Rotterdam

Energy

Port.

9 november 2023

Rotterdam

Hét Rotterdamse havenbrede energiedebat!

Bekijk het programmaLocatie & Kosten

Rotterdam Energy Port.

We tellen af tot we je kunnen verwelkomen op Rotterdam Energy Port 2023! Samen delen we kennis, leggen we verbindingen en komen we samen om met elkaar te leren.

0

Days

0

Hours

0

Minutes

0

Seconds

Rotterdam Energy Port: daadkracht

De 13e editie van Rotterdam Energy Port ging over daadkracht in de energietransitie in de Rotterdamse haven. We hebben de locatie, we hebben de clusters met plannen, akkoorden zijn gesloten en de eerste grote investeringen zijn genomen. En nu doorpakken! Hoe houden we koers in de storm van energieprijzen, de oorlog in Oekraïne, het tekort aan grondstoffen én personeel?

Daarover gingen we in gesprek op 3 november: de week van het klimaat, het verschijnen van de KEV dat we de doelstellingen in 2030 niet gaan halen en ook de dag nadat er een (mogelijke tussentijdse) uitspraak was door de Raad van State rondom het Porthos project dat het nog niet door kan gaan. Het was een boeiende en positieve middag, een hele hoge sprekers line-up, varen met de waterstof watertaxi en ook met een mooie beoordeling van gemiddeld 8,4. Graag tot volgend jaar!

Thema’s programma 2022

Investeren in onzekere tijden
Met alle plannen en projecten: wat is er verder nodig?
Make the change met innovatie
Groene ammoniak en waterstof keten in Rotterdam
De Circulaire haven

Sprekers 2022

As Tempelman

CEO
Eneco

Daan van der Have

Mede-eigenaar
Watertaxi Rotterdam

Marjan van Loon

President-Directeur
Shell Nederland

Caroline Nagtegaal

Member of European Parliament – VVD / ALDE
Europees Parlement

Jeannette Baljeu

Gedeputeerde
Provincie Zuid-Holland

Femke Brenninkmeijer

CEO
NPRC

Marcel Galjee

Managing Director
HyCC

Nico van Dooren

Director New Business
Port of Rotterdam

Wim van der Zande

CEO
GIDARA Energy

Mattijs Slee

CEO
Battolyser Systems

Maxine Tillij

nieuwe directeur Strategie Energiesysteem
Ministerie EZK

Alice Krekt

Programmadirecteur
Deltalinqs

Arend Jan Zeeuw

Sustainability Manager
Huntsman

David Peters

Chief Transition Officer
Stedin

Programma 2022

Bekijk hier het programma van de vorige editie.

12.00 Ontvangst en netwerklunch

door dagvoorzitter Alice Krekt, Programmadirecteur Deltalinqs Climate Program

Openingswoord over de huidige situatie in de energiecrisis, de oorlog, klimaatbeleid, Repower EU en de impact daarvan op de sectoren in de haven.

Door:

 • Caroline Nagtegaal, Member of European Parliament – VVD / ALDE Europees Parlement
 • Jeannette Baljeu, gedeputeerde Provincie Zuid-Holland

Van plannen naar daadkracht, het afgelopen jaar zijn er volop investeringsbeslissingen genomen om te verduurzamen in de haven. Hoe overwin je de barrières die er zijn en gaan we toch volle kracht vooruit?

Met onder meer:

 • Marjan van Loon, CEO Shell Nederland
 • As Tempelman, CEO Eneco
 • David Peters, Chief Transition Officer Stedin

Met als doel om het Nederlandse energiesysteem binnen 30 jaar tijd volledig CO2-neutraal te maken, liggen er belangrijke strategische uitdagingen. Hoe maken we vandaag keuzes die aansluiten bij de wereld van morgen? We vragen het aan Maxine Tillij, recent aangesteld als directeur Strategie Energiesysteem bij het Ministerie EZK. De nieuwe directie Strategie Energiesysteem is verantwoordelijk voor de strategie van de energietransitie op de lange termijn.

15.00 Netwerkbreak

Zero emissie transport, er is niemand die daar nee tegen zegt. De complexiteit wordt bepaald door de verandering in de hele keten die nodig is. We moeten ingrijpende keuzes maken en daar hebben we zekerheden voor nodig. Hoe bouwen we aan een waterstofketen in de Rotterdamse haven en wat is daar voor nodig?

Interview met o.a.

 • Daan van der Have, mede-eigenaar Watertaxi Rotterdam
 • Femke Brenninkmeijer, CEO NPRC
 • Marcel Galjee, Managing Director HyCC

De Battolyser is het eerste, geïntegreerde batterij- en elektrolyse systeem. Het kan elektriciteit opslaan en groene waterstof produceren uit hernieuwbare elektriciteit en zo vraag met aanbod balanceren. Een belangrijke oplossing in de energietransitie én van Nederlandse bodem. Mattijs Slee, CEO Battolyser Systems vertelt alles over de opschalingsfase van deze innovatie.

