
Noodzakelijke veiligheidsdag over drugsgerelateerde criminaliteit in de logistiek. Hoe pakken we met elkaar de controle terug?
We tellen af tot we je live kunnen verwelkomen op deze studiedag! Samen delen we kennis, leggen we verbindingen en komen we samen om met elkaar te leren.
0
Days
0
Hours
0
Minutes
0
Seconds
De war on drugs in Antwerpen is in volle gang en heeft een groot effect op de gehele logistieke sector. Overal zijn mensen die zich laten verleiden door het geld. Criminelen maken daar gretig gebruik van; je bent zo sterk als je zwakste schakel.
Tijdens deze 1ste editie laten experten zien waar de gevaren zitten, hoe je criminaliteit kan herkennen en wat je zelf kan doen. Hoe verklein je risico’s, hoe maak je personeel bewust en houd je data en processen safe?

Yve Driesen
Directeur Antwerpen
Federale Gerechtelijke Politie

Kristian Vanderwaeren
Administrateur Douane en Accijnzen
FOD Financiën

Charlotte Colman
Professor Drugbeleid en Criminologie
Universiteit Gent

Dirk Van den Bosch
CEO
DP World

Carl Leeman
Chief Risk Officer
Katoen Natie

Marc Moris
Voorzitter Comité Bedrijfsbeveiliging en Director Corporate Prevention & Protection
VBO FEB en Proximus Group

Niels Vanlaer
Havenkapitein
Port of Antwerp-Bruges

Karel Dekyvere
Director of Cyber Defense
KPMG Belgium

Philippe Degraef
Directeur
Febetra
Hieronder vind je het programma. Klik op de onderwerpen voor meer informatie!
door de moderator.
Professor Drugbeleid en Criminologie, Charlotte Colman, tevens Nationaal Drugscoördinator, doet onderzoek naar drugsbeleid en drugsnetwerken en deelt haar bevindingen over de omvang van het probleem, het toenemende geweld en corruptie.
Een totaalaanpak van repressie en beveiliging aan de ene kant en preventie en hulpverlening aan andere kant is nodig. Iedereen draagt verantwoordelijkheid om het probleem aan te pakken.
Drugscriminelen hebben onze samenleving in hun greep. Het geweld is zichtbaar en wordt heftiger en frequenter. Zolang er buitensporige winsten worden behaald, blijft dit enorme probleem bestaan en blijft er cocaïne naar de haven van Antwerpen komen.
De vraag is dan ook niet hoe je het oplost, maar meer hoe je het enigszins beheersbaar houdt. Yve Driesen, Directeur, Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen, over de strijd van de politie tegen de georganiseerde drugsmisdaad en hoe samenwerking in de hele keten een wapen is.
Drugscriminaliteit staat ook hoog op de regeringsagenda. Met Stroomplan XXL is een pakket aan maatregelen gelanceerd voor een krachtige bestuurlijke handhaving. Maar wat zijn nu precies de uitdagingen waar je als werkgever mee te maken krijgt als je corruptie binnen je bedrijf vermoedt? Waar kan je die vermoedens kwijt? Wat kan en mag je zelf preventief doen? Wat zijn daarbij de dilemma’s? Wat zijn de wettelijke kaders en met welke juridische regels en aansprakelijkheden heb je dan te maken?
In de strijd om criminele organisaties buiten de deur te houden, dragen ook private bedrijven hun steentje bij om de risico’s te beperken. Werknemers alert maken op het drugsprobleem, digitalisering en versleuteling van informatiestromen en een strengere controle zijn daarbij middelen die worden ingezet.
Wat kan je leren van:
- Dirk Van den Bosch, CEO, DP World
- Niels Vanlaer, Havenkapitein, Port of Antwerp-Bruges
- Carl Leeman, Chief Risk Officer, Katoen Natie
De haven digitaliseren is een belangrijke tool om drugstrafiek te belemmeren. De douane zet robots, scanners en speciale software in, maar ook de private sector moet zich wapenen. Het aantal cyberaanvallen neemt rap toe.
De digitale kwetsbaarheid van werknemers is een sterk onderschat veiligheidsrisico. Nochtans kunnen de rollen ook worden omgekeerd. Met de juiste elementen kunnen digitale identiteiten worden omgekit naar sterke drempels tegen malafide activiteiten. Hoe je dit doet, vertelt Karel Dekyvere, Director of Cyber Defense, KPMG Belgium.
Wereldwijd stijgt de vangst van cocaïne, net als de productie en de consumptie ervan. Ook in België onderschepte de douane dit eerste halfjaar al meer dan in de eerste 6 maanden van vorig jaar.
Kristian Vanderwaeren, Administrateur Douane en Accijnzen, FOD Financiën, over de succesvolle opstart van het 100% scanningsproject waarbij wordt gestreefd naar het controleren van alle risicocontainers die in de haven aankomen. Dit kan niet worden gerealiseerd zonder medewerking van de private sector.
Voorwaarde voor een succesvolle en duurzame bestrijding van drugscriminaliteit is integraal samenwerken aan preventie, toezicht, monitoring, opsporing en vervolging. Alleen met elkaar krijgen we betere randvoorwaarden en komen we verder. Wat gebeurt er nu al op dit vlak? Hoe kunnen we risicosignalen eerder met elkaar delen?
- Kristian Vanderwaeren, Administrateur Douane en Accijnzen, FOD Financiën
- Marc Moris, Voorzitter Comité Bedrijfsbeveiliging, VBO FEB en Director Corporate Prevention & Protection, Proximus Group
- Philippe Degraef, Directeur, Febetra
Waarom je dit Niet mag missen
CONNECT
SHARE
CREATE
Hier houden we je op de hoogte. Maar je kan je hier natuurlijk ook aanmelden voor de nieuwsbrief om de volgende editie niet te missen!







Antwerp City Brewery – De Koninck | Mechelsesteenweg 291 | 2018 Antwerpen Parkeren kan in de Boomgaardstraat 1, op de openbare betaalparkings naast en over de brouwerij.
Tijdens dit seminarie ontmoet u bestuurders en directeuren werkzaam in de haven, productie, transport & distributie, maritieme sector, overslag, chemie, opslag, industrie, energie, handel en zakelijke dienstverlening.
De kosten van deze bijeenkomst bedragen €649,- (excl. BTW) per deelnemer. Dit is inclusief lunch en consumpties
STUDENTEN
We vinden het belangrijk dat de toekomstige managers aanwezig zijn op deze bijeenkomst. Zit jij in het laatste jaar van je studie? Dan ben je van harte welkom om deel te nemen voor een studententarief van €150,- (incl. BTW en consumpties). Stuur een mailtje naar info@managementproducties.com met een kopie van je studentenkaart en het verzoek tot deelname. Het aantal studentenplaatsen is gelimiteerd.
Medewerkers in vast dienstverband bij een KMO gevestigd in Vlaanderen kunnen een beroep doen op de KMO-portefeuille voor een subsidie. Voor meer informatie klik hier Management Producties is geregistreerd dienstverlener onder nummer: DV.O100166.
Mocht je bij nader inzien verhinderd zijn, dan kan je je altijd gemakkelijk en kosteloos laten vervangen door een collega. Als dat niet kan, kan je tot drie weken voor de bijeenkomst nog kosteloos annuleren (alleen schriftelijk). Daarna ben je het volledige deelnamebedrag verschuldigd. Als je je inschrijft binnen 3 weken voor het event, kan je niet meer kosteloos annuleren.
Een impressie van onze voorgaande edities? Bekijk het hiernaast!
