Logistiek

Safe & Secure

Belgie.

7 november 2023

ANTWERPEN

Noodzakelijke veiligheidsdag over drugsgerelateerde criminaliteit in de logistiek. Hoe pakken we met elkaar de controle terug?

Bekijk het programmaLocatie & Kosten

Logistiek Safe & Secure Belgie.

We tellen af tot we je live kunnen verwelkomen op deze studiedag! Samen delen we kennis, leggen we verbindingen en komen we samen om met elkaar te leren.

0

Days

0

Hours

0

Minutes

0

Seconds

`CORRUPTIE ZIT IN ALLE GELEDINGEN VAN DE MAATSCHAPPIJ`

De war on drugs in Antwerpen is in volle gang en heeft een groot effect op de gehele logistieke sector. Overal zijn mensen die zich laten verleiden door het geld. Criminelen maken daar gretig gebruik van; je bent zo sterk als je zwakste schakel.

Tijdens deze 1ste editie laten experten zien waar de gevaren zitten, hoe je criminaliteit kan herkennen en wat je zelf kan doen. Hoe verklein je risico’s, hoe maak je personeel bewust en houd je data en processen safe?

4 Lesblokken

WAR ON DRUGS: hoe groot is het probleem?
JURIDISCH KADER: hoe bestrijden we het?
FYSIEKE & DIGITALE VEILIGHEID; een noodzakelijke combinatie
INTEGRALE SAMENWERKING: hoe houden we de ketens safe & secure?

sprekers

Yve Driesen

Directeur Antwerpen
Federale Gerechtelijke Politie

Kristian Vanderwaeren

Administrateur Douane en Accijnzen
FOD Financiën

Charlotte Colman

Professor Drugbeleid en Criminologie
Universiteit Gent

Dirk Van den Bosch

CEO
DP World

Carl Leeman

Chief Risk Officer
Katoen Natie

Marc Moris

Voorzitter Comité Bedrijfsbeveiliging en Director Corporate Prevention & Protection
VBO FEB en Proximus Group

Niels Vanlaer

Havenkapitein
Port of Antwerp-Bruges

Karel Dekyvere

Director of Cyber Defense
KPMG Belgium

Philippe Degraef

Directeur
Febetra

het programma

Hieronder vind je het programma. Klik op de onderwerpen voor meer informatie!

Klik hier voor het programma in PDF

10.30 Ontvangst en Koffie

door de moderator.

1 | WAR ON DRUGS: HOE GROOT IS HET PROBLEEM?

Professor Drugbeleid en Criminologie, Charlotte Colman, tevens Nationaal Drugscoördinator,  doet onderzoek naar drugsbeleid en drugsnetwerken en deelt haar bevindingen over de omvang van het probleem, het toenemende geweld en corruptie.

Een totaalaanpak van repressie en beveiliging aan de ene kant en preventie en hulpverlening aan andere kant is nodig. Iedereen draagt verantwoordelijkheid om het probleem aan te pakken.

Drugscriminelen hebben onze samenleving in hun greep. Het geweld is zichtbaar en wordt heftiger en frequenter. Zolang er buitensporige winsten worden behaald, blijft dit enorme probleem bestaan en blijft er cocaïne naar de haven van Antwerpen komen.

De vraag is dan ook niet hoe je het oplost, maar meer hoe je het enigszins beheersbaar houdt. Yve Driesen, Directeur, Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen, over de strijd van de politie tegen de georganiseerde drugsmisdaad en hoe samenwerking in de hele keten een wapen is.

12.00 Lunch

2 | JURIDISCH KADER: HOE BESTRIJDEN WE HET?

Drugscriminaliteit staat ook hoog op de regeringsagenda. Met Stroomplan XXL is een pakket aan maatregelen gelanceerd voor een krachtige bestuurlijke handhaving. Maar wat zijn nu precies de uitdagingen waar je als werkgever mee te maken krijgt als je corruptie binnen je bedrijf vermoedt? Waar kan je die vermoedens kwijt? Wat kan en mag je zelf preventief doen? Wat zijn daarbij de dilemma’s? Wat zijn de wettelijke kaders en met welke juridische regels en aansprakelijkheden heb je dan te maken?

In de strijd om criminele organisaties buiten de deur te houden, dragen ook private bedrijven hun steentje bij om de risico’s te beperken. Werknemers alert maken op het drugsprobleem, digitalisering en versleuteling van informatiestromen en een strengere controle zijn daarbij middelen die worden ingezet.