Een duidelijke winst is te behalen als we de onevenwichtigheden uit onze systemen halen. De haven kan in grote mate bijdragen aan de groene toekomst voor de industrie en energiesector. Enerzijds als bron van circulaire grondstoffen waar alles samen komt en anderzijds met de ligging aan de Noordzee: de gouden voorraad van groene energie én ook een belangrijke bron van groene moleculen. Hoe veranderen we het systeem richting circulair? Zijn de elementen die wij opbouwen voldoende? Hoe bouwen we aan de nieuwe ketens?

Gesprek met onder meer:

 • Arend Jan Zeeuw, Sustainability Manager, Huntsman
 • Wim van der Zande, CEO GIDARA Energy
 • Nico van Dooren, director New Business Port of Rotterdam

17.15 Netwerkborrel

Meer informatie Meld je hier aan!

Waarom u dit Niet mag missen

wees er bij!

CONNECT
Complexe uitdagingen vragen om samenwerking. Daarom brengen we stakeholders uit de hele keten bij elkaar om te verbinden.
SHARE
Bevlogen topsprekers delen hun visie, lessons learned en out-of-the-box oplossingen om jou te inspireren en verrassen.
CREATE
Samen maken we de toekomst! Stap uit je dagelijkse praktijk, deel je ideeën en kom netwerken. Maak jezelf onderdeel van de oplossing.

Kennispartners 2022

Partner 2022

sprekers 2022

Locatie

PRAKTISCHE INFORMATIE

INDUSTRY meets ENERGY meets MARITIME

Je ontmoet ruim 100 directeuren en managers uit het haven- en industrieel complex, maritieme sector, energieproducerende, energieleverende en energie-distribuerende bedrijven. Alsmede beleidsmedewerkers van overheden.

EDITIE 2022:
Een of meer professionals hebben deelgenomen:

Deltalinqs, Bosal Nederland, DNV Netherlands BV, First Dutch, SemperPower, Energy Pool, Battolyser Systems, Essent, Port of Rotterdam, Energeia Energienieuws, Schuberg Philis, Gemeente Deurne, ARCADIS Nederland, Luminis, ASN Bank, Volker Energy Solutions, GIGA Storage, AD Rotterdams Dagblad, NautaDutilh, BOL van Staveren , Aluminium & Chemie Rotterdam, NPRC, Stedin Netbeheer, Provincie Zuid-Holland, Bakker Sliedrecht Electro Industrie, BP Nederland, Evides Waterbedrijf, Shell, Mistras, Pelt & Hooykaas Groep , Invest-NL, Seaway 7, TU Delft, Houthoff, Watertaxi Rotterdam, Van Oord Offshore, LyondellBasell Industries, Van Doorne, Bilfinger Tebodin Netherlands, APM Terminals Maasvlakte II, EQUANS West Industrie, TNO, Eneco, Shell Nederland, GIDARA Energy, Ministerie van Economische Zaken & Klimaat, HyCC, Gemeente Rotterdam, Smartport, Nederlandse Gasunie, Energy21, Proton Ventures, Europorrt Kringen, GroenvermogenNL, Port of Moerdijk, Movares Nederland, VeMoBin, Eneco Renewable Energy, VEMW, Royal HaskoningDHV, Huntsman Holland, Last Energy, Societe Generale Amsterdam Branch, Frisse Blikken, Natuur en Milieufederatie, EIB Insulation, Sia Partners, Uniper, Rotterdam Partners, Solarfields Nederland, Erasmus Universiteit Rotterdam, Mourik Services,

De kosten van dit middagcongres bedragen €649,- (excl. BTW) per deelnemer. Dit is inclusief lunch en consumpties

STUDENTEN

We vinden het belangrijk dat de toekomstige managers aanwezig zijn op deze bijeenkomst. Zit jij in het laatste jaar van je studie? Dan ben je van harte welkom om deel te nemen voor een studententarief van €150,- (incl. BTW en consumpties). Stuur een mailtje naar info@managementproducties.com met een kopie van je studentenkaart en het verzoek tot deelname. Het aantal studentenplaatsen is gelimiteerd.

Mocht je bij nader inzien verhinderd zijn, dan kan je je altijd gemakkelijk en kosteloos laten vervangen door een collega. Als dat niet kan, kan je tot drie weken voor de bijeenkomst nog kosteloos annuleren (alleen schriftelijk). Daarna ben je het volledige deelnamebedrag verschuldigd. Als je je inschrijft binnen 3 weken voor het event, kan je niet meer kosteloos annuleren.

VORIGE EDITIES

Impressie van de dag? Bekijk de verschillende beelden hiernaast!

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en toekomstige activiteiten? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief.