Circulair

Real Estate

BELGIE.

12 oktober 2023

Brussel

Circulair Real Estate is dé conferentie over de oplossingen en kansen voor het succesvol ontwikkelen van circulair vastgoed. In 2023 stond dit seminarie in het teken van opschalen. Tenslotte: om te kunnen omschakelen moeten we opschalen. Verschillende topexperten gingen hierover in gesprek.

Heb je deze editie gemist? Volgend jaar zijn we terug op 10 oktober 2024!

Bekijk het programma van 2023Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief

VORIGE EDITIES

Impressie van voorgaande edities? Bekijk het hiernaast!

Circulair Real Estate Belgie.

Samen delen we kennis, leggen we verbindingen en komen we samen om met elkaar te leren.
De volgende editie zal zijn op 10 oktober 2024!
Nog maar…

0

Days

0

Hours

0

Minutes

0

Seconds

Minister Diependaele opende de succesvolle editie van 2023!

Dit jaar ging voor de 6e keer op rij Circulair Real Estate door, waarbij niemand minder dan Minister Diependaele deze namiddag opende en aangaf wat het belang is van opschalen van circulariteit.

Om te kunnen omschakelen moeten we opschalen. Dat kwam tijdens de verschillende gesprekken deze namiddag naar voren.
Verder aan bod komen de laatste ontwikkelingen, (nieuwe) samenwerkingen, als ook de opportuniteiten en kansen van circulaire en biogebaseerde materialen. Verder werden er inspirerende voorbeelden getoond vanuit de praktijk.

De nieuwe winnaar van de Circubuild award: Jo Klaps van Brussels Lof, ging vol trots naar huis.

We kijken uit naar de nieuwe editie op 10 oktober 2024!

Thema's 2023

De rol van circulair bouwen binnen de economie
Circulaire opportuniteiten
Vanuit de bouwpraktijk de lessons learned
Wat is de milieu impact van circulaire en biogebaseerde materialen?
Circulaire transitie en pilootprojecten

Sprekers 2023

Dank aan alle sprekers van de 2023-editie!

Matthias Diependaele

Minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed
Vlaamse Overheid

Ann Schevenels

Gedeputeerde
Vlaams-Brabant

Ine Somers

Schepen voor o.a. Economie
Stad Sint-Niklaas

Kris Liesse

Lead Real Estate Finance
ING Belgium

Annelies de Gendt

Adviseur Circulaire Economie
Stad Sint-Niklaas

Ann de Bie

Moderator, Journalist
VRT

Alexandre Huyghe

CEO
Revive

Marijke Steeman

Prof. dr. ir. arch. Sustainable Building
Universiteit Gent

Yannick Van Springel

Zaakvoerder
YVAS Architectenbureau

Hilde Carens

Projectleider Duurzame Bouwmaterialen
Colruyt Group Technics

Jef Bergmans

Researcher
VITO

Simon Gheysens

Managing Director
Ghelamco & MeetDistrict 

Frederik Bijnens

Algemeen Directeur
Democo

Niels Hendrickx

Hoofd Studiedienst
Floré

Tomas Ooms

Architect
Studio Tuin en Wereld

Wouter Polspoel

Uitreiker
Circubuild award

Anne Froidmont

Circulariteitsexpert
werecircle

Programma 2023

Hieronder vind je het programma van 2023. Klik op de onderwerpen voor meer informatie!

12.00 Ontvangst en netwerklunch

Door moderator Ann De Bie, journalist, VRT.

Ann De Bie is vaker te zien en te horen op seminaries over dit thema. Daarnaast is ze regelmatig betrokken bij reportages over klimaat en circulariteit.

Niemand minder dan Matthias Diependaele, Vlaams Minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed, opent deze editie van Circulair Real Estate.

De minister zal onder andere ingaan op wat circulair bouwen betekent voor de Vlaamse economie, waarom het nodig is en in welke mate de hoge kosten, energietransitie en het veranderende klimaat hierbij een rol spelen. Er wordt ook ingegaan op welke stappen er gezet moeten worden om sneller om te schakelen.

Je hoort van Frederik Bijnens van Bouwbedrijf en Algemeen Aannemer Democo wat zijn visie is op de haalbaarheid van circulair bouwen. Wat zijn de kansen? Hij vertelt ook meer over hoe zij circulair bouwen inzetten en wat zijn visie is op de toekomst van circulariteit. 

Wat zijn de nieuwste technologiemogelijkheden om gebouwen ‘slim’  te maken. Door gebruiker en gebouw te verbinden kun je het energieverbruik reduceren. Bij MeetDistrict in de Ghelamco arena is dit toegepast en is daardoor gealigneerd met de klimaat doelstellingen van Europa voor 2030, voor een gebouw dat in 2013 gerealiseerd is. Het zijn renovatie oplossingen voor gebouwen, welke zich op korte termijn terug kunnen verdienen op basis van operationele + energetische besparingen. Interessante technologie die mogelijk ook toepasselijk kan zijn voor scholen en woningen, waar de maatschappelijke impact snel en goedkoop gerealiseerd kan worden. Hierdoor kan er meer budget vrijkomen voor bewoners en gebruikers.

Simon Gheysens, Chief Technology and Project Design Officer, Ghelamco and Managing Director, MeetDistrict, gaat in op de vraag: ‘Hoe maak je modulaire toepassingen toepasbaar voor de huidige vraag, maar ook de toekomstige vraag?’ Hij gaat ook verder in op hoe de systemen zijn gealigneerd met de klimaatdoelstellingen. Wat tenslotte het einddoel is waarom we allemaal circulair moeten gaan ondernemen. 

 

Panelgesprek met:

  • Kris Liesse, Lead Real Estate Finance ING Belgium
  • Simon Gheysens, Chief Technology and Project Design Officer, Ghelamco and Managing Director, MeetDistrict 
  • Frederik Bijnens, Algemeen Directeur, Democo
  • Anne Froidmont, Circulariteitsexpert werecircle

Na de presentaties over de toekomst van circulair bouwen en circulaire technieken gaan Frederik Bijnens, Simon Gheysens in het panelgesprek hier verder over in gesprek met Kris Liesse. Bij ING zien ze de circulaire projecten nog in de kinderschoenen staan. Ze willen wel investeren, maar is het financieel rendabel genoeg? Hoe wordt het wel rendabel? Anne Froidmont van werecircle leeft en ademt circulariteit en duurzaamheid. Met al haar ervaring gaat ze in gesprek met de heren en geeft ze haar visie op hoe zij denkt dat we verder kunnen opschalen. Welke mogelijke oplossingen zijn haalbaar en inzetbaar? Ze vertelt er alles over tijdens het panelgesprek. 

14.45 Break en netwerkmoment

  • Jef Bergmans, Researcher Waste Recycling Technologies, VITO
  • Hilde Carens, Projectleider Duurzame Bouwmaterialen, Colruyt Group Technics

Colruyt als private bouwheer, gebouwbeheerder en gebruiker van circa 860.000m² bebouwde oppervlakte, wil met hun patrimonium bijdragen aan een circulaire economie. Urban mining is een belangrijk onderdeel hierin. Jef Bergmans, onderzoeker Waste Recycling Technologies bij VITO en Hilde Carens, projectleider Duurzame Bouwmaterialen Colruyt Group vertellen over hun project en de lessons learned.

Vanuit de Stad Sint-Niklaas delen Ine Somers, Schepen van onder meer economie, Annelies de Gendt, adviseur circulaire economie, Niels Hendrickx, Hoofd Studiedienst Floré en Tomas Ooms, architect bij Studio Tuin en Wereld hun eerste bevindingen en lessons learned vanuit het project Cocon. De reconversie van een fabrieksgebouw tot een circulaire en sociale broedplaats in Sint Niklaas (winnaar Circubuild Award 2022).

Panelgesprek met:

  • Ann Schevenels, Gedeputeerde, o.a. Economie, ruimtelijke planning en omgevingsvergunningen Vlaams-Brabant
  • Marijke Steeman, dr. ir. arch. Sustainable building, Ghent University
  • Alexandre Huyghe, CEO, Revive
  • Yannick van Springel, zaakvoerder, YVAS architectenbureau

Uiteraard zijn er materialen nodig om de projecten vorm te kunnen geven. Biogebaseerde en circulaire materialen zijn opkomend. Maar is er wel al genoeg voorradig? Is het duidelijk hoe je er mee moet werken? Helpt het bij het energievraagstuk? En is het de oplossing voor de co2 problematiek? Tijdens het panelgesprek gaat gedeputeerde Ann Schevenels, Vlaams Brabant, in op hoe zij hun rol zien om gemeentebesturen te helpen bij circulaire projecten. Marijke Steeman, Ghent University, gaat in op wetenschappelijk onderzoek achter de materialen. Kun je traditionele en ‘nieuwe’ materialen vergelijken? Aannemer Alexandre Huygen CEO van Revive en architect Yannick van Springel zullen verder ingaan op de vraag vanuit hun klanten, hoe ze omgaan met de (meer)kosten en hoe dat zou kunnen worden opgelost naar hun idee. Ook zullen ze ingaan op de vraag in hoeverre bestaand afval hergebruikt kan worden. Om uiteindelijk tot opschaling te komen. 

De Circubuild-award erkent de verdienste van mensen die pionierswerk lever(d)en op het vlak van circulair bouwen. Tijdens deze uitreiking zal de nieuwe winnaar bekend worden gemaakt.

17.10 Afsluiting door Ann de Bie en start netwerkdrinks

Meer informatie De inschrijvingen voor de volgende editie openen binnenkort!

Waarom je dit Niet mag missen

wees er bij!

CONNECT
Complexe uitdagingen vragen om samenwerking. Wij brengen stakeholders uit de keten bij elkaar tijdens onafhankelijke events to connect.
SHARE
Bevlogen topsprekers en experten delen hun visie, lessons learned en out-of-the-box oplossingen om jou te inspireren en verrassen. Share your learnings.
CREATE
Samen maken we de toekomst! Stap uit je dagelijkse praktijk, deel je ideeën en kom netwerken. Maak jezelf onderdeel van de oplossing en create.

Laatste nieuws

Meer nieuws over Circulair Real Estate België? Hier houden we je op de hoogte. Maar je kan je hier natuurlijk ook aanmelden voor de nieuwsbrief om de volgende editie niet te missen!

Aanmelden nieuwsbrief

Partners 2023

Mediapartner 2023

erkend DIENSTVERLENER

1,5 vormingsuren

Sprekers 2023

Locatie

Locatie & Parkeren

GREENHOUSE BXL
Berkenlaan 8A + 8B
1831 Diegem

Parkeren kan bij Indigo Parking Berkenlaan 8C

PRAKTISCHE INFORMATIE

Op dit event ontmoet je publieke en private bouw- en vastgoedprofessionals, zoals beleidsmedewerkers en projectmanagers van lokale en provinciale overheden, promotoren, investeerders, financiers, eigenaars, ontwikkelaars, beheerders, architecten, aannemers, makelaars, juristen, ingenieurs en adviseurs.

Editie 2023
Eén of meerdere collega’s van de volgende organisaties namen deel:

AGB AG Stadsontwikkeling Leuven, Algemene Aannemingen Van Laere nv, B&R Bouwgroep, B2Ai, Bopro nv, Carpentier, Colruyt Group Technics, CONIX RDBM Architects nv, DC Belgium, De Tijd, Democo nv, Drees & Sommer, ETAP Verlichting, Floré, Furnibo nv, G&A De Meuter, Ghelamco nv, Het Facilitair Bedrijf, Hogeschool PXL, IMEC vzw, ING Belgium, Intertrade bvba, ION, Onesto Kredietmaatschappij , Participatie Maatschappij Vlaanderen, Provincie Vlaams-Brabant, Recupwood, Redevco Belgium, Revive, Reynaers Aluminium nv, Spectr BIM, Stad Sint-Niklaas, Studio Brussels Lof, Studio Tuin en Wereld, SumProject / Sum Research nv, Sweco Belgium, Team bedrijfstrajecten VZW, Tectum Group, Universiteit Gent, Vandenbussche NV, VDS Vanderstraeten, VITO, VK Architects & Engineers, Vlaamse Regering, VRT Nieuwsdienst, werecircle, Wienerberger, Wienerberger nv, YVAS Architechtenbureau

Schrijf je in voor het onafhankelijke seminarie Circulair Real Estate.

De kosten van dit middagcongres bedragen €649,- (excl. BTW) per deelnemer. Dit is inclusief lunch, netwerkborrel en consumpties.

OVERHEID
Overheden kunnen gebruik maken van een gereduceerd tarief van €499,- (excl. BTW) per persoon. Als uit de bedrijfsnaam niet blijkt dat je een overheidsbedrijf bent, geef dan OVERHEID aan bij promotiecode.

STUDENTEN

We vinden het belangrijk dat de toekomstige managers aanwezig zijn op deze bijeenkomst. Zit jij in het laatste jaar van je studie? Dan ben je van harte welkom om deel te nemen voor een studententarief van €150,- (incl. BTW en consumpties). Stuur een mailtje naar info@managementproducties.com met een kopie van je studentenkaart en het verzoek tot deelname. Het aantal studentenplaatsen is gelimiteerd.

GROEP

Wil je je met 3 of meer mensen tegelijk inschrijven, bijvoorbeeld uit een bedrijf, of met samenwerkingspartners vanuit de keten/je regio? Neem dan contact met ons op voor een combinatieticket. Stuur een mail naar info@managementproducties.com en geef aan dat het om een meerdere inschrijvingen gaat voor Circulair Real Estate. Dan nemen we contact met je op.

Wil je laten zien dat jouw bedrijf dé expert is op jullie vakgebied?

Ben je bijvoorbeeld dienstverlener, lever je grondstoffen, materialen of ben je de bedenker van concepten van de toekomst? Wil je jezelf laten zien tijdens deze strategische netwerkmiddag? Dan dagen wij je uit ’to partner up’! Zie voor meer informatie onze pagina over ‘Partnerships‘.

Medewerkers in vast dienstverband bij een KMO gevestigd in Vlaanderen kunnen een beroep doen op de KMO-portefeuille voor een subsidie. Management Producties is geregistreerd dienstverlener onder nummer: DV.O100166.

Mocht je bij nader inzien verhinderd zijn, dan kan je je altijd gemakkelijk en kosteloos laten vervangen door een collega. Als dat niet kan, kan je tot drie weken voor de bijeenkomst nog kosteloos annuleren (alleen schriftelijk). Daarna ben je het volledige deelnamebedrag verschuldigd. Als je je inschrijft binnen 3 weken voor het event, kan je niet meer kosteloos annuleren.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en toekomstige activiteiten? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.