Wat kan je leren van:

  • Dirk Van den Bosch, CEO, DP World
  • Niels Vanlaer, Havenkapitein, Port of Antwerp-Bruges
  • Carl Leeman, Chief Risk Officer, Katoen Natie
3 | FYSIEKE & DIGITALE VEILIGHEID; EEN NOODZAKELIJKE COMBINATIE

De haven digitaliseren is een belangrijke tool om drugstrafiek te belemmeren. De douane zet robots, scanners en speciale software in, maar ook de private sector moet zich wapenen. Het aantal cyberaanvallen neemt rap toe.

De digitale kwetsbaarheid van werknemers is een sterk onderschat veiligheidsrisico. Nochtans kunnen de rollen ook worden omgekeerd. Met de juiste elementen kunnen digitale identiteiten worden omgekit naar sterke drempels tegen malafide activiteiten. Hoe je dit doet, vertelt Karel Dekyvere, Director of Cyber Defense, KPMG Belgium.

14.45 Korte Break

Wereldwijd stijgt de vangst van cocaïne, net als de productie en de consumptie ervan. Ook in België onderschepte de douane dit eerste halfjaar al meer dan in de eerste 6 maanden van vorig jaar.

Kristian Vanderwaeren, Administrateur Douane en Accijnzen, FOD Financiën, over de succesvolle opstart van het 100% scanningsproject waarbij wordt gestreefd naar het controleren van alle risicocontainers die in de haven aankomen. Dit kan niet worden gerealiseerd zonder medewerking van de private sector.

4 | INTEGRALE SAMENWERKING; HOE HOUDEN WE DE KETENS SAFE & SECURE?

Voorwaarde voor een succesvolle en duurzame bestrijding van drugscriminaliteit  is integraal samenwerken aan preventie, toezicht, monitoring, opsporing en vervolging. Alleen met elkaar krijgen we betere randvoorwaarden en komen we verder. Wat gebeurt er nu al op dit vlak? Hoe kunnen we risicosignalen eerder met elkaar delen?

  • Kristian Vanderwaeren, Administrateur Douane en Accijnzen, FOD Financiën
  • Marc Moris, Voorzitter Comité Bedrijfsbeveiliging, VBO FEB en Director Corporate Prevention & Protection, Proximus Group
  • Philippe Degraef, Directeur, Febetra

16.30 Netwerkdrink

Meer informatie Meld je hier aan!

Waarom je dit Niet mag missen

wees er bij!

CONNECT
Complexe uitdagingen vragen om samenwerking. Daarom brengen we stakeholders uit de hele keten bij elkaar om te verbinden.
SHARE
Bevlogen topsprekers delen hun visie, lessons learned en out-of-the-box oplossingen om jou te inspireren en verrassen.
CREATE
Samen maken we de toekomst! Stap uit je dagelijkse praktijk, deel je ideeën en kom netwerken. Maak jezelf onderdeel van de oplossing.

sprekers

Locatie

Locatie & Parkeren

Antwerp City Brewery – De Koninck | Mechelsesteenweg 291 | 2018 Antwerpen Parkeren kan in de Boomgaardstraat 1, op de openbare betaalparkings naast en over de brouwerij.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Tijdens dit seminarie ontmoet u bestuurders en directeuren werkzaam in de haven, productie, transport & distributie, maritieme sector, overslag, chemie, opslag, industrie, energie, handel en zakelijke dienstverlening.

De kosten van deze bijeenkomst bedragen €649,- (excl. BTW) per deelnemer. Dit is inclusief lunch en consumpties

STUDENTEN

We vinden het belangrijk dat de toekomstige managers aanwezig zijn op deze bijeenkomst. Zit jij in het laatste jaar van je studie? Dan ben je van harte welkom om deel te nemen voor een studententarief van €150,- (incl. BTW en consumpties). Stuur een mailtje naar info@managementproducties.com met een kopie van je studentenkaart en het verzoek tot deelname. Het aantal studentenplaatsen is gelimiteerd.

Medewerkers in vast dienstverband bij een KMO gevestigd in Vlaanderen kunnen een beroep doen op de KMO-portefeuille voor een subsidie. Voor meer informatie klik hier Management Producties is geregistreerd dienstverlener onder nummer: DV.O100166.

Mocht je bij nader inzien verhinderd zijn, dan kan je je altijd gemakkelijk en kosteloos laten vervangen door een collega. Als dat niet kan, kan je tot drie weken voor de bijeenkomst nog kosteloos annuleren (alleen schriftelijk). Daarna ben je het volledige deelnamebedrag verschuldigd. Als je je inschrijft binnen 3 weken voor het event, kan je niet meer kosteloos annuleren.

VORIGE EDITIES

Een impressie van onze voorgaande edities? Bekijk het hiernaast!

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en toekomstige activiteiten? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.
Click here

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.