agenda staat. De ambities zijn torenhoog, maar dat brengt wel uitdagingen met zich mee. Materialen en mensen zijn schaars en regelgeving helpt nog niet altijd mee. Door overheid en bedrijfsleven samen aan tafel te zetten, kunnen we heel veel bereiken.

“De ambities zijn torenhoog, maar dat brengt wel uitdagingen met zich mee. Materialen en mensen zijn schaars en regelgeving helpt nog niet altijd mee”

Als je minister president zou zijn, wat zou je morgen anders doen voor de offshore markt?

De Nederlandse offshore-industrie is ongelofelijk sterk en een mooi internationaal uithangbord. We beschikken over unieke kennis en kwaliteiten. Om dat te behouden, is een goed investeringsklimaat nodig. Dat wordt steeds lastiger, niet in de laatste plaats door de strenge vereisten op het gebied van duurzaamheid. Ik zou er graag aan werken om dat goed hand in hand te laten gaan: ruimte voor investeringen in groei én verduurzaming, passend bij het unieke karakter van offshore.

Welk probleem/obstakel wordt niet genoeg over gesproken, maar is zeker belangrijk?

Ten eerste, we moeten ons realiseren dat er nu wereldwijd grote ambities zijn op het gebied van onder meer offshore windparken. Dat is echt niet zomaar gerealiseerd. Gezien de schaarste aan mensen en materiaal zullen we echt moeten samenwerken –bedrijfsleven én overheden– en alle zeilen bijzetten om dat voor elkaar te krijgen. Ten tweede, voorlopig zijn olie en gas nog niet uit beeld. Zeker gas zal (wereldwijd) nog heel lang nodig blijven als energiebron. De knop kan niet in één keer om.

Wat maakt jouw werk zo leuk?

Onze purpose is om bij te dragen aan een veilige en leefbare wereld. Ik geloof daar heilig in. Belangrijker nog, we zijn er elke dag mee bezig. Ik krijg daarbij ontzettend veel energie van mijn collega’s. Zij werken met hart en ziel aan het in kaart brengen van de wereld, het ontwikkelen van onze technologie en het adviseren van onze klanten.

“Meer dan 30% van de koolstofdioxide wordt opgenomen door de oceanen. Noem het ‘het kloppende hart’ of ‘onze longen’ van de wereld en alles wat leeft op aarde.”

Wat geeft jou energie, buiten je werk om?

Een mooie balans tussen werk, gezin en eigen interesses. Een gezond en actief leven leiden, waar sport en buiten zijn centraal staat. Ondanks de drukke baan probeer ik zoveel mogelijk quality time te hebben met mijn kinderen nu ze nog thuis wonen en leven. De rest van de tijd probeer ik fit te blijven als fanatieke sporter. Van origine ben ik een bergbeklimmer op rots en ijs, maar tegenwoordig is mountainbiken, trailrunnen, kajakken en fitness iets makkelijker in het dagelijkse leven in te passen. Het klimmen blijft wel altijd het belangrijkste!

Als je studenten zou inspireren met één zin. Wat zou dat dan zijn?

Denk niet té veel over dingen na, maar pak de dingen die op je pad komen met enthousiasme en positieve energie aan. Het is leuk, gezellig en je doet enthousiast mee – in de trant van “screw it, just do it!” In mijn eigen studententijd zei ik vaak: “Dat gaan we gewoon DOEN!” Dit creëert voordat je het weet weer heel veel nieuwe kansen.

Hoe ziet de offshore wereld/markt eruit in 2050?

If you want to go green, you need to go blue.” De oceanen zijn onze next big frontier. Zeventig procent van de aarde bestaat uit oceanen, en we hebben ze nodig als bron voor voedsel en energie. Meer dan 50% van de zuurstof op aarde komt uit de oceanen. Meer dan 30% van de koolstofdioxide wordt opgenomen door de oceanen. Noem het ‘het kloppende hart’ of ‘onze longen’ van de wereld en alles wat leeft op aarde. Bovenop traditionele activiteiten zoals visserij, toerisme en transport over zee, zullen duurzame energie en ‘aquacultuur’ (het kweken van zeeplanten en -dieren) sterk toenemen. Dat biedt kansen voor onze sector. In 2015 werd de totale economische waarde van de oceanen al geschat op meer dan 24 biljoen dollar.

Wat doe je naast jouw rol als voorzitter bij de IRO?

Als CEO van Fugro ben ik dagelijks bezig met het verder ontwikkelen van ons bedrijf. Fugro heeft zich sinds de oprichting 60 jaar geleden ontwikkeld tot een wereldwijde marktleider in Geo-data. Om dat te blijven, werken we met ons fantastische team continu aan innovatie en het verbeteren van onze dienstverlening, waarbij duurzaamheid bijzonder hoog in het vaandel staat. Wij willen echt bijdragen aan een veiligere en leefbare wereld. Mijn taak is daarbij om de grote lijnen uit te zetten en mijn team te helpen onze ambities mogelijk te maken en bovenal voortgang te boeken.

Ga naar Offshore Industry
Image link

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